Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
7.2k vizualizari
Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le urmăreşti atunci când te pregăteşti să-ţi cumperi un computer?

Ce ar trebui să urmăreşti la procesor, memorie, placa grafică, hdd?
Senior (11.9k puncte) in categoria Tehnologia Informatiei

5 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

in primul rand computerele sunt depasite. Laptopurile din ziua de azi sunt la fel de performante si preturile sunt apropriate. 

Daca pc-ul sta legat de o masa, laptopul este portabil.

Revenind la performante, trebuie sa iti stabilesti un buget de unde sa pleci si ce anume vrei sa faci cu el.

Depinde de sezon si de oferte, Up Laptop/notebook performant costa undeva intre 2000 si 2500 ron.  ( i5 ivy bridge, 8gb ddr3 video 2gb dedicata hdd 500-1000gb.)  ex: http://www.cel.ro/laptop-notebook/laptop-lenovo-ideapad-g580ah-i3_3110m-1tb-8gb-gt630m-2gb-l/

In cazul prezentat mai sus i3 si i5 facand parte din aceeasi generatie (ivy bridge si 22microni tehnologia de fabricatie sunt aprope identice.)

Pt pretentii mai mari trebuie sa avem urmatoarele in vedere :

Procesorul sa fie ivy bridge si 22microni tehnologia de fabricati

Ramul sa fie ddr3 si placa de baza sa suporte 16gb

Placa video Dedicata si latimea de banda sa fie cat mai mare ( e cea mai importanta, mai importanta decat ramul care il are)

O placa video de [128mb si 128biti] e mai performanta decat una de [1gb si 64 biti]

HDD ar fi de preferat sa fie hibrid. (adica sa aiba si SSD si HDD) 

Un hard SSD e mult prea scump si mult prea mic pt a putea baga ceva pe el.

Pe cand un hdd hibrid ar avea vreo 24gb ssd pt sistemul de operare si in plus vreo 500,750-1000 gb normali pt aplicatii.

Senior (6.9k puncte)
0 0
Super răspuns. Mersi!
Ai dreptate, cine mai cumpără astăzi altceva decât laptopuri? Probabil că în 3-4 ani vom auzi de ultimul computer clasic fabricat de nu ştiu ce firmă.
Dar acum lămureşte-mă până la capăt...
Care-i ideea cu procesorul Ivy Bridge?
Există HDD-uri hibride? Cum vine asta? Două componente într-una? Şi la costuri acceptabile?
0 0
gasisem un articol interesant dar nu-l mai gasesc :|
Din cate stiu tehnologia ivy bridge e ultima si e facuta pe 22microni. Procesoarele putin mai vechi sunt facute pe 32-64 microni, etc...
http://www.scientia.ro/tehnologie/34-cum-functioneaza-calculatorul/4284-viteza-unui-procesor-cu-mai-multe-nuclee.html

legat de hdd parca au intrat in pamant nu gasesc un exemplu concret, Vazusem mai demult un laptop la vreo 3000 care avea 24gb ssd + 500gb hdd.
Hdd hibrd sunt defapt 2hdd intr-un singur SSH. Partea SSDfiind atat de mica nici nu se observa, decat hdd normal, deci da aluzia ca ar fi un singur hdd.
0 0
uite si un exemplu  de SSH ( HDD 500gb + SSD 24gb) la un pret accesibil zic eu.
http://www.cel.ro/ultrabook/ultrabook-asus-s56cm_xx139h-i5_3317u-500gbplus24gb-8gb-gt635m-win8-l/
0 0
Şi funcţional cum stă treaba cu HDD-ul asta hibrid? Adică dacă sistemul de operare şi alte aplicaţii depăşesc cei 24 de GB, se trece automat pe celălalt HDD, clasic? Ori dă mesaj de epuizare a spaţiului pe HHD-ul SSD?
0 0
Nu sunt de acord. Un laptop este mult mai scump pentru performante similare cu un desktop. Singurul plus la un laptop este mobilitatea insa daca este sa cumperi un laptop performant si cu ecran mare atunci o sa vezi ca nu este foarte placut sa-l cari dupa tine si in final o sa ajunga pe post de desktop dar pe care ai dat de cateva ori mai mult decat era nevoie.

