Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
13.1k vizualizari
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Diverse

4 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Cu lupa. Am aprins odata cu o lentila de ochelari cu dioptrii fund de sifon un balot de paie uscate. Si a ars.  Chuck Norris detine cea mai tare metoda si numai el o poate realiza: cu microundele emise cand clipeste.
Experimentat (2.2k puncte)
0 0
Poți aprinde o țigară cu maşina de călcat
2 plusuri 0 minusuri
ar mai fi metoda cu cremene si amnar, dar iti trebuie experienta. Focul e greu de aprins cu altceva decat bricheta sau chibrit.

am incercat de cateva ori sa aprind focul cu tigara. nici o sansa. si am folosit tot felul de uscaciuni si buruieni.
Junior (477 puncte)
0 0
Si tigara cu ce ai aprins-o?
1 plus 0 minusuri

Metoda din imaginea de mai jos, deşi anevoiasă, în situaţii limită poate fi folosită. Ce nu se vede bine în imagine şi sigur ai nevoie este o grămăjoară de frunze uscate ori poate un pic de lână, care să ia foc uşor în urma frecării.

 

Iată şi câteva variante de combinaţii de substanţe chimice, dar greu de crezut că vei avea pe munte ori unde ai nevoie de foc aşa ceva:

http://chemistry.about.com/od/funfireprojects/a/make-chemical-fire.htm

 

 

Senior (11.9k puncte)
0 0
desigur putem lua foc si de la aragas    :)
2 plusuri 1 minus
Lista de metode e foarte lungă. E și normal, aprinderea focului e una din primele preocupări ale oamenilor. Iată aici cîteva:

- În armată le aprindeam colegilor țigările cu o lentilă de ochelari. Apoi de la țigară se poate aprinde un șomoiog de paie bine uscate, dacă știi cum. Lentila se poate face, dacă nu găsești un ochelarist potrivit prin preajmă, din gheață, dintr-o sticlă de ceas umplută cu apă, dintr-un balon de bec electric umplut cu apă etc. Sau se poate înlocui cu o oglindă sferică, care la rîndul ei se poate face din felurite obiecte comune, de exemplu din fundul unui recipient de gaz sau dintr-o cutie (canetă) de bere sau cola. Oglinda nu trebuie să aibă cine știe ce calități optice, dar să fie suficient de lucioasă ca să reflecte o bună parte din lumina soarelui și s-o contentreze într-un punct cît mai mic. Pentru șlefuit se poate folosi pastă de dinți sau... ciocolată.

- Nu știu cum mai sînt aragazele acum în România, dar în Japonia chiar și cele mai simple aragaze (inclusiv cele mici de tabără sau cele minuscule care se pun pe masa din sufragerie ca să frigi carnea imediat înainte de-a o mînca) au aprinzătoare integrată. Este același sistem piezoelectric folosit la brichetele moderne. Pur și simplu învîrți butonul de gaz pînă la capăt, acolo se aude un clic și apare o scînteie care aprinde gazul.

- Focul se poate aprinde și electric. Evident, din moment ce foarte multe incendii pornesc de la prize și întrerupătoare defectuoase. De exemplu se poate folosi o baterie de 4,5 V sau de 9 V și un șomoiog de vată de oțel, din cea folosită la șlefuit (nu prea se folosește în România, dar în alte țări e foarte cunoscută). Curentul aprinde firele subțiri de oțel, care apoi continuă să ardă din ce în ce mai violent și fără curentul electric. Există o mulțime de alte metode de a face foc pe bază de electricitate, de exemplu cu un pistol de lipit sau unul de pirogravură. Focurile de artificii complexe de la diverse festivități, comandate prin calculator, se aprind tot electric. Tot în armată, la un număr cu brigada artistică, foloseam un bec de lanternă cu globul de sticlă spart dar cu filamentul întreg, pentru a aprinde o pocnitoare în formă de pistol (sigur în armată aveam și pistoale adevărate, dar evident nu le puteam folosi pe scenă în spectacole...).

- Dacă ai la îndemînă, focul se poate aprinde cu o rază laser, de exemplu un laser cu CO2, din cele folosite la sudură. Nu face banii, dar metoda merge. Trebuie neapărat ochelari de protecție.

- Se poate aprinde focul din reacții chimice exoterme. Cu grijă.

- Cum spune și Quark, focul se poate face prin frecare între două bucăți de lemn. E neapărat nevoie ca paiele, coaja de copac sau frunzele folosite pentru a prelua scînteile să fie foarte foarte bine uscate (sau îmbibate cu benzină sau ceva similar), altfel eșecul e asigurat. Există o mulțime de forme și metode de a crea scîntei prin frecare între bucățile de lemn și de a transfera scînteile la altceva.

- Cremene și amnar. Cremenea e o piatră, iar amnarul e un oțel. Prin ciocnire se produc scîntei cu care se aprinde un fitil, iască sau altceva ușor inflamabil. La armele vechi fitilul spre praful de pușcă se aprindea cu cremene și amnar.

În orice caz, merită reținut că focul e periculos și dacă folosim chibrituri sau brichete, și cu atît mai mult dacă recurgem la metode mai extravagante.
Expert (12.9k puncte)
...