Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.0k vizualizari
“Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.”

–Albert Einstein

Ce sa mai intelegem din asta?

PS: am citat in speranta ca ne vom abtine de la comentarii si raspunsuri puerile din respect pentru persoana citata...
Junior (1.3k puncte) in categoria Cultura Generala
1 0
Problema ta este că ţi se pare mereu că înţelegi...

Un citat nu înseamnă mare lucru, pentru că esenţial este contextul. În ce context a spus Einstein asta? Vezi contextul şi te vei apropia de înţelegerea maximei lui.

De ce nu încerci să ne spui şi punctul tău de vedere când pui astfel de întrebări complicate? Tu eşti mereu surprinzător în înţelegerea lumii, deci aproape sigur tu ai un răspuns sectar când e vorba de "ce e realitatea".
0 1
Parerea mea e ca tine de perceptia fiecaruia ce-i real sau iluzoriu...
Curios e ca vorbele tale trateaza mai mult caracteristicile persoanei care intreba decat ale intrebarii.
1 0
Şi cum vine asta "de percepţia fiecăruia"? Nu percepem la el lucrurile? Tu vezi altfel decât mine?
Faptul că nu vedem "esenţa", adică la nivel subatomic e o problemă de limite ale organelor de simţ, dar mai ales de adaptare. La ce ţi-ar folosi să vezi atomii? Vedem astfel încât să ne fie uşor să ne descurcăm în lume. Faptul că organele de simţ ne prezintă o lume la un al nivel, nu cel fundamental, nu înseamnă că lumea pe care o recepţionăm nu este reală, ci doar că e altă perspectivă.

Sigur că tratăm şi caracteristicile persoanei. Dacă vorbeşti cu patriarhul interpretezi într-un fel ce spune, dacă vorbeşti cu un ateu, altfel. Sistemul de valori al celui ce spune ceva e o bună referinţă pentru interpretarea vorbelor lui.
1 0
Noi percepem cu mintea nu cu organele de simt... fiecare gandeste diferit astfel fiecare percepe diferit realitatea...faptul ca percepem cu totii in mare parte aceleasi lucruri ca fiind reale se datoreaza obisnuintei fata de aspectele recunoscute ale vietii...si asta se datoreaza faptului ca mecanismele senzoriale functioneaza pe baza recunoasterii experientelor anterioare in situatiile prezente. Aceste lucruri fiind dovedite, poti citi chiar pe scientia in amanunt.
Pentru ca percepem cu mintea nu cu organele de simt constatam ca limitarea se manifesta in gandire... unii pur si simplu nu percep unele lucruri sau mai bine zis nu vor sa perceapa intrucat in viziunea lor acele lucruri nu exista... cum am putea percepe ceva ce nu exista?
A trata caracteristicile persoanei e similar cu tratarea copertii la o carte intrucat ne lasam influentati de aparente inainte sa cunoastem in esenta.

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Cuvintele spuse de A. Einstein sunt de fapt altele, citez textual din Wikipedia:

Now he has departed from this strange world a little ahead of me. That means nothing. People like us, who believe in physics, know that the distinction between past, present, and future is only a stubbornly persistent illusion.

Observatii (tot citat din wikipedia):

  • Letter to the family of his lifelong friend Michele Besso, after learning of his death, (March 1955) as quoted in Science and the Search for God Disturbing the Universe (1979) by Freeman Dyson Ch. 17 "A Distant Mirror" ; also quoted at Einstein's God (NPR)
  • Sometimes misquoted as "Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one."

Iluzia la care face referire A. Einstein este distinctia pe care o facem intre trecut, prezent si viitor.

