Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.9k vizualizari
Am citit un articol in care spune ca becurile economice pot produce cancer de piele si ca cele mai sanatoase ar fi becurile cu leduri.

http://www.descopera.ro/dnews/10440580-becurile-economice-ne-ar-putea-imbolnavi-de-cancer-de-piele

Se gasesc in comert becuri cu leduri echivalente celor de 100w cu incandescenta ? Din ce am vazut pe net am gasit doar echivalentul a celor de 40 w si 60 w. M-ar interesa cat de odihnitoare este lumina si care ar fi cele mai bune si luminoase.
Senior (6.9k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Nu stiu multe detalii despre becurile cu LED-uri,dar am incercat un model "chinezarie" cu telecomanda si acumulator,care avea dulie normala si putea inlocui orice bec din casa,si am fost foarte dezamagit. Acumulatorul tine cateva minute,LED-urile au inceput sa se arda,telecomanda nu mai merge...Daca vrei sa incerci,nu te orienta spre chinezarii.

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Da, tocmai am cumpăratul un bec cu leduri mic zilele trecute, pentru o veioză, nu pentru că aveam mare nevoie, ci doar ca să am și experiența asta. Becurile cu leduri sînt încă mult prea scumpe și nu au avantaje atît de mari încît să mă grăbesc să-mi pun prin toată casa.

Studiul cu becurile fluorescente economice nu mă alarmează deloc. La urma urmei și tuburile fluorescente clasice funcționează pe același principiu și emit și ele radiații ultraviolete, dar în cantități suficient de mici încît să nu fie periculoase, cel puțin după cunoștințele actuale. Peste 100 de ani vom afla că nimic din ce facem azi nu e perfect sănătos, deci dacă ar trebui să evităm orice pericol posibil ar trebui să ne sinucidem pe loc. Asta e viața, cu riscuri la orice pas.

Becuri tip 100 W cu leduri se găsesc prin Japonia, dar foarte rar și sînt disproporționat de scumpe (mult mai mult decît două becuri tip 50 W). Au luminozitatea de 1500 de lumeni sau pe-acolo.

Din cîte îmi dau eu seama, becurile cu leduri au următoarele proprietăți:

- cam aceeași eficiență ca becurile fluorescente economice, deci mult mai bună decît becurile cu incandescență;

- un spectru mai bun decît becurile fluorescente economice, dar mai prost decît al becurilor cu incandescență; dacă cele fluorescente au spectrul compus din linii spectrale cu goluri între ele, cel al becurilor cu leduri au un spectru continuu, dar sînt slabe în zona culorii turcoaz și practic complet oarbe în violet; cele cu incandescență au spectrul cel mai neted, care deși e concentrat în zona de roșu-portocaliu-galben are încă destulă putere și în violet, ceea ce permite aprecierea corectă a culorii obiectelor;

- unele becuri cu leduri (de fapt lustre cu leduri) permit ajustarea temperaturii de culoare, ceea ce poate fi util; pe lîngă asta mai permit și reglarea luminozității (ambele ajustări se fac cu telecomanda...);

Una peste alta, avînd în vedere și prețul fiecărui tip, deocamdată eu prefer becurile fluorescente economice, mai exact cele cu temperatura de culoare a becurilor incandescente sau cele care fac o medie între incandescente și culoarea luminii naturale (soare plus cer). Dacă aș avea de făcut o muncă în care aprecierea culorii e foarte importantă aș prefera becurile cu incandescență, eventual cele cu temperatură de culoare înaltă (mă rog, de fapt prefer lumina zilei).

Pe timp de iarnă, cînd eficiența becurilor nu mai contează (oricum am nevoie și de căldură), prefer becurile cu incandescență, pentru că au culoarea cea mai acceptabilă. Chiar și un amestec de becuri economice și incandescente dă senzația unei culori mai plăcute decît cele economice singure.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Se pot folosi simultan; un bec economic cu lumina calda (alb-galbui) si unul identic cu lumina rece (alb albastra) si va rezulta o lumina mult mai apropiata de ,,natural,, si nu in ultimul rand o mai mare economie decat cu un bec cu incandescenta.Vreau sa va indemn sa cumparati becuri ce depasesc pretul de 25-30 lei bucata(unul de 50-60 lei este ok)dar sa fie made in germany....O spun din experienta..am unul(singurul ramas) care functioneaza de SASE ani credeti-ma..e incredibil (OSRAM DULUXSTAR 24W/827 230-240V 190mA 50-60 Hz Made in Germany.) si-a depasit de mult norma de functionare fata de altele si mi-a facut f.f.multa economie ...
...