Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
429 vizualizari
De exemplu viteza sunetului rezultat in urma exploziei unei bombe atomice este la fel ca viteza sunetului rezultat in urma unei impuscaturi cu un pistol Carpati?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Fizica
1 0
La explozia unei bombe atomice nu mai avem fenomenul de deplasare a sunetului în aer ci deplasarea întregii mase de aer care poate atinge viteze supersonice.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Există ceea ce se numește dispersie acustică, adică dependența vitezei de propagare a unui sunet de frecvența sa. Dispersia acustică este o caracteristică a mediului în care se propagă unda. La ea contribuie atît proprietățile fizice intrinseci ale materialului respectiv (fie că e gaz, lichid sau solid), cît și forma geometrică a mediului, care îi poate da proprietățile unui ghid de undă.

În cele mai multe situații practice dispersia acustică este neglijabilă. Dacă emiți un sunet cu un spectru larg de frecvențe, componentele lui se vor propaga toate aproximativ cu aceeași viteză. Dar dacă se măsoară cu precizie viteza în funcție de frecvență se constată că există substanțe prin care viteza de propagare depinde semnificativ de frecvență. Astfel de substanțe sînt gazele cu molecule multiatomice, de exemplu CO2, lichidele vîscoase, polimerii etc. Pe de altă parte există și substanțe la care dispersia e atît de mică încît este extrem de greu de detectat: benzen, cloroform etc.

Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Da viteza sunetului este aceiasi.Diferenta intre cele doua este data de intensitatea acelui sunet care le face sa se propage la distante diferite.Insa viteza va fi mereu aceiasi.
Junior (392 puncte)
0 0
Aproximativ aceeași.
...