Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari
Sunt oare pleonasmele considerate o greseala ... intr-un context sa-i spunem ..?
Junior (625 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
un raspuns foarte bun gasesti dat de AdiJapan http://www.scientia.ro/qa/8282/taci-din-gura-este-pleonasm-sau-nu

1 Raspuns

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Da, pleonasmele sunt catalogate de gramatica limbii romane ca fiind greseli.

La fel si lipsa cratimei din "sa-i spunem"

La fel si topica si incoerenta frazei "Sunt oare pleonasmele considerate o greseala ... intr-un context sai spunem ..?"

Junior (558 puncte)
1 1
Categorisirea simplistă a pleonasmului ca greșeală este o... greșeală a învățămîntului românesc de azi. Pleonasmul nu este automat o greșeală, ci doar o risipă de cuvinte, dar uneori acea risipă poate fi utilă.

Nu intru în detalii. Vedeți de exemplu aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pleonasm

Limba este prin natura ei foarte redundantă, chiar dacă nu ne dăm seama. Cu sau fără pleonasme, deja facem foarte multă risipă de cuvinte și o facem cu rost.
0 0
Pleonasmul nu este DOAR o risipa de cuvinte. Nici macar redundanta nu este obligatoriu o risipa de cuvinte atunci cand este folosita in fata unor subiecti care au nevoie de acea reduntanta pentru a pricepe o notiune sau o explicatie. Pleonasmul nu este sinonim cu redundanta, deoarece sunt "cauzate" de factori diferiti. Pleonasmul este exprimat fie din incultura, din necunoasterea termenilor, din ignoranta. Exprimarea redundanta pleaca, de cele mai multe ori, fie din logoree, din dorinta de a te face inteles (daca persoana din fata da semne de neintelegere), limbajul de lemn (care are si el o utilitate) si, de ce nu, chiar din placerea de a te auzi vorbind.
Risipa aceea utila uneori la care te referi este exprimarea redundanta, nu pleonasmul.
0 0
Românul are o obsesie și nu-și dă seama că o are decît dacă ajunge să trăiască imersat în alte culturi. E obsesia de a vorbi „corect”. Obsesia asta se divide mai departe în obsesia de a evita dezacordul, de a evita cacofonia, de a evita pleonasmul etc. Românul e gata să-ți sară la beregată dacă faci o greșeală de exprimare. De fapt românul nu vede nimic altceva în toată lingvistica decît răspunsuri la întrebarea „cum e corect?”, deși lingvistica e infinit mai bogată decît atît. Dovada e la îndemîna oricui: uitați-vă pe orice forum de discuții despre limbă și veți vedea că în mod sistematic apar afirmații despre corectitudine, greșeală, normă, regulă, limba literară, agramat, oficial, respectare, admis, nepermis etc. Pentru român a vorbi „corect” e o datorie morală sau, în cazurile de obsesie agravată, o obligație legală.

Dumneavoastră sînteți, la fel ca mai toți românii, victima aceleiași obsesii. V-a intrat în minte că pleonasmul trebuie privit pe dimensiunea corect-greșit, deși există multe alte dimensiuni, mult mai interesante. Dovada este iarăși la îndemîna oricui: uitați-vă la orice articol de specialitate pe tema pleonasmului și veți vedea că aspectul corectitudinii este menționat cel mult marginal, dar adesea lipsește cu desăvîrșire.

Nu vă învinovățesc în mod personal pentru asta. De altfel deschizînd orice dicționar românesc la „pleonasm” găsim în fruntea definiției cuvinte ca „greșeală” și „eroare”. (În dicționarele străine, mai ales în cele actuale, lucrurile stau cu totul altfel.) E firesc deci ca dacă lexicografii români au obsesia asta atunci s-o aibă și românii muritori de rînd.

