Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
519 vizualizari
De ce fumul dispersat, vizibil de la sol, care indica traseul urmat de un avion cu reactie la mare inaltime(peste 10.000 m altitudine),   devine usor ondulat, chiar daca traseul aeronavei a fost unul drept.
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Fizica
0 0
Ne puteți arăta o poză cu ondularea asta? Nu-mi dau seama despre ce vorbiți.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
In primul rand, nu este vorba de fum. la acea altitudine, in anumite conditii, pot exista vapori de apa suprasaturati. iar acesti vapori au "nevoie" de ceva particule pentru a condensa. particule pe care le ofera avioanele ( create in urma arderii combustibilului).  deci ceea ce vedem noi nu este fum ci sunt particule de apa, la fel precum norii. totodata, in urma arderii kerosenului se produce si apa. la acea altitudine temperatura atinge si -70 grade Celsius. iar vaporii de apa condenseaza (la fel ca respiratia noastra in zilele geroase).

apoi, acesti "nori" creati de trecerea avioanelor, se onduleaza pentru ca desi la acele altitudini atmosfera este mai calma decat mai jos, tot sunt curenti de aer. In plus, si nava produce curenti (se deplaseaza cu viteze in jurul a 8-900 Km/h). toate acestea duc la deformarea si apoi chiar la disparitia "norilor".
Junior (984 puncte)
0 0
Nu cred ca ondularea apare de la curentzi pentru ca se formeaza o ondulare perfecta, parca ar avea legatura cu forma rotunda a pamantului. Daca vorbesti de curentzii de la acea inaltzime cred ca ar deplasa ,,norii" in mod egal si la capete, si la mijloc astfel ca nu s-ar mai forma ondularea. De asemena am mai observat ca aceasta linie ondulata isi schimba si coordonatele dupa un timp dar probabil ca datorita rotatiei planetei in jurul axei.
0 0
cam ce ar insemna "ondulata"? ca o sinusoida? Pt ca eu nu imi aduc aminte da fi vazut asa ceva. Este posibil sa fie si din zauza rotatiei Pamantului, insa am dubii serioase ca ar prevala in fata curentilor de aer formati. Pamantul are raza de cca. 6350 Km. Avioanele zboara la 6360 Km de centrul Pamantului. In tot cazul, sa mai avem rabdare cateva ore. Maine dimineata vom gasi aici un raspuns documentat, pertinent si greu de combatut.
1 0
Km = Kelvin·metru
km = kilometru
0 0
Ar mai fi niste greseli de tehnoredactare: "cauza" nu "zauza", "Pt." nu "Pt", Propozitii incepute cu litere mici, si lipsa diacriticelor.
0 0
N-a fost o greșeală accidentală. Ați crezut că e bine „Km”, de-asta ați scris așa.
...