Revenind la intrebarea initiala, cred ca primul lucru este sa decizi pentru ce ai nevoie de calculator si unde vrei sa-l folosesti. Daca ai nevoie de mobilitate atunci un netbook poate fi folosit la citit mailuri si vazut filme, este ieftin si usor de transportat. Daca vrei sa te joci atunci un desktop este singura varianta care intra in discutie (in cazul in care nu vrei sa dai cateva mii de euro pentru un laptop de gaming).
0 0
De unde ai scos-o pe asta cu laptop de gaming de mii de euro.
Laptopul din primul link de 2100 lei, eu zic ca merge orice joc si la o rezolutie foarte buna.  Singura problema, ca sa iti mearga intradevar bine, ar trebui un windows cu licenta.
Legat de desktop vs laptop, pt cei care nu au ce manca parerea mea e sa nu cumpere niciunul.
1 0
Eu ma refeream la un laptop dedicat pentru gaming cum ar fi Razer Blade sau un Alienware. Nu zic ca Lenovo nu este un laptop ok insa nu este construit pentru gaming.

Care ar fi echivalentul desktop pentru GT 630M? Conform Notebookcheck (http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-630M.63761.0.html) jocurile noi pot fi jucate doar cu setari low-mid. Nici procesorul i3 si nici HDD-ul in 5400 rpm nu ajuta foarte mult. Memoria este ok, 8GB ar trebui sa ajunga.

Nu am facut un calcul dar cu siguranta un desktop cu specificatii similare va fi mult mai ieftin.
0 0
Scuzama ca ma bag dar ce inseamna computerele sint depasite?Si ai continuat ca laptopurile din ziua de azi nu stiu ce fac.Scuze ca zic eu cred ca si latopurile tot computere sint.Poate ai vrut sa s[pui desktopuricind ai zis computere.Dar uite ca daca tot ma bagai aici eu zic ca un laptop nu poate egala un desktop nicicum si niciodata.Procesoarele in primul rind sint facute special ,deci nu poti compara un procesor de desk cu unul de laptop ,asa cum nu poti compara procesorul de desk cu cel pt server.Ultimul procesor de laptop nu ai cum sa il copmpari cu ultimul procesor de desk.La fel este situatia si la rami si asa mai departe.Nu sint profesionist ,specialist insa mai citesc si eu si mai intreb specialistii de la intel,de la microsoft si asamai departe pt ca am ocazia sa fac asta.Sper ca nu te superi ca am intervenit.Numai bine
0 0
La un moment dat tehnologia fabricata depaseste cerintele.
Din aceasta cauza nu avem nevoie de nu stiu ce procesor de 4000 lei, sau de 128 GB, cand 8 sunt deajuns. Si aici ma refer la marea majoritate a utilizatorilor(care nu cred ca fiecare face acasa simulari nucleare ca sa aibe nevoie de super-calculatoare). La ce fac eu pe un notebook, unul de 3000 de lei imi satiface toate nevoile. Nu am intalnit nimic din ce lucrez sa nu-mi mearga sau sa mearga in reluare. Atata timp cat ai buget intotdeauna vei gasi sa cumperi un laptop la fel de performant ca un desktop.
Un laptop Alienware de top cu toate accesoriile incluse se duce si la 10.000 de dolari.  Daca tu gasesti un desktop care sa faci ceva ce nu poti sa faci pe acel Alienware inseamna ca esti prea destept pentru mine si nu te voi mai contrazice.
0 plusuri 0 minusuri
vrei sa-ti schimbi CALCULATORUL...si-am pus majuscule pe "CALCULATORUL"...nu vorbim nici de laptop, nici de tableta, nici de smartphone...alea fiecare au alta treaba.Aspecte importante:

