Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
4.8k vizualizari
"As vrea sa te intreb daca maine te duci la scoala"
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Limba Romana

3 Raspunsuri

1 plus 5 minusuri
Se pune semnul exclamarii, deoarece subiectul isi exprima o dorinta.
Novice (236 puncte)
4 plusuri 1 minus
La sfarsitul unei propozitii interogative indirecte (asa cum este cea de sus) se pune PUNCT.
Junior (558 puncte)
0 2
Contraexemplu:

- L-ai întrebat pe Gigel dacă mîine vine la ștrand?

Ați încercat să formulați o regulă generală, dar n-a ieșit chiar bine.
2 1
Din pacate, orgoliul pueril de care tocmai ati dat dovada (ca replica la postul cu pleonasmele), nu mi-a dat un contraexemplu, ci o contra si-atat.
Exemplul dumneavoastra este o interogatie directa, nu indirecta. E o intrebare "pă faţă". Cu semnul intrebarii la final.
Consider interactiunea noastra incheiata, n-am timp de pierdut cu orgolii infantile, oricate cunostinte ati avea dumneavoastra.
0 0
Doamna/d-ra Nora, aveti dreptate. Aveti un punct de la mine.
0 0
Multumesc, dar o sa renunt la el in favoarea d-lui Japan, pentru care voturile negative reprezinta o adevarata trauma. Ptr. dl. "stie tot", recunoasterea genialitatii din partea a 10-20 de personaje care bănănăie pe site-ul acesta (printre care ma numar si eu) este foarte importanta, asa ca imi pare tare rau ca regulamentul de votare nu-mi permite sa votez aiurea si in nestire, ca tare mi-as fi dorit sa-l vad in fruntea clasamentului.
0 0
Dar de ce afirmati ca ar fi un geniu? Chiar si ironic reiese ca aveti aceasta tendinta iar, in acelasi timp, va plangeti de mila ca nu sunteti la nivelul d-lui Japan. Pe mine nu m-a convins nimeni de pe acest site ca se apropie nici pe departe de a fi un geniu. Cu totii suntem la un nivel mediu si singurul lucru care face diferenta intre noi este punctajul. Sunt sigur, in acelasi timp, ca majoritatea raspunsurilor sunt expuse prin metoda ,,copy-paste" fiind modificate cateva cuvinte sau idei incat sa nu bata la ochi. Eu unul nu fac asta iar intrebarile pe care le pun nu-si gasesc raspunsurile pe google. Cel putin eu nu le gasesc.
1 0
Nora Stoia, v-ați aricit degeaba. N-am intervenit din orgoliu și nici nu am nimic personal cu dumneavoastră. M-am legat strict de regula pe care ați formulat-o, pentru că e greșită. În contraexemplul meu este inclusă o interogație indirectă, deci ar trebui să se poată aplica regula pe care ați dat-o. Dar rezultatul e greșit, deci regula e proastă.

Vă rog de asemenea să observați că eu nu fac comentarii despre persoana dumneavoastră (aș face dacă ar fi relevant, dar nu e cazul aici). De cîte ori v-am spus ceva a fost strict despre ce ați afirmat, și nu cu intenția să vă jignesc, ci numai pentru că n-aș fi vrut să las afirmațiile false așa, fără un comentariu care măcar să-i avertizeze pe ceilalți că ceva nu e în regulă.

În schimb dumneavoastră observ că vă referiți sistematic la însușirile mele ca om: că sînt orgolios, că sînt pueril, că sînt traumatizat, că vreau musai să mi se recunoască geniul și alte insulte și minciuni. Vă rog frumos să încetați. Mutați-vă reflectorul pe subiectul real al discuției, adică în cazul de față semnul de punctuație de la sfîrșitul frazei. Puteți face atîta lucru? Nu eu sînt subiectul.

