Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
15.9k vizualizari
Daca imi poate explica cineva, asa ca unuia care are cunostiinte limitate in materie de fizica. Ce-i cu marimile astea? Am inteles ca una masoara cat de repede trece un electron de colo-colo, sau cam asa ceva ...
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

8 plusuri 0 minusuri

Tensiunea arată cîtă forță acționează asupra sarcinilor electrice din conductori. Iar intensitatea arată cîtă sarcină electrică trece pe secundă printr-o secțiune a conductorului.

Un circuit electric format dintr-o sursă de tensiune și un conductor cu o anumită rezistență conectat la bornele sursei se poate echivala cu un circuit de apă format dintr-o pompă și un furtun:

- sursa de tensiune --- pompa de apă
- conductorul electric --- furtunul prin care trece apa
- o tensiune electrică mai mare --- o diferență de presiune mai mare
- un curent electric mai intens --- un debit de apă mai mare
- un conductor mai subțire --- un furtun mai subțire

Furtunul lasă să treacă un debit de apă cu atît mai intens cu cît diferența de presiune de la capetele furtunului e mai mare și cu cît furtunul e mai gros.

Conductorul electric lasă să treacă un curent cu atît mai intens cu cît tensiunea de la capetele conductorului e mai mare și cu cît conductorul e mai gros.

Expert (12.9k puncte)
0 0
NU exista tensiune fara curent si invers. Intr-o priza nu stim cat este tensiunea pana cand nu introducem un aparat de masura. deci tnsiunea reprezinta diferenta de potential fata de nulul reteleiin in cazul prizei sau diferenta de potential intre plusul si minusul surseide tensiune (baterie, acumulator, celula fotovoltaice etc.). curentul sau intensitatea  apare in momentul in care intre bornele prizei sau bateriei s-a introdus un consumator, si aceasta depinde de marimea consumatorului si este invers proportionala cu aceasta, adica daca consumatorul este mare intensitatea este mica iar daca valoarea consumatorului  este mica curentul sau intensitatea este mare, poate fi atat de mare incat sa duca la distrugerea consumatorului. intr-adevar reprezinta numarul de sarcinielectrice trec prin consumator in unitatea de timp
0 0
Există și tensiune fără curent, și curent fără tensiune, dar chestiunea e nepotrivită pentru cineva care întreabă care e diferența dintre cele două. Ca să nu vă las totuși cu ochii în soare, poftim: se poate aplica o diferență de potențial între două plăci metalice, în vid, fără ca între ele să se poată scurge vreun curent. La fel, se pot pune în mișcare sarcini electrice, deci produce un curent, fără a aplica vreun cîmp electric; imaginați-vă de exemplu un electron sau un ion care se mișcă prin cosmos doar în virtutea inerției.
0 plusuri 0 minusuri
sau, considerand modelul hidrodinamic (adica in loc de electroni, apa) sa luam o apa curgatoare: Intensitatea ar fi debitul acelui rau, tensiunea, diferenta de nivel intre care curge.
Junior (984 puncte)
...