Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.2k vizualizari
Întrebarea din titlu este numai aparent absurdă. Cine nu mă crede, să facă următorul experiment:

1. Se pune cerneală albastră între două plăci de sticlă (sau alt material transparent), în așa fel încăt stratul de cerneală să aibă grosimea sub 1 mm. Se observă culoarea cernelii, în transmisie, și se constată că e albastră (evident).

2. Se repetă punctul 1, dar de data asta stratul de cerneală e gros de ordinul centimetrului. Pentru a observa culoarea acum e nevoie de o sursă de lumină puternică. Se constată că, surpriză!, culoarea cernelii în transmisie este roșie.

Aparent e imposibil. Mărind grosimea unui material ar trebui să se schimbe doar proporția absorbției luminii, nu și culoarea. Și totuși la anumite substanțe culoarea se schimbă dramatic. (Nu garantez că orice cerneală albastră are proprietatea asta, dar cea pe care am folosit-o eu acum vreo 20 de ani așa s-a comportat și nu era decît cerneală simplă din comerț.)

Experimentul se poate face și altfel: se folosește un singur recipient de sticlă, cu o distanță de circa 1 cm între pereți, dar la faza 1 a experimentului se umple cu cerneală diluată în apă. Faza 2 e neschimbată. Versiunea asta are avantaje practice, dar dezavantajul de principiu că nu știm dacă nu cumva diluarea cu apă nu schimbă ceva la nivel chimic în cerneală.

Întrebarea este: cum explicați schimbarea paradoxală a culorii?
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Trebuie să aibă de a face cu faptul că în funcţie de grosimea stratului, cerneala absoarbe / reflectă diverse frecvenţe ale luminii în diverse procente.
1 0
Cred că foarte puțini din cei ce ar vrea să se convingă de rezultatul experimentului au în casă cerneală albastră, o sticluță cu diametrul de 1 cm, o sursa puternică de lumină, lumină albă presupun, că eu am un laser care emite în verde. Ați putea pune întrebarea sub forma unui experiment mental. În acest caz, multora le-ar fi util, mie cu siguranță, să le explicați ce înseamnă culoarea cernelii în transmisie.
0 0
cum zice si quark , cerd ca absorbtia luminii, daca luam ca exemplu apa in cantitate mai mare devine albastra !
1 0
Quark, după cum probabil știți, obiectele pot să absoarbă, să transmită, să împrăștie și să reflecte lumina. În cazul cernelii două din fenomene nu contează: împrăștierea e neglijabilă, iar reflexia se produce numai pe suprafața lichidului (la interfața lichid-sticlă, lichid-aer etc.), deci nu depinde de grosimea stratului și oricum nu variază practic deloc cu lungimea de undă (e de circa 2% la apă-aer). Pentru scopul întrebării de față putem neglija reflexia, pentru că e constantă orice am face (și mică). Atunci rămîn absorbția și transmisia, a căror sumă este 1.

Puiu, culoarea observată în transmisie înseamnă să vezi ce culoare capătă o lumină albă care se transmite prin stratul de lichid. Adică nu te uiți la lumina reflectată. (Laserul verde nu folosește aici.) Apoi cei care nu pot face experimentul, deși se poate improviza ușor numai cu lucruri pe care le au toți prin casă, pot lua într-adevăr întrebarea și ca pe un experiment mintal, atîta doar că schimbarea culorii este impresionantă și merită totuși văzută pe viu.

Ciprian Constantin, apa curată este într-adevăr albăstruie (un picuț mai verzuie decît cerul), dar ca să-i vezi culoarea ai nevoie de o grosime de ordinul metrilor. La centimetrul nostru, în prezența cernelii care e muuult mai albastră, culoarea apei nu se pune.
0 0
@AdiJapan. Am încercat să relizez experimentul folosind un flacon cilindric cu diametrul interior de 9 mm pe care l-am umplut cu cerneală albastră Herlitz găsită în comerț. Nu am putut evidenția efectul de care vorbiți, folosind o lanternă destul de puternică după părerea mea. Puteți specifica mai exact condițiile experimentale care să ducă la obținerea efectului? Dacă nu greșesc, eu mă aștept ca, privind din lateral flaconul, adică perpendicular pe direcția lanternă-flacon, să văd că cerneala luminată a devenit roșie, corect? Aș avea o schiță de răspuns, dar nu vreau să mă pronunț înainte de a realiza experimental acest efect.
0 0
Din păcate aici nu am cerneală albastră ca să refac experimentul (japonezii preferă tușul negru). Dacă aș avea aș încerca să procedez astfel: aș pune cerneală într-o punguliță de plastic (eventual din cele cu „fermoar”, ca să n-o vărs), încît să pot modifica ușor grosimea stratului deformînd simplu punga cu degetele. Grosimea de 1 cm de care ziceam e numai orientativă, ca ordin de mărime, dar s-ar putea să fie cam mare, mai ales dacă cerneala are o culoare densă. E bine să porniți de la un strat subțire, încă transparent, și să-l îngroșați treptat observînd ce se întîmplă.