Și mai lăsați poveștile insistente despre voturi. Nu mă interesează voturile decît ca formă de comunicare între participanți (rudimentară, nenuanțată, pe furiș). Cînd un răspuns bun primește un vot negativ, fără comentariu, e normal să mă întreb ce obiecție o fi avut anonimul respectiv. Nu contorizez voturile pentru nimic altceva, n-am nici un plan cincinal de voturi primite sau date. Sînt genul de om care nu crede în numere de voturi, ci în calitatea argumentării, indiferent că vorbim de democrație, politică, știință sau un simplu forum de discuții.
0 0
Domnule Japan, niciodata n-o sa na placem toti cu toti, niciodata n-o sa ne iubim toti cu toti, intotdeauna vor exista antipatii si simpatii, chiar si in mediul virtual, vor "cunoaste" oameni mai buni sau mai rai decat noi, mai nervosi sau mai calmi decat noi, mai dotati sau mai putin dotati intelectual decat noi, intotdeauna vom fi diferiti, indiferent de mediu sau context.
Pana si in biserica o sa existe intotdeauna comportamente diferite.
Si e perfect asa, va dati seama ce plictiseala ar fi sa le stim toti pe toate, sa fim toti calmi sau nervosi sau ironici sau toleranti sau civilizati sau brute sau ORICE in acelasi timp?
Care e marea jignire daca cineva va spune ca aveti o problema sau o tara sau o trauma sau orice? Nu e o jignire, d-le Japan, e un truism. Daca eu ii spun cuiva ca are o tara, nu inseamna in mod automat ca eu n-as avea. Am mai multe domnule, yeah, big deal, eu si restul planetei avem niste probleme!
Azi ne contrazicem, maine suntem de acord, marti nu pricepem nimic, vineri ne apreciem si tot asa. Daca totusi dumneavoastra instistati ca sunteti constant in atitudine, eminamente tolerant si civilizat, no matter what, fara emotii diferite, fara reactii diferite, fara greseli, fara perceptii eronate, ci intr-o stare continua de "zen", o sa consider ca fie mintiti (constient sau nu), fie "huston, we've got a problem".
Contrele noastre au fost ieri; azi e o alta zi, intre timp s-au intamplat multe. Eu, spre exemplu - de ieri pana azi - am plans la un film, am ras la niste articole, m-am frustrat citind niste legislatie islamica, m-am jucat cu animalele din dotare, am dormit... am trecut printr-o multitudine de emotii.
Azi e azi, cat o sa mai dezbatem pe tema asta?! Let's shake hands and move on!
Mai slabiti si dvs, macar martea si toamna, nodul de la cravata. Uite, tin eu eu mortis sa-mi zambiti o data, ma multumesc si cu un zambet condescendent, da' zambet sa fie :D
2 0
Dumneavoastră vorbiți în continuare despre participanții la discuție. Eu aș prefera să ne limităm la subiectul ei.

Dar dacă e să vorbim despre oameni, vă întreb: cum se numesc aceia care, deși își dau seama că faptele (afirmațiile etc.) lor au fost criticate pe drept, se fac că plouă? Ce naiba o fi așa greu să spui „Da, am greșit” și să mergi mai departe? De ce-o fi preferabil să schimbi vorba doar ca să faci critica uitată?

Și, ca fapt divers, nu-mi doresc o lume uniformă. Și a-i spune cuiva că are un orgoliu pueril/infantil este o jignire, nu un truism. Și nu mă consider nici constant, nici lipsit de emoții, nici fără greșeală etc. Și nu suport cravatele. :-)

Acum, după acest lung ocoliș, cînd ziceați că se pune punct la sfîrșitul unei fraze?
4 plusuri 1 minus
Punct, pentru că fraza este enunțiativă, chiar dacă include o interogație indirectă. Regula ar fi cam așa: o frază este enunțiativă, exclamativă sau interogativă (deci în scris la final se pune semnul . sau ! sau ?) după cum este propoziția sa principală. (Dacă are mai multe principale de tipuri diferite se complică, dar în general se ține cont de ultima.)

Nu contează dacă fraza raportează enunțul, exclamația sau interogația altuia. De fapt o frază poate include simultan mai multe enunțuri, exclamări sau interogații:

- Florin mi-a spus că e supărat, iar cînd l-am întrebat de ce mi-a zis indignat că el nu mai suportă nedreptățile șefului.

Fraza întreagă e un enunț deși conține și un enunț, și o interogație și o exclamare (raportate).
Expert (12.9k puncte)
0 0
-Maine, te duci la scoala! (astazi nu te-ai dus, dar maine te vei duce!)
-Maine te duci la scoala? (sau incepi scoala peste o zi?)
deci Punct.
0 1
„Deci” introduce o concluzie. Eu nu înțeleg cum ați tras concluzia „Punct” din raționamentul (?) pe care l-ați făcut.
...