Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Parul de pe cap,fata,zona inghinala si subtiori creste neincetat dar parul de pe restul corpului creste doar pana la un nivel.

Dupa radere,parul de pe piept de exemplu creste destul de rapid pana atinge aprox 1cm,apoi nu mai creste deloc.La fel si pe picioare. Cum "stie" parul sa nu mai creasca dupa ce atinge anumita dimensiune? De ce ?
Junior (538 puncte) in categoria Corpul uman

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

In mare, ciclul fiziologic al cresterii firelor de par cuprinde 3 faze: anagena (de crestere), catagena (intermediara), si telogena (de repaus). In faza anagena parul creste cu aproximativ 1 cm in 28 de zile. Ciclul de crestere este determinat genetic si difera in functie de zona de pe corp.
 
Pe scalp, faza anagena dureaza 2-3 ani (poate sa ajunga si la 7 ani), faza catagena 2-3 saptamani iar cea telogena in jur de 3 luni.
 
Sprancenele sunt in faza anagena 4-7 luni, 3-4 saptamani in faza catagena si in jur de 9 luni in faza telogena.
 
Din totalul firelor de par intr-un anumit moment 90% sunt in faza anagena.
 
Novice (266 puncte)
0 0
Interesante informatii,dar tot nu inteleg ceva:
Daca radem niste fire de par de pe corp incep sa creasca la loc pana ajung la dimensiunea initiala,dar daca nu le radem isi pastreaza lungimea.
De unde stie firul de par ce lungime are?
Un fir de par e format din celule moarte,deci nu se pune problema unor senzori.
0 0
Firul de par este conectat la folicul si cand il tai nu indepartezi foliculul astfel incat firul va continua sa creasca ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Din cauza ca este scurt pare sa creasca mai repede insa este doar o iluzie. La fel si cu mitul conform caruia firele taiate gresc mai groase; firele taiate nu mai sunt conice la varf si vor parea mai groase insa ele au acelasi diametru.

http://www.zapahair.com/pages/article_02.html
1 plus 0 minusuri
Dispunerea preferentiala a firelor de par pe corp este determinata genetic. Astfel, ADN-ul fiecarei celule din folicul ii va dicta ce receptori sa aiba la suprafata si ce proteine sa produca. Proteinele servesc pentru productia parului iar receptorii pentru        controlul hormonal al pilozitatii. De exemplu, un barbat va avea receptori pentru testosteron pe celulele foliculului localizate pe piept, fapt care va determina aparitia parului pe piept. Femeile nu trebuie sa prezinte astfel de receptori, decat atunci cand exista dezechilibre hormonale. Acelasi lucru e valabil pentru mustata, barba, dispozitia parului pubian ( triunghi la femeie si romb la barbat) etc.
Novice (280 puncte)
...