Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari
Înţeleg că aerul este atât gaz, cât şi lichid, specialiştii în aviaţie tratând aerul ca lichid în raport cu mişcarea avionului prin acesta.

Dar care-i diferenţa dintre lichid şi gaz, dincolo de cea evidentă din experienţele de zi cu zi?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
În aerodinamica avioanelor aerul e considerat lichid? E improbabil. Marea compresibilitate a aerului e importantă, nu văd de ce s-ar neglija, în afară de aproximații grosiere făcute pentru a simplifica socotelile prealabile.

Cine a spus că aerul ar fi și gaz și lichid? În condiții normale aerul este doar gaz, pentru că este un amestec de gaze. Sigur, aerul mai poate conține particule solide (de praf, fum etc.) sau lichide (picături de apă dacă e ceață etc.), dar și așa se comportă în primul rînd ca gaz.
0 0
Sunt cărţi care menţionează că aerul este atât gaz  (o substanţă compusă din particule independente ce tind să ocupe volumul containerul în care află la un moment dat), cât şi fluid (substanţă ce ia forma unui vas). După câte ştiu, cercetările care se fac privind portanţa avioanelor, comportamentul lor în zbor şamd tratează aerul ca fiind un fluid.

Desigur, asta nu lămureşte întrebarea mea.
0 0
Fluid este un concept care înglobează și gazele și lichidele. Dacă cineva spune că aerul este un fluid nu înseamnă că spune că e lichid.

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri
Şi gazele dar şi lichidele sunt fluide, adică curg, iar domeniul fizicii care le tratează este mecanica fluidelor. Toate lichidele sunt mai grele si mai dense decât oricare din gaze. Din această cauză există o suprafaţă clară de demarcaţie între lichide şi gaze aflate în imediata apropiere. O diferenţă esenţială este şi faptul că corpurile in strea lichidă (de agregare) iau forma vaselor în care sunt puse, iar cele gazoase tind să ocupe tot volumul ce-l au la dispoziţie (sunt expansibile).
Experimentat (3.1k puncte)
...