daca vrei sa-ti schimbi calculatorul, platforma (MB+CPU+MEMORIE), (+HDD daca ai un HDD pe PATA),  este de fapt ceea ce vei schimba. La "ora" asta vei migra spre o platforma Intel 1155/2011 sau spre FM1/FM2 de la AMD.N-ai multe optiuni. Memorie DDR3, minim 4 GB, HDD pe S-ATA minim 500GB, la procesor e de ales.Placa video e o optiune doar pentru gameri( si aici avem alta discutie) placile video onboard si sustinute de CPU sunt suficiente pentru aplicatii  comune.
Novice (119 puncte)
0 0
Am înţeles din ce-i făcut computerul. Şi care sunt recomandările? 4 GB RAM şi HDD 500 GB?
0 0
da, insotite de un procesor i3. Suficient, daca nu esti gamer !
RAM , HDD si placa video vei putea adauga-aici tinem cont si de o schimbare de sursa:)
1 plus 0 minusuri
Depinde pentru ce iti trebuie ... jocuri , internet , sau video rendering/photoshop.

Sa spunem ca ai nevoie de un calculator care sa suporte cele mai noi jocuri video ...

Trebuie sa atragi atentie la procesor mai mult  (CPU) :

deci 2 firme de procesoare AMD si Intel : Nu stiu de ce lumea cumpara mai mult Intel dar ambele au neajunsurile lor :

Intel sunt mai scumpe insa consuma mai putina energie si "posibil" sunt mai calitative , am pus in ghilimele deoarece nu cunosc caz ca i sa intamplat cuiva sa se arda un procesor . Insa la performanta sunt egale , sa zicem daca iti cumperi procesor AMD FX8120 sau FX8350 este la fel de performant ca un procesor i5 de la intel , nu stiu preturile dar sunt ambele egale , chiar amd un pic mai ieftin  , plus la asta placile de baza de la amd sunt mai ieftine shi cooler-ele deasemenea. AMD FX deasemenea este mai rapid in Rendering Video sau ceva greoi , ca de exemplu doresti sati cureti pc-ul de virusi . Desigur Intel doboara piata , caci mai rapid decat FX8350 este i7 , daca totusi mai pui 100 USD deasupra.

Desigur la procesoarele intel ai sa intalnesti de exemplu i5 3570k

K- inseamna ca procesorului ai poti mari capacitatea mai mare , insa ele se incalzesc si vei necesita un cooler scump , de aceea trebuie sa ai grija cu ele .

Pot spune dupa propria exparienta ca i5 este chiar foarte  performant pentru jocuri , insa daca vrei sa economisesti ajunge si un i3 de la intel sau amd 4000  :)

Stii ... oricum si un calculator in valoare de 1000 RON o sa fie performant pentru unele necesitati , pe deoparte la un calculator slabuts din ziua de azi iti porneste orice joc , scazi de la optiuni calitatea vizuala , insa daca doresti ca sa nu ai laguri si sa fie la maxim optiunile , ia-ti un procesor mai performant .

Personal ti-as  recomanda urmatoarele procesoare :

http://ark.intel.com/ru/products/65693/Intel-Core-i3-3220-Processor-3M-Cache-3_30-GHz

http://ark.intel.com/ru/products/65702/Intel-Core-i5-3570-Processor-6M-Cache-3_40-GHz

http://ark.intel.com/ru/products/65719/Intel-Core-i7-3770-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz

Deasemenea de la AMD :

AMD FX 8000.... ( ori 8120 ori 8150 ori 8350 )

sau merge si amd fx 4000.

Daca nu iti procuri un calculator strict pentru performanta , te opresti strict la i3 sau fx 4000 .  Deasemenea sunt si astea indeajuns .

RAM , sau memopria instalata , nu vei avea nevoie de multa memorie.. 4-8 GB ,ddr3 , nu stiu daca mai gasesti ddr2 :), nu mai mult de 1600 MHz ca vor fi de prisos.

