Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.2k vizualizari
Ce inseamna metabolism ? Metabolism energetic , plastic ?
Junior (625 puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Metabolismul este un proces complex, caracteristic tuturor organismelor vii, prin care acestea realizeaza schimburile permanente de substante si energie cu mediul extern, schimburi  fara de care viata nu ar fi posibila. In sens strict, metabolismul este un proces desfasurat in interiorul fiecarei celule, extrem de complex si de coordonat enzimatic, prin care, pe de o parte, se produc substantele biochimice indispensabile organismului (de ex: sinteza glicogenului in celulele ficatului, pornind de la glucoza, mai exact de la atomi de carbon, hidrogen si oxigen preluati din sursele noastre alimentare). Pe de alta parte, tot din metabolism face parte si procesul invers, de eliberare a  energiei chimice necesare desfasurarii diverselor activitati, energie continuta in legaturile dintre atomii anumitor substante (de ex: descompunerea rezervelor de glicogen in celulele musculare, cu ruperea legaturilor carbon-hidrogen si  formarea, in final, a CO2, H20 si energie utilizabila pt miscare/deplasare).
Novice (116 puncte)
1 plus 0 minusuri
Metabolismul energetic, numit si catabolism, este procesul prin care substantele biochimice sunt descompuse in citoplasma sau in mitocondriile din celula pt a elibera energia chimica pe care apoi o transformam in alte forme de energie necesare activitatilor noastre. De ex, citirea acestei fraza se realizeaza prin ruperea, “arderea”, unor molecule care pun astfel la dispozitia noastra o energie pe care o transformam instantaneu in energie vizuala.

Metabolismul “plastic”, numit si anabolism, este procesul invers, prin care substantele biochimice sunt sintetizate in citoplasma sau in ribozomii din celule. Pt a pastra acelasi ex, citirea acestei fraze n-ar fi posibila daca, in prealabil, anumite celule din corpul nostru nu ar fi “fabricat” molecule de hemoglobina care, transportind oxigenul prin organism, permit functionarea celulelor cu functie de asigurare a simtului vazului.
Novice (116 puncte)
...