Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari

Ce face ca la altitudini mari, deci la o presiune atmosferică mai mică, apa să fiarbă mai repede, la temperatură mai mică?

Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Presiunea scăzută!  Presiunea aerului asupra suprafeței de apă, face ca energia necesară unei molecule de apă, pentru a se  desprinde de masa de apă. să fie mai mare, proporțională cu presiunea. Adică  molecula de apă trebuie să învingă forța de apăsare a aerului ( moleculelor de oxigen, azot) asupra suprafeței de apă.
Experimentat (3.3k puncte)
0 plusuri 1 minus
Quark aceasta este o intrebare foarte simpla sunt surprins ca tu nu stii :)
Junior (625 puncte)
0 0
Nu am înţeles nici acum, de fapt, ce se întâmplă în interiorul apei de atunci când fierbe. Avem moleculele de apă (deci cuplurile de H2O). Şi? Ce înseamnă că apa începe să fiarbă? Care-i diferenţa la presiuni atmosferice mai mici?
0 0
Practic, eu înțeleg, în termeni de grădiniță, că moleculele vor să se desprindă unele de altele, în mod natural, însă presiunea mare le îndeasă și nu le lasă să zburde, iar presiunea mică le dă mână liberă să facă ce vor.
 Cam așa e și cu gazele care se dizolvă în proporție mai mare în sângele scafandrilor, iar când aceștia revin la suprafață, la presiune mică, gazul ”fierbe” și caută să iasă, deci va avea un volum mai mare și se petrece ceea ce se cheamă ”embolie” adică bule de gaz în sânge sau așa ceva.
...