Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.1k vizualizari
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Diverse

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Banuiesc ca la cadre militare de referi.

Eu stiu ca mana se intinde atunci cand ti se face cunostinta cu cineva sau cand se saluta niste amici. Nu e cazul in situatia mentionata de tine si mai ales la militari, unde salutul se face prin inclinarea capului.

Din regulament:

Când se află în societate, militarii trebuie să se prezinte reciproc (daca nu se cunosc), în mod discret. Dacă au grade diferite, inferiorii în grad se prezintă superiorilor în grad, astfel:

a) cadrele militare : "Am onoarea să mă prezint. Sunt ...(gradul şi numele)"

b) soldaţii şi gradaţii voluntari, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sau soldaţii şi gradaţii in rezervă când sunt concentraţi / încorporaţi / mobilizaţi, studenţii şi elevii din instituţiile militare de învăţământ: "Domnule/doamnă/domnişoară ... (gradul). Sunt ... (gradul şi numele)".

(2)La grade egale se prezintă cel care a sosit primul.

Junior (558 puncte)
1 plus 0 minusuri
Din cate imi aduc aminte din ceea ce am citit (presupun ca nu te referi la grade militare ci pur si simplu la statut) astepti ca persoana mai in varsta sa iti intinda mana, dar tu saluti primul. Nu imi mai aduc aminte exact cum erau gradele, dar stiu ca cei mai in varsta erau "superiori" celor mai tineri si femeile erau "superioare" barbatilor.

Adica atunci cand intalneai sa zicem un cuplu mai in varsta asteptai ca doamna sa-ti intinda mana si apoi domnu, nu sa le intinzi tu mana sau sa-i intinzi prima data barbatului.

Eu am citit asta intr-un cod al bunelor maniere luat de parintii mei prin '90, deci nu garantez ca mai este la fel :)
Novice (183 puncte)
0 0
Tu ori confunzi statutul social cu varsta (am vazut ca e singura delimitare de "statut" pe care o abordezi) - si-atunci raspunsul tau ar fi degeaba, avand in vedere ca intrebarea specifica "mai in varsta si mai mare in grad", ceea ce inseamna, evident ca nu se refera la statut ci la alt tip de grade, ori iti imaginezi ca statutul social are grade.
Nu, nu exista oameni inferiori si oameni superiori prevazut in codul bunelor maniere. Astea-s doar etichetele pe care le aplicam noi, oamenii, asupra celor din jur.
Singura diferentiere se face atunci cand vorbim de angajat-angajator, dar nici macar asta nu se poate numi diferenta de statut social de tip inferior-superior.
In rest, diferentierile din cod sunt pe criterii de varsta si sex, care n-au nicio legatura cu statutul social.
0 0
Nu imi imaginez si nici nu am zis ca ar fi vorba de o superioritate a statutului social, de aceea am foslosit GHILIMELE incercand sa fac o diferentiere intre cine saluta si cine asteapta sa fie salutat.
2 plusuri 0 minusuri
Referitor strict la sensul intrebarii, superiorul are initiativa intinderii mainii, in scopul salutului. Daca el nu intinde mana, tu, ca inferior nu faci o "gafa"intinzand-o. Intinsul mainii nu face parte din salut, dar se considera lipsa de respect la adresa superiorului. Intr-un fel, el decide daca "meriti"sa dea mana cu tine.
Junior (1.5k puncte)
...