Apoi cînd aș fi la faza 2 aș face o diafragmă de carton ca să treacă lumina numai prin cerneală, nu și pe alături. Culoarea roșie care se vede e foarte închisă (cam la fel de puțin transparentă ca un geam de sudură), încît lumina parazită vă poate împiedica s-o vedeți.

Dacă la o grosime de 9 mm cerneala pare total opacă înseamnă stratul a fost prea gros sau că lumina parazită a fost prea intensă și a acoperit lumina roșie slabă.

O altă idee, care însă cere mai mult efort, este să construiți un vas cu pereții transparenți, în formă de pană, adică o prismă cu unul din unghiuri mic (să zicem vreo 10°). Cînd puneți cerneală în vas, grosimea de lichid traversată de lumină crește progresiv de la muchia penei pînă în partea opusă. Din nou, e util să aveți o diafragmă cu care să limitați lărgimea fasciculului.

3 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus

O asemenea descoperie ar merita un articol in Nature sau un patent. Nu se stie de unde sare Nobelul cool

0 0
Nici vorbă. Răspunsul e simplu și la îndemîna oricui, fără să fie nevoie de cunoștințe avansate de optică. De fapt răspunsul e mai mult de natură matematică decît fizică. Chiar și așa, tot ce trebuie e să știi să faci înmulțiri. Dacă știi și să ridici la o putere e deja banal.
3 plusuri 0 minusuri

Se pare că lumea a renunțat, așa că o să dau eu răspunsul, măcar ca să fie dat.

Cerneala are un anumit spectru de transmisie, adică, dacă luăm un strat de cerneală lichidă de o anumită grosime, pentru fiecare lungime de undă din spectrul vizibil lumina care intră în strat iese slăbită într-o anumită măsură, dată de un factor de transmisie cu valori între 0 (absorbție completă) și 1 (transparență totală). De exemplu, dacă în loc de cerneală punem apă, factorul de transmisie e practic 1 pentru orice lungime de undă, iar dacă punem un tuș negru concentrat factorul e practic 0 la orice lungime de undă. Dacă în schimb punem cerneală roșie factorul este apropiat de 1 la lungimile de undă mari (peste 600 nm) și apropiat de 0 în rest, cu o zonă de tranziție între cele două.

Atunci cînd dublăm grosimea unui strat de lichid, factorul de transmisie la fiecare lungime de undă se înmulțește cu el însuși (se ridică la pătrat). De ce? Pentru că e ca și cum lumina ar trece prin două straturi de lichid, fiecare cu grosimea inițială. Dacă stratul inițial are la o anumită lungime de undă factorul de transmisie 0,5 (transmite jumătate), atunci printr-un al doilea strat lumina scade încă o dată la jumătate, deci în total factorul e 0,25 (transmite un sfert).

Similar se întîmplă lucrurile și cînd îngroșăm și mai mult stratul. De exemplu, dacă îl îngroșăm de 5 ori, factorul se ridică la puterea a 5-a.

Acum problema se reduce la a stabili dacă este posibil, prin alegerea unui anumit spectru de transmisie, ca o substanță să fie albastră cînd stratul e subțire, dar roșie cînd stratul e gros.

Pentru ochi culoarea e dată de zona din spectru care e cea mai intensă. Dacă majoritatea luminii se află partea de albastru a spectrului vom vedea culoarea albastră și la fel pentru celelalte zone. Pentru senzația de culoare nu e nevoie ca culorile să fie pure, adică cerneala să transmită exclusiv o anumită bucată de spectru și 0 în rest; e suficient doar ca echilibrul să fie înclinat spre o anumită culoare.

