Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.0k vizualizari

Recunosc faptul că discuţiile religioase, mai ales alea de la TV, mi se par suprarealiste.

În contextul "Nicolaescu", se discuta mai devreme pe RTV despre "răspopiţi" - preoţii cărora li s-a retras încrederea de către biserică. Voican Voiculescu îl întreabă pe purtătorul de cuvânt al bisericii, Stoica, dacă e posibil ca un preot să-şi piardă harul prin actul administrativ al bisercii, adică prin semnarea unei hărtii prin care preotul să nu mai fie recunoscut ca preot. Răspunsul, fireşte, a fost "Se poate, se poate...". Nici absurdul în forma lui nudă nu mai stârneşte vrun act de gândire din partea unui reprezentant al bisericii?

Senior (11.9k puncte) in categoria Religie
3 0
Dragă coleg, poate ţi-a scăpat întregul spectacol al zilelor trecute. Chestia cu răspopitul mi se pare că păleşte pe lângă ce s-a întâmplat ieri prin România de Bobotează...
0 0
Ce s-a întâmplat? Că am lipsit de la TV
2 0
Nici eu nu mă uit la ştiri, dar îţi pot spune ce s-a întâmplat la noi. Sunt abonată la o pagină cu evenimente timişorene şi, vreau sau nu, mai dau şi peste mizeriile astea.
La Timişoara s-au călcat în picioare pentru agheasmă. Nici măcar nu am idee ce e aia.

http://www.sursadevest.ro/stire/zeci-de-jandarmi-au-imprejmuit-catedrala-din-timisoara-ca-sa-ii-supravegheze-pe-enoriasii-care-asteptau-sa-ia-apa-sfintita

Slujba a fost ţinută de Lugojanu.
Aţi auzit ce-a făcut cu oamenii şi cum le-a cerut şpagă? Altul ar fi fost de mult închis.

http://www.debanat.ro/tag/paisie-lugojanul/

Alt popă cică a sfinţit apa Timişoarei.

http://www.gandul.info/news/cum-au-primit-timisorenii-apa-sfintita-de-boboteaza-10432224

Mi se face greaţă când văd toate astea! ...dar completez ceea ce a scris goguv.
Trăim într-o ţară de milogi, de handicapaţi ce se calcă în picioare pentru un strop de apă, care îşi duc zilele târându-se şi umilindu-se în faţa popilor, a celor mai mari criminali ce-au existat vreodată!
Mi-e lehamite!
0 0
Pentru ca lucrurile să se îndrepte greața și lehamitea nu ajung.
0 0
Nu ajung, da, Adi. Dar tu ce-ai face? Le putem băga cunoaşterea cu tolcerul în cap?

Fiul meu are încă din copilărie un prieten pocăit. Când se întâlnesc, discută despre orice, numai despre religie nu. Tipul a văzut că nu are cu cine, pentru că aşa l-am crescut. Nu l-am învăţat să intre în biserică, să se umilească sau să se teamă de un bărbos fictiv.
Fiica mea este realistă, urmăreşte cu plăcere documentare de ştiinţă şi în acelaşi mod îşi creşte copilul.
Este tot ce putem face, cred eu.

Trist este însă să-i priveşti pe aceşti oameni şi să ştii că este tot ce pot şi că doar atât vor transmite generaţiilor viitoare, în ciuda informaţiilor ce există astăzi.
Nu sperai să fie mai puţini? Eu da.
0 0
Scuze că ce-am spus a fost așa de succint încît a sunat oarecum ca un reproș. De fapt și eu simt că nu fac destul pentru ca credincioșii să-și mai retragă tentaculele. M-am certat cu unii și cu alții, inclusiv cu oameni la care țin, și am încercat ca măcar să le atrag atenția că viziunea lor asupra lumii nu este atît de generalizată pe cît li se pare lor și nici nu e susținută de vreun argument. Dar, așa cum spuneți, nu le putem băga cunoașterea cu forța în cap.

Dacă cunoașterea (și necunoașterea) s-ar transmite numai din generație în generație ar fi grav, pentru că ar însemna că proporția celor care cred în „bărbosul fictiv” ar rămîne relativ constantă. Din fericire cunoașterea mai vine și pe alte căi: școală, televiziune, radio, internet. Atunci probabil efortul nostru ar trebui concentrat spre a elimina sau măcar limita propaganda religioasă măcar din aceste medii de informare. Nu e ușor, dar trebuie făcut. Putem începe din cercul fiecăruia de cunoștințe, oricît de îngust ar fi el.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Se pleacă, în întrebare, de la premisa că harul este al omului, şi nu al divinităţii. Conform teologiei creştine (şi nu numai, toate religiile au această abordare, poate doar sub alte forme) asta este fals. Harul este divin, este parte a divinităţii şi anumiţi oameni pot fi înzestraţi cu el. Aşadar harul se primeşte sau este dăruit cuiva, în urma unui protocol specific, ce înlesneşte acest proces (actul magic) şi îl certifică concomitent.

Pierderea harului are loc pe două căi, ambele la latitudinea cultului, în final. Unul dintre ele este actul unilateral al celui cu har, ce îl pierde fie dezicându-se de cult şi de magicul acestuia, fie comportându-se deplasat faţă de cum este planificat sau îngăduit să se comporte un om cu harul respectiv, celălalt fiind operaţiunea de eliminare din cadrul poziţiei cu har de către superiori, ambele prin invocarea magicului. În cazul pierderii biserica nu face altceva decât să ia la cunoştinţă evenimentele ce au dus la pierderea harului şi, eventual, să publice acest lucru. Operaţiunea mai marilor bisericii (cei ce l-au certificat cu har, de altfel) ce decid ca harul să-i fie ridicat, în cazul preoţilor ortodocşi poartă numele de caterisire (răspopire), este o operaţiune inversă hirotonisirii. În cazul în care un preot este supus caterisirii se presupune că harul său este viciat sau nu mai este demn de el, deci oricum urmează să-l piardă, caterisirea fiind doar o formă magico-organizatorică de a stabili şi certifica procesul.

Binenţeles că asta funcţionează doar dacă harul există şi poate fi manipulat de cei ce înzestrează un preot cu har.
Junior (1.3k puncte)
...