Placa de baza , depinde de procesor , cele care ti leam trimis eu de la intel toate merg la socket S1155(astea sunt numarul de firisoare  care contacteaza cu procesorul mai este si socket 755,1156,1333 , 2011) , iar de la AMD , socketul AM3+.... nu depinde mult de ea as spune ,..... sa zicem ca sunt placi de baza cu 4 sloturi pentru ramuri si 2 sloturi , insa memoria ram nu este chiar asa de importanta .... mai mult in adobe after efects (rendering video ) , deci te multumesti cu placa cu 2 sloturi . P.S: Degraba imi cumpar si eu si am citit mult pe net .... lumea spune ca Gigabyte si ECS sunt de calitate proasta.... chiar la calculatorul meu cel vechi am placa mama Gigabyte ... sa ars ... cu toate ca a functionat 5 ani , nu ar fi trebuit sa se arda.
 Exista placi de baza cu mai multe sloturi pentru Placa video(videocard/se mai numeste PCIe) , deci daca bagi mai multe Placi video ai o calitate mai buna la jocuri deoarece se maresc fps-urile (frames per second ) deci jocul va lucra mai lin si mai placut . Desigur daca iti iai o placa video mai scumpa nu vei necesita 2 placi . Nu atrage atentie la memoria ei , ci la biti

Personal am de 128 de biti si merge orice joc bine , mult depinde de buzunar aici De  256bit , mai ieftin de 1000 Ron mi se pare ca nu gasesti .

Nu stiu ce viziune are ciprian despre HDDuri dar ele nu au asa mult legat de performanta, deci nu baga banii pe ceva scump ca te multumesti cu unul de 500 GB

Deasemenea vei avea nevoie de "Case" ,  nu iti propun sa iai ceva scump , si ial cu bloc de energie , sau cumparal aparte  de abicei se vende in case

Aparte il iai mai degraba atunci cand calculatorul este foarte performant si ai mai multe plaaci video in el , cooler performant care necesita si ele mai multa energie .... insa asta este pentru gamerii care-si pun masina pe primul loc , adica prea multa performanta si banii bagati . Eu cred ca tu nu ai sati pui 2 Video carduri :)

 

Am pus ca exemplu Jocurile video , deoarece in acest domeniu ai descoperi mai bine caliatile performantei  calculatorului
Junior (625 puncte)
0 0
mda nu mai stiu preturile dar tin minte ca pe placa video de 1gb cu 256biti am dat vreo 5mil maxim acum vreo 5 ani. Oricum din ce am observat preturile la placile video scad cel mai greu sau chiar cresc cand se produc calamitati in Japonia.  Am constatat acest lucru cand hdd-urile externe si-au dublat sau triplat pretul dupa cutremurul din Japonia, si nu au mai scazut nici in ziua de azi.
2 plusuri 0 minusuri
Cand te pregatesti sa achizitionezi un calculator trebuie mai intai sa iti raspunzi(sincer) la 2 intrebari fundamentale:

