Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
308 vizualizari
Viteza sunetului în apă e de 1482 m/s, iar viteza unui val e mult mai mică. Știind că în ambele cazuri e vorba de undă în apă; cum se explică diferența?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri

Valurile sînt o deformare transversală a suprafeței apei și deci diferă fundamental de undele sonore longitudinale care se propagă prin volumul de apă. Dacă la valuri contează greutatea apei și „dorința” ei de a ocupa poziția cu energie potențială minimă, la undele sonore longitudinale contează elasticitatea (compresibilitatea) lichidului.

Viteza de propagare a valurilor depinde în primul rînd de lungimea de undă (distanța dintre două ridicături succesive). Lungimea de undă la rîndul ei depinde de cum a fost produs valul și poate avea practic orice valoare de la ordinul centimetrilor pînă la circumferința Pămîntului. (Valurile de ordinul milimetrilor sînt legate de tensiunea superficială și au cu totul alte însușiri.)

Apoi viteza mai depinde de adîncimea apei. Dacă apa e foarte adîncă în comparație cu lungimea de undă, viteza devine constantă, independentă de adîncime. În schimb dacă adîncimea e foarte mică atunci începe să nu mai conteze lungimea de undă.

Apoi viteza mai depinde de accelerația gravitațională.

Viteza în schimb nu depinde de densitatea apei (densitatea contează însă la undele mărunte guvernate de tensiunea superficială).

Găsiți formule aici.

Expert (12.9k puncte)
...