Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
700 vizualizari
Am citi articolul recent de pe site despre somn, am înțeles din diverse surse că trebuie să dorm 8 ore pe zi, dar nu m-am lămurit de ce?

Există vreo broșură, carte, studiu de încredere, care să mă lămurească cât somn REM și NREM este necesar și cum s-a ajuns la acea concluzie, deoarece toate studiile pe care le-am găsit până acum nu aveau argumente prea solide.

Caut și explicația faptului că, uneori mă simt destul de obosit când dorm mult, mai ales când NU fac efort fizic mai mult timp (de ex. această vacanță), iar în clasa a 8-a dormeam de la 12-1 noaptea la 6:30 dimineața, mai făceam și niște mișcare zilnic, aveam și program de lucru mental susținut (pentru examen) și totuși erau rare zilele când mă simțeam obosit.
Junior (994 puncte) in categoria Corpul uman
1 0

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
draga Razvan,nu sunt f buna in a da explicatii,dar sper sa te lamureasca catusi de putin ceea ce scriu.

Unui adult este recomandat sa doarma intre 7-9 ore,iar unui adolescent intre 12-14 ore pe zi.

Somnul este considerat perioada de refacere a creierului,care zilnic este pus la munca de foarte multi stimuli din interior si exterior.Eu personal l-as compara cu bateria unui telefon care trebuie mereu reancarcata.

La adolescenti sunt recomandate mai multe ore deoarece encefalul,pe langa solicitarile obisnuite,trebuie sa faca fata proceselor de crestere care mai decurg,precum si activitatii glandelor hormonale specifice varstei.

Dar sincer nu stiu cati adolescenti asculta de ,,ce ar trebui,,.

Sper sa iti fie de folos ce ti-am transmis,un raspuns mai bun nu sunt in masura sa iti dau.La revedere.
Novice (135 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Salut, Cele 8 ore de somn sunt rezultatul unor statistici in urma unor teste specifice. Nevoia de somn nu rezida numai din oboseala fizica. Putem sa nu facem nici un efort toata ziua si somn tot ni se va face. E vorba mai ales de activitatea creierului, atat intelectuala cat si emotionala. Asadar, chiar daca nu facem efort fizic dar trecem printr-o perioada de examene sau avem mari necazuri familiale creierul va simti mult mai acut nevoia nevoia de refacere. Sigur, cele 8 ore pot fi relative in functie de mai multi factori: de la persoana in cauza pana la mediul geografic in care isi desfasoara somnul, de la alimentatia pe care a consumat-o in ziua respectiva pana la patul in care doarme, etc.etc. Dupa experientele mele as recomanda oricui sa evite privarea de somn, care poate avea efecte ireversibile pe termen lung.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Dupa 35 ani 6 ore sunt suficiente. Eu daca fac greseala de a dormi mai mult de 6 ore de multe ori ma scol cu dureri de cap sau anchilozat de spate :)
...