Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
430 vizualizari
Fiind in cautarea unor patine am observat ca unele au 120 kg limita de masa admisa. Bineinteles se refera la o F de aproximativ 1200 N .

Mi-am pus imediat intrebarea: ce se intampla daca faci o saritura pe verticala? Cumva forta cu care lovesti pamantul este mai mare decat forta exercitata atunci cand stai pe loc?

F1 (repauz) = m * g = ~1200 N

F2 (cadere libera) = m(v2 - v1) / (t2 - t1) = m * v2 / t2 =  m*a = m*g = ~1200 N.

Ce forta mai intervine care mareste F2-ul? Egale nu au cum sa fie clar.
Novice (110 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Forța de impact în urma căderii este mai mare decît greutatea, pentru că decelerația la impact este mai mare (în valoare absolută) decît g.

Formulele pentru F2 le-ați început bine, cu observația totuși că acel F2, calculat din variația impulsului, reprezintă o forță medie pe durata impactului, nu una instantanee. Pentru a putea calcula forța maximă mai trebuie să știți cum evoluează impactul în timp, de exemplu cum arată decelerația în funcție de timp. Fără informația asta nu puteți spune nimic despre violența impactului. Același corp cu aceeași viteză, cînd cade pe o saltea groasă și moală, simte forțe mici, dar cînd cade pe beton simte cu totul forțe mult mai mari.

Apoi formulele pentru F2 le-ați continuat greșit. De ce a = g? Acel a este accelerația (de fapt decelerația) corpului și nu are legătură cu greutatea, ci cu deformabilitatea corpurilor care se ciocnesc. Decelerație la impact există și în imponderabilitate, unde g se poate considera 0.

Încă o observație: dacă se precizează limita de 120 kg asta nu înseamnă că forța maximă pe care o pot suporta patinele este de 1200 N, pentru că nu greutatea strică patinele, ci impacturile. Acea limită de 120 kg trebuie interpretată astfel: patinele sînt proiectate să reziste la uzul în limite rezonabile ale unei persoane cu masa de maximum 120 kg. Ce înseamnă uz rezonabil, asta probabil scrie în instrucțiunile de utilizare sau oricum e destul de clar pentru practicanții patinajului.

 

Expert (12.9k puncte)
...