Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
3.8k vizualizari
Unele păsări, cred că majoritatea, au ochii dispuși de o parte și de cealaltă a capului, în așa fel încăt rămân două ”unghiuri moarte”, în față și în spate, unde nu pot vedea. Dacă e așa, atunci înseamnă că în creierul lor se formează două imagini cu un segment orb între ele, spre deosebire de oameni, care deși au câmpul vizual redus, imaginea ochiului drept se continuă cu cea a ochiului stâng, existănd chiar o porțiune de câmp binocular. Deci, pasările văd ciudat sau au câmpul vizual de 360 de grade?
Junior (994 puncte) in categoria Biologie

1 Raspuns

7 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Păsările oricum văd ciudat, mai ales pe cretinii care le vânează. 
 
Revenind la întrebare, sunt păsări care văd ciudat și sunt păsări care au un câmp vizual de 360 de grade.
 
Așa cum ați scris, ochii majorității păsărilor sunt plasați lateral permițându-le să observe obiectele de fiecare parte în același timp (vedere monoculară) astfel încât păsările au un câmp vizual larg: porumbeii pot vedea la 300 de grade fără a-și întoarce capul,
 
în timp ce sitarul american poate vedea la 360 de grade.
Având o vedere monoculară, păsărilor le poate fi mai greu să aprecieze distanțele și au o percepție profundă mai slabă. Desigur, aceste păsări au o vedere binoculară frontală, dar care este limitată (așa cum și sitarii au un câmp binocular posterior destul de limitat). Alte păsări, precum bufnițele, au ochii localizați în fată ceea ce le oferă o vedere binoculară mai amplă având astfel un câmp vizual de 180 de grade care este, în mare parte, binocular.
 
Aria ciclopică (cyclopean area) reprezintă combinația dintre câmpurile vizuale frontal și lateral. Câmpurile vizuale ale păsărilor au fost clasificate în:
a)Arie ciclopică întinsă - vedere monoculară amplă (Columba livia, Sturnus vulgaris, Bubulcus ibis)
b)Arie ciclopică foarte întinsă - câmpuri vizuale binoculare mici în spate și în fată (Scolopax rusticola)
c)Arie frontală întinsă cu un câmp binocular întinsă (Strix aluco

Sursa

Experimentat (2.4k puncte)
0 0
de ce sunt cretini cei care le vaneaza ?
0 0
Prin definiție, cretinul este cel care suferă de cretinism (boală cauzată de o dezvoltare insuficientă a creierului, asociată cu o insuficiență a glandei tiroide, care se manifestă prin tulburări în creștere, prin înapoiere mintală).

Nu observ divertismentul, recrearea, destinderea, aportul pozitiv al acțiunii de a vâna (o să rămân în sfera ornitologiei) o pasăre. Poate că există, dar eu nu știu, pasări care să nu ocupe un loc pozitiv în lanțul trofic, în mediul din care fac parte, și care să impună omorârea lor. Nu înțeleg de ce unii criminali pot fi câteodată considerați cretini, dar vânătorii nu. În principiu, tot o formă de divertisment este, "ințeleasă sau nu, fie de unii, fie de alții".

Desigur, din punct de vedere medical nu există o legătură între cretinism și vânătoare, cel puțin nu într-o carte serioasă care să-mi poată susține afirmația din deschidera răspunsului la întrebarea principală.

Dar consider că cei care intervin la nivelul lanțului trofic și vânează pasări doar pentru divertisment suferă de o oarecare formă de cretinism chiar dacă nu există o corelație între această boală și abilitatea vânătorească.

Este doar punctul meu de vedere.
0 0
Să înțeleg deci, căci nu îmi e prea clar, că păsările văd totuși în față (monocular sau binocular), zona oarbă fiind în spate, și nu au în față o zonă oarbă cum ar avea un om ce poartă să zicem un coif cu protecție pentru nas cum mai vedem prin filme. Căci asta mă mira: ele cum pot vedea ce mănâncă de exemplu, dacă ar avea o zonă oarbă în față?
0 0
Da, păsările văd întotdeauna în fată, fie monocular, fie binocular, iar zona oarbă este întotdeauna în spate (atunci când există).
0 0
In imaginea de mai sus (cea cu ariile ciclopice), zona colorata din fata (mai deschisa - lila, albastru deschis) corespunde vederii binoculare, zona alba vederii monoculare, iar cea colorata din spate (albastru) corespunde zonei oarbe.
0 0
prima imagine numai la mine nu se vede sau la toata lumea ?

Nush daca sunt cretini toti care impusca pasari. Sincer eu nu am participat niciodata la o vanatoare dar mi-ar fi placut. Daca stai sa te gandesti intradevar este imoral si tine doar de divertisment.
Dar... sunt si situatii in care vanatoarea este folositoare si nicidecum cretina. Vrei sa spui ca cei care trag dupa grauri sunt cretini ?
Cu ce ajuta graurii si ciorile daca distruc livezile si viile ???
0 0
"Cu ce ajuta graurii si ciorile daca distruc livezile si viile" amice ciorile nu mananca doar struguri si fructe, au rolul lor in ecosistem, sunt aici cu mult inainte sa apara omul prin europa.
...