Iată un exemplu de spectru care la grosimi mici se vede albastru, iar la grosimi mari se vede roșu. Dau proprietățile stratului subțire:

- În zona violet–albastru–turcoaz a spectrului, adică pe un interval de lungimi de undă larg de circa 100 nm, transmisia stratului subțire este de 50%.

- În zona de roșu a spectrului, pe un interval îngust de numai 10 nm, transmisia e de 90%.

- În rest transmisia e 0.

Să vedem ce culoare are stratul acesta subțire dacă trecem prin el lumină albă, să zicem una care are aproximativ aceeași intensitate luminoasă I0 la fiecare interval de 1 nanometru de lungimi de undă. Pentru simplitate presupunem că ochiul e sensibil în mod egal și la roșu și la albastru. Culoarea transmisă va fi dată de raportul dintre lumina albastră și cea roșie, pentru că altceva nu trece.

În albastru, cantitatea de lumină se obține adunînd contribuțiile fiecărui nanometru de lungimi de undă, înmulțite cu transmisia, și pentru stratul subțire ne iese 50 I0. În roșu cantitatea de lumină este 9 I0. Ca urmare, culoarea stratului subțire este albastră, doar puțin roșiatică.

Acum să luăm un strat de cerneală care e de 10 ori mai gros. Ce culoare va avea? În albastru transmisia devine 1/1024, adică circa 0,1%, iar în roșu transmisia devine 0,9^10, adică circa 35%. Să comparăm acum intensitățile luminoase: în albastru avem 0,1 I0, iar în roșu avem 3,5 I0. De data asta roșul e mult mai intens decît albastrul, deci lumina se va vedea roșie.

În practică spectrul nu poate fi atît de abrupt pe cît l-am considerat eu, dar efectul se produce la fel. Cerneala albastră are o „coadă” de transmisie în roșu, la marginea spectrului vizibil spre infraroșu, unde transmisia e mai mare chiar decît transmisia din albastru, dar numai pe un interval îngust (de fapt cerneala e aproape transparentă în infraroșu).

Cei care lucrează cu culori în industria tipografică știu că vopseaua magenta este de fapt roșie dacă te uiți la ea în bidon, chiar dacă în grosimi mici pe hîrtie se vede corect, magenta. La fel, vopseaua cian în bidon se vede albastră. Explicația este aceeași.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Frumos.
Un mic ghid practic de fenomene optice în explicaţia dvs.
Mă întreb cum ar ieşi adolescenţii din ciclul liceal la noi dacă teoria şi problemele învechite, în acel stil complet rupt de fenomenele cotidiene, ar fi înlocuite cu asemenea abordări.
3 0
Eu nu pot pricepe de ce în lecțiile de la școală explicațiile sînt atît de rupte de realitate. E adevărat că în general fenomenele reale sînt complicate, dacă vrei să le analizezi în detaliu, dar cred că în linii mari se pot explica ușor și ar fi foarte util. Numai să vrei. Percepția culorii este un fenomen central în existența noastră, și totuși în afară de cîteva vorbe pe care ni le spune eventual profesorul de desen (!), în școală se învață prea puțin despre fizica culorilor.

Nenorocirea e și mai mare: nici la facultățile de fizică nu există cursuri de colorimetrie (cel puțin în România, din cîte știu eu), deși în numai 2–3 ore studenții ar putea prinde cele cîteva noțiuni fundamentale care i-ar putea ajuta să înțeleagă o gamă largă de fenomene: reproducerea culorilor în televiziune și tipărituri, amestecul culorilor în pictură, temperatura de culoare în fotografie, standardele pentru fișiere de imagini color, fenomene optice diverse (difracție color, interferență color, curcubeu etc.), iluminare cu diverse tipuri de surse etc.

Cred că este încă una din dovezile că învățămîntul (și nu doar cel românesc) e victima tradiției, a înțepenirii.
2 plusuri 0 minusuri

Între timp am aflat că fenomenul ăsta are și un nume: îi zice dicromatism. Iată un film de pe YouTube (publicat azi!) care explică în detaliu cum se produce fenomenul.

Expert (12.9k puncte)
...