Bine aţi venit pe Scientia QA!
Pentru a putea publica întrebări şi răspunsuri, trebuie să vă înregistraţi.
Atenţie! Este posibil ca e-mailul de confirmare a înregistrării să intre în Spam.
Pune o întrebare

Newsletter


3.5k intrebari

6.7k raspunsuri

15.2k comentarii

2.2k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
576 vizualizari
Sunt a noua si am inceput sa citesc despre compozitia chimica a materiei vii.
Manualu Gavrila, biologie a noua spune asa : Substantele organice simple sunt : aminoacizii, monozaharidele, acizii grasi, acizi organici, glicerolul, etc. Subtantele organice complexe, adica macromoleculele: proteine, lipide complexe, etc.
Toate bune si frumoase, dar ma tot frmanta o intrebare.
In primul rand, cum poate fi glycina in acelasi timp si proteina si aminoacid? In consecinta, si substanta complexa si simpla? Unde ar trebui sa o plasez?
glicerol C3H8O3
glicina C2H5O2
Daca ma uit la masa moleculara, glicerolul este mai greu, si atunci implicit , glicina ar trebui sa fie si ea substanta simpla, aminoacid.
Novice (122 puncte) in categoria Chimie

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

exista 20 de aminoacizi numiti proteinogeni , deoarece din acesti 20 de aminoacizi se formeaza restul proteinelor , desigur mai sunt si proteine compuse care pe langa amonoacizi mai contin si alti monomeri.

Glicina (abreviată ca Gly), este unul din cei 20 aminoacizi proteinogeni.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Glicin%C4%83

Junior (625 puncte)
0 0
da. asta am citit si eu. problema apare atunci cand manualul de a unspea de chimie, prezinta glycina ca pe o proteina de rezerva si in niciun caz aminoacid proteinogen
0 plusuri 0 minusuri
glicina sau glicocolul (NH2-CH2-COOH) este un aminoacid neesential (fiind produs si de organismul uman din alt aminoacid, serina), care intra in alcatuirea peptidelor (de la oligo- la polipeptide) si in final a proteinelor. deci este aminoacid, nu si proteina.

glicerolul sau glicerina (HO-CH2-CHOH-CH2-OH) este un poliol (o hidrocarbura cu 3 grupari hidroxil -OH), care intra in alcatuirea lipidelor simple (trigliceride) sau complexe (lecitine si altele), prin esterificare cu acizi grasi si/sau fosfocolina. deci este un tip de alcool.

surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glycine

http://en.wikipedia.org/wiki/Glycerol

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglyceride

http://en.wikipedia.org/wiki/Lecithin

http://en.wikipedia.org/wiki/Phosphocholine
Novice (318 puncte)
...