Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.7k vizualizari

1. Bilirubina determină culoarea scaunului ? Dacă da, asta înseamnă că scăderea cantităţii ei va determina şi modificarea culorii ?

2. În cazul hepatitei A (de exemplu), cum de bilirubina poate ajunge în urină ? Ce o împiedică să nu ajungă acolo de fiecare dată?

 

Asta îneamnă că în cazul în care scade cantitatea de bilirubină, va fi scimbată şi culoarea ?
AfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDetect languageDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddishAfrikaansAlbanianArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatinLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishThaiTurkishUkrainianUrduVietnameseWelshYiddish
Detect language » Romanian
 
Novice (276 puncte) in categoria Corpul uman
2 1
Asta-i bună, acum nu mai avem nici caca. Trebuie să-i spunem poopoo. Urmează să spunem și: copil poopoocios, bani poopoolău, culoare poopoonie, poopooreze de capră.

Nu pot înțelege cum se face că nu ați ales nici termenul popular „caca”, nici unul din termenii medicali „materii fecale” și „excrement”, nici termenul eufemistic „scaun” și ați recurs la un termen infantil din... engleză! E mai prezentabil rahatul altora decît al nostru?
0 0
Uf, excesul ăsta de naţionalism... Unora li se pare amuzantă folosirea cuvintelor de genul ăsta, iar alţii reacţionează ca tine.

Pentru mine sună mult mai drăguţ (ca să nu spun sweet, muahahahah) 'poopoo' decât  'excrement, căcat, scârnă, scăpău, scârnăvie, spurc, spurcăciune,  caca, coco, gâli, rahat etc'.  Într-un examen sau o altă situaţie serioasă te asigur că aş fi folosit termenul medical, ştiu care sunt limitele...

Apropo, cred că fondatorul Scientia.ro a primit multe mesaje din partea ta, ţinând cont că această secţiune se numeşte  'Q & A' în loc de 'Întrebări şi răspunsuri (î & S)' . Nu vreau să facem offtopic (oops, am făcut-o iar...am vrut să spun 'digresiune'), deci îmi editez postul iniţial (uau, întrec măsura .. am vrut să spun 'modific scrierea iniţială') ca să nu mai apară conflicte pe tema asta.
0 0
Exces de naționalism?! Zilele trecute tot pe-aici unul îmi zicea că îmi denigrez poporul, cu realizările lui mărețe cu tot. Naiba să vă mai înțeleagă, că eu unul, din interior, nu simt că aș face excese nici într-o direcție, nici în cea opusă.

Scientia QA are o mulțime de probleme cu calitatea limbii din interfață: diacritice, punctuație, majuscule, barbarisme etc. Dacă ar fi să le scriu ar ieși o scrisoare lungă și deocamdată n-am răbdare. V-am scris aici pentru că m-a surprins acel „poopoo” într-o întrebare de medicină. Felicitări că ați corectat.

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
hepatita (de orice fel) reprezinta o inflamatie a ficatului (deci, printre altele, cresterea in volum a hepatocitelor-celule, si afectarea functiei lor).

de asemenea, se asociaza cu un anume grad de icter (coloratie galbena a sclerelor-ochi, si a tegumentelor), din cauza acumularii la acest nivel de bilirubina (un metabolit al hemoglobinei).

acum: in mod normal, bilirubina este excretata prin bila, ajunge cu aceasta in duoden, unde sufera diferite transformari, in stercobilinogen (care va fi eliminat prin scaun, si da culoarea inchisa a acestuia) si urobilinogen, reabsorbit in sange (care va ajunge la nivel renal, va fi filtrat in urina si va contribui la culoarea acesteia).

in hepatite, din cauza impotentei functionale a hepatocitului, acesta nu mai poate excreta bilirubina, care se acumuleaza si reflueaza in sange. bila nu mai contine bilirubina, deci materiile fecale nu vor mai contine stercobilinogen, si vor fi decolorate. in acelasi timp, la nivel renal apare un exces de bilirubina, excretat urinar-de unde si culoarea inchisa, de data asta a urinii.
Novice (318 puncte)
...