A venit totuși momentul să ne vindecăm de obsesiile inutile. Limba e un instrument de comunicare, nu un instrument de a ne scoate ochii unul altuia pentru „greșeli”.
0 0
Iar faceti o confuzie intre obsedatii de "vorbit corect" si cei care vorbesc corect in mod fluent.
Un vorbitor sanatos de limba - orice limba - vorbeste in acelasi mod in care respira. Fara sa fie obsedat de ce urmeaza, sa inspire sau sa expire.
Obsedatii de vorbit corect sunt acei - iarasi - nestiutori, ignoranti. Va dau exemplu obsesia la moda: cei care se feresc de cacofonie spunand "eu, ca si doctor, eu, ca si idiot" etc. Acestia sunt niste obsedatii care, in intentia de a evita o greseala, fac una si mai gogonata.
Din punctul meu de vedere, sa spui despre lingvisti ca sunt obsedati de vorbirea corecta, e ca si cum ai spune despre fizician ca e obsedat de legile fizicii si tot asa despre fiecare meserie in parte.
Sunt meseriile lor domnule, nu sunt obsesii (cu conotatia negativa pe care le-o acordati dumneavoastra).
Acceptati ca exista si oameni care vorbesc corect FARA A FI OBSEDATI sau fara a fi lingvisti. Asa vorbesc ei ptr ca asa gandesc ei, corect gramatical. Nu va suparati pe ei, ca nu reprezinta un pericol public.
In alta ordine de idei, ati intervenit la un topic la care cineva a adresat o intrebare, altcineva a raspuns, iar dumenavoastra ati intervenit ca sa crosetati pe margine.
Serios, aveti atatea raspunsuri pertinente, documentate si ingrijit exprimate la diverse domenii (pe unele dintre ele, credeti sau nu, le-am inteles fara a avea cunostinte in acel domeniu, tocmai datorita exprimarii coerente si corecte a limbii romane), incat aproape ca incepusem sa va admir cunoasterea.
Dar trebuie sa recunosc ca as fi iremediabil dezamagita sa vad din partea dumneavoastra o interventie de genul "nu, sarea nu se pune inainte, se pune la 7 minute si 10 secunde de cand a dat primul clocot la carnea de vita si la 10 minute si 12 secunde la carnea de porc" la categoria "alimentatie" (sau cum s-o numi ea).
Cu mentiunea ca toata aceasta discutie in contra nu-mi va afecta ratiunea in procesul de votare (am facut aceasta precizare amintindu-mi zbuciumul pe care-l resimtiti "nu ca ar conta" la obtinerea unui vot negativ; si ca raspuns la o intrebare mai veche de-a dumneavoastra legata de voturile negative, singurul vot negativ pe care vi l-am dat este cel de la comentariul de mai sus din acest topic; in rest, it wasn't me) :)
0 0
Observ cu părere de rău (dar fără să mă surprindă) că n-ați înțeles mare lucru din ce am spus. Eu nu m-am referit la cei care vorbesc corect și atît (eu sînt unul dintre ei), ci la cei obsedați efectiv de corectitudinea exprimării, în special de a altora și adesea fără ca ei înșiși să vorbească corect.

M-am referit de asemenea la cei care din toată lingvistica văd doar partea prescriptivă, minusculă și pe cale de dispariție. Iar dumneavoastră, prin analogia

„sa spui despre lingvisti ca sunt obsedati de vorbirea corecta, e ca si cum ai spune despre fizician ca e obsedat de legile fizicii”

îmi demonstrați că sînteți unul dintre cei care au despre lingvistică această viziune îngustă și că astfel de fapt nu prea înțelegeți ce e lingvistica. În condițiile astea răspunsul dumneavoastră despre pleonasm este unul care prezintă lucrurile deformat. De aceea am intervenit, nu ca să „croșetez”. Nu trebuie să mă credeți pe mine. Citiți în lucrări de specialitate despre pleonasm și vedeți și în ce măsură discută acele lucrări aspectul corectitudinii. Nu e nevoie să veniți înapoi să-mi spuneți ce-ați găsit. Știu ce veți găsi.

Sînt convins că deocamdată nu veți înțelege ce spun, deci nu mă voi mira că îmi veți desconsidera din nou poziția. Nu-i nimic, sînt obișnuit.
0 0
Faptul ca X nu-l intelege pe Y, nu inseamna in mod automat ca X e "ingust la minte", poate insemna, in egala masura, ca Y bate campii. Sansele sunt 50 cu 50.
Prezentul dialog cu dumneavoastra imi aduce aminte de un dialog recent cu o "clarvazatoare atotstiuitoare si simtioare":
- Stii, eu am ceacrele(!) desfundate si energiile curatate, asa ca pot sa aud voci...
- Stii, acele voci pe care le auzi tu se numesc halucinatii, iar oamenii care le aud se regasesc in manualele de specialitate sub numele de schizofrenici...
- Nuuuu, nu intelegi, e altceva, pentru ca vocile (pe) care le aud eu sunt foarte clare...
........
"(pe)"-ul din "pe care" imi apartine, de dragul obsesiei :)

Concluzia mea despre ea: femeia are dreptate; pentru ea, vocile pe care le aude sunt reale.
Concluzia ei despre mine, citez "nu e nimic de capul ei" :)
0 0
Mulțumesc. Acum am înțeles în sfîrșit ce argumente aveți pentru a considera că orice pleonasm este o greșeală.
...