1. Cati bani esti dispus sa investesti?

2. Ce vrei sa faci cu calculatorul viitor?

Stim ca majoritatea componentelor IT au o uzura morala accentuata deci nu e preferabil sa dai bani acum pe un sistem care sa fie de top si peste un an de exemplu. In acest sens daca acel sistem va fi folosit doar pentru office si ceva multimedia cu 7-8 sute de lei poti avea un calculator mai mult decat bun pentru aceste nevoi. Daca vrei sa-l folosesti pentru jocuri nu te gandi sa iei cele mai scumpe componente (decat daca vrei fitze sau banii sunt in cont deschis pe undeva) in speranta ca te vei juca cu el la fel si peste 2-3 ani....In 2-3 ani vei putea lua aceeasi arhitectura la mai putin de jumatate din pretul de acum. Ca principii trebuie sa urmaresti cateva lucruri. NU lua calculatorul "de-a gata" asamblat din vreun magazin sau supermarket pentru ca in general te vei alege cu un sistem slabutz chiar daca pe hartie arata bine specificatiile tehnice (doar in cazul brand-urilor poate fi o derogare). In ceea ce priveste componentele trebuie sa urmaresti si ce sursa pui pe sistemul ala pe langa procesor, memorie, placa grafică, hdd cum spuneai tu. Trebuie sa te gandesti ce sistem de operare vei folosi...linux, windows...si de care , pe 32 sau pe 64. Este important sa te gandesti la asta de la inceput pentru a verifica daca pe site-ul producatorilor gasesti drivere bune pentru mb , placa grafica sau celelalte device-uri. Sfaturi sunt multe, vezi ca m-am abtinut sa dau vreun nume de producator sau tip de placa , hdd, etc, pentru ca mie mi s-a parut ca intrebarea ta se referea la aspecte generice, generala ale acestei spete si nu la dorinta de ati configura noi un sistem. Bafta la cumparaturi
Novice (169 puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Am spus ca nu o sa mai raspund la ce tu afisezi pe aici.Dar uite ma plictisesc si am vazut ca ai intrebat ce treb urmarit la un calculator inainte sa il cumperi.Trebuie sa stii pentru ce vrei acel calculator,apoi de citi bani dispui.Daca urmaresti calculatorul pt jocuri ,insa nu ai bani suficienti atunci cauta un desktop si la el vezi ca placa de baza sa suporte cam tot ce se afla pe piata in materie de ram si procesor.Apoi cumperi de ce bani ai si restu de piese,iara ulterior cind vei avea bani sa poti upgrada ramii ,procesorul.Daca ai bani si poti cumpara orice atunci poti lua ori laptop ori desktop cu ultimile piese aparute.Mai naspa este la laptopuri ca nu prea poti face chestia asta,decit daca dai comanda si doar la ce pot ei sa puna pe acel laptop.Deci totul tine de citi bani ai pina la urma.Am vazut cineva spunea ca latpopurile sint la acelasi nivel cu desktourile.Nu este adevarat nici pe departe.Fiecare producator deprocesoare daca te uiti fac procesoare pentru laptop,procesoare pentru desktopuri si procesoare pentru servere.Deci nu poti spune ca laptopu este la acelasi nivel cun desk indiferent ce procesor ar avea acel laptop.Practic nu le poti compara ca nu ai cum.Este ca si cum ai baga TIR-urile in aceiasi oala cu autoturismele.Nu ai cum sa faci asta.Daca iei ultimul procesor pt desk atunci ultimul procesor de laptop nu se va apropia de el nicicum.Este vorba detehnologie aicide o treapta mai sus.Acum ca si pe laptop te poti juca jocuri da este adevarat dar nu o faci la fel ca pe un desk.Ma refer la comoditate mai mult, la usurinta de a juca.Una este sa stai sa vezi pe un ecran mare lejer ,sa folosesti taste mari si alta miniaturizari,atunci sigur vei avea nevoie de mai multa atentie si concentrare.La ce te uiti la procesor,memorie,video hard?Procesorul sa aibe viteza si cache mare,plus ceva tehnoligie in plus cum este la intel hypertrading,plus integrata o placa video in el.Si daca este posibil sa aibe mai multe coruri in caz sa fie acolo.La memorie te uiti de asemenea la capacitate darin primul rind la viteza.Numerele alea 1600,1333,si asa mai departe alea reprezinta viteza si bineinteles ce tip de ram este ddr,ddr2 sau ddr3.DDR3 sint celemai noi.La video la fel te uiti la capacitate dar in primul rind la viteza placi.Hardul la fel la capacitate dar cel amiimportantachestie este viteza acelui hard.7200 rpm este o viteza f buna la cele HDD.Daca ai bani cumperi un SSD care este de X ori mai rapid decit orice HDD.Si ca toate astea sa mearga trebuie sa te uiti laplaca debaza sa le poata suporta.Deci aia se urmareste prima data placa de baza pe care vor veni montate ,conectate restu de componente.
Junior (392 puncte)
0 0
Esti complet incoerent, deci nu e nicio pierdere daca nu mai raspunzi. Nu va regreta nimeni.
...