1 0
Foarte frumos, ma bucur ca ai dreptate... chiar si asa putem invata cate ceva din asta. Astfel, perceptia noastra asupra timpului este o iluzie. Asadar si realitatea conditionata de aceasta interpretare spatio-temporala este iluzorie...
0 0
Realitatea (masuratorile, observatiile) ce rezulta din interpretarea spatio-temporala nu este iluzorie in sensul ca ceea ce masuram sau observam nu exista. Teoria relativitatii ne ajuta sa intelegem cum se modifica rezultatele masuratorilor in functie de sistemul de referinta, exista o marime, un fel de distanta spatio-temporara, care nu depinde de sistemul de referinta, deci putem afirma ca exista o realitate neiluzorie.
6 plusuri 0 minusuri
Albert Einstein, ca om de stiinta era adeptul ideii conform careia pentru a intelege "realitatea" ai nevoie de un model fizic. Acest model nu atinge niciodata realitatea insa pe masura ce cunoasterea noastra stiintifica evolueaza, tinde sa fie din ce in ce mai util pentru a descrie mediul inconjurator.

Pe langa aceste modele stiintifice, exista si modele pe care le creaza creierul nostru:

Sa luam de exemplu ciocnirea intre 2 bile de biliard. Atomii lor nu sunt lipiti, ci se afla la o distanta unul de altul, distanta mentinuta de fortele electromagnetice si cele nucleare. Atomii nu sunt stationari. exista multa activitate si energie termica in fiecare dintre cele 2 bile. La ciocnire atomii niciuneia dintre bile nu se atinge cu vreunul din ce-a de-a doua. in schimb acestea interactioneaza de la o distanta, mica intradevar.

Daca ar trebui ca mintea noastra sa modeleze acesta interactiune intre trilioanele de atomi implicati pentru a-si face treaba, nu ar face-o mai deloc. Un asemenea calcul este imposibil si pentru cele mai puternice masini de calcul. Creierul uman rezolva aceasta problema prin introducerea unor "iluzii, foarte persistente". Aceea de corp "solid", aceea de contact direct si probabil multe altele.
Novice (301 puncte)
0 0
Deci notiunea de real este doar o incercare da a masca aspecte iluzorii ale existentei... fara fond doar cu forma...
0 0
Nu, noţiunea de real se raportează la ce produc organele de simţ. Nu maschează niciun aspect iluzoriu al existenţei, orice ai înţelege tu din cuvintele astea.
0 0
Mai adaug ideea de realitate inflenţată de model. În cazul în care reconstruim modelul pe alte principii, dar la fel de corect din punct de vedere al rezultatelor, se desprinde ideea că ambele modele sunt corecte, respectiv că realitatea este şi aşa, şi aşa. Asta nu înseamnă că toate modelele sunt corecte, sunt corecte doar cele ce fac previziuni viabile, pentru că realităţile nu pot fi absurde.
0 0
Organele de simt reprezinta doar interfata prin care interactionam cu mediul pe cand perceptia se contureaza la nivelul psihicului... iar acesta difera de la persoana la persoana si evolueaza exponential. Asa se formeaza, cum bine puncteaza profu', realitati multiple care sunt la fel de reale pentru fiecare in parte si doar prin comparatie putem identifica asemanari si deosebiri... intrucat nu le putem distinge din interiorul sistemului de referinta(asa cum rotatia pamantului nu se face simtita)
0 plusuri 0 minusuri
Poti sa iti formezi o idee despre acest concept citind ,, Sarmanul Dionis" de M. Eminescu. Sunt prezentate raspunsurile sugerate de el prin prisma acelorasi intrebari pe care poate ti le-ai pus cateodata, dimineata, cand ai deschis ochii si ai vazut pe fereastra pasarelele, cerul, crengile, culorile si zarea: ce sunt toate acestea, oare cum le vad eu le vede oricine? Oare culoarea verde este perceputa de ceilalti cum o percep si eu? Oare sunetul pasarilor perceput de mine este perceput la fel de ceilalti? De ce am aceasta forma si nu alta? Oare sa fim mai inteligenti decat necuvantatoarele? Dupa care te scoli din pat, bei cafeaua si iti revii  la normal spunandu-ti ca e firesc asa cum e.
Experimentat (2.2k puncte)
...