Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
13.9k vizualizari
Este o intrebare pe care am pus-o si unor oameni intelectuali si nu m-au lamurit.

Stiu ca "a trebui" este verb impersonal si nu-i poti atribui un acord cu subiectul.

De exemplu cum e corect ,, romanii trebuiau sa faca " sau " romanii trebuia sa faca"?

Stiu ca suna a dezacord dar cred ca  a doua varianta, in ambele cazuri, este cea corecta. Cred, nu sunt sigur.
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Limba Romana

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

Verbul a trebui este doar uneori impersonal și numai parțial. La școală nu se învață explicit lucrul ăsta, iar întrebarea pe care o puneți e foarte frecventă, pentru că lumea constată niște diferențe între teoria învățată la școală și realitatea limbii.

S-o luăm pe rînd. Sînt două situații:

1. Mai întîi a trebui se poate folosi în construcții personale ca Îmi trebuie un creion = Creionul îmi trebuie mie, caz în care are toate persoanele și numerele. Putem spune: Eu îți trebuiam ție, voi ne veți trebui nouă etc. E drept totuși că persoana a III-a se folosește cel mai frecvent și de obicei doar cu nume de obiecte. Cînd e vorba de persoane spunem mai degrabă Tu aveai nevoie de mine, Noi vom avea nevoie de voi etc. Dar cel puțin în principiu are toate formele.

2. Apoi a trebui se mai folosește și în construcții unde este impersonal, ca Trebuie să muncești. Aici subiectul lui trebuie nu este numele unui obiect sau al unei ființe, ci o propoziție secundară. Acum, dacă ne oprim cu teoria aici (o teorie foarte simplistă), ar părea că putem trage concluzia că în asemenea construcții a trebui nu poate lua decît forma de persoana a III-a singular. Dar regulile limbii nu se stabilesc după teoriile noastre simpliste, ci după cum vorbesc oamenii în realitate. Iar oamenii vorbesc așa:

- Copiii au trebuit să plece.
-
Autostrăzile trebuiau să fie finalizate.
- Șefii de secție vor trebui să dea raport.

etc. Și așa e corect.

Deci, ca să vă răspund concret la întrebare, se spune așa:

- românii vor trebui să facă
- românii trebuiau să facă

Întîmplător, numai întîmplător, la prezent forma de singular și cea de plural sînt identice: el/ei trebuie (la fel ca la alte verbe: suie, cîntă, mănîncă, pictează etc.). În limba puțin mai veche, de acum circa un secol, verbul se conjuga puțin altfel la prezent: el trebuiește, ei trebuiesc, încît diferența dintre singular și plural se vedea. Tot așa au evoluat și alte verbe, ca de exemplu a închipui, foarte similar cu a trebui ca morfologie: mai demult se spunea el își închipuiește, ei își închipuiesc, dar acum se spune el/ei își închipuie, fără diferență între formele de singular și plural. Deci putem spune că și la prezent a trebui se conjugă după număr, numai că forma cuvintelor e identică.

În schimb în construcțiile impersonale de tipul 2 formele de persoana I și a II-a lipsesc cu desăvîrșire. Nu putem spune Eu *trebuiam să plec, Voi *trebuiați să veniți cu mine.

Vedeți detalii și explicații pe tema asta și în lucrarea Dificultăți gramaticale ale limbii române, de Narcisa Forăscu:
http://ebooks.unibuc.ro/filologie/NForascu-DGLR/trebui.htm

În orice caz, merită să rețineți un lucru general valabil: norma limbii, deci corectitudinea, se stabilește după cum vorbește lumea (cultă), nu după niște reguli create artificial. Există impresia cum că lingviștii sau Academia fac regulile limbii, dar e fals. Lingviștii care se ocupă de normarea limbii doar constată cum vorbesc oamenii --- reperul este limba română vorbită de intelectualii bucureșteni de vîrstă medie --- și nu fac decît să sintetizeze ceea ce constată.

Mai adaug și că lingvistica e un domeniu mult mult mai larg decît normarea limbii, tot așa cum de exemplu fizica e un domeniu mult mult mai larg decît standardizarea unităților de măsură. Publicul crede că singura treabă a lingviștilor e să ne spună cum să vorbim corect. Nici pe departe.

Expert (12.9k puncte)
0 0
0 0
Nu sunt de acord cu raspunsul. Corect cred ca este romanii va trebui romanii trebuia. Intr-adevar suna a a dezacord dar regulile sunt reguli. Trebuie este verb impersonal si nu-i poti atribui persoana. Clar.
0 0
Ha ha! Eu nu v-am dat răspunsul în așa fel încît să fiți dumneavoastră de acord cu el. Vi l-am dat în așa fel încît să fie adevărat, pe măsura cunoștințelor mele. Apoi dacă credeți că știți deja cum stau lucrurile, de ce-ați mai întrebat? Ca să vi se confirme părerea?

În lingvistică „regulile sînt reguli” e un nonsens. Regula atotputernică este uzul. Dacă uzul nu vă place atunci vă puteți construi altă limbă, care să respecte ce reguli vreți, dar aceea nu va fi limba română.

Dar m-ați făcut curios. Cine credeți dumneavoastră că stabilește regulile limbii? Cum anume? Și după ce principii? Prin ce raționamente?

Între timp vă recomand să vă uitați prin cărțile de gramatică. Veți constata că ceea ce vi se pare dumneavoastră că e un dezacord chiar este un dezacord. Simțul limbii nu vă înșeală. Vă încurcă impresia că regulile sînt stabilite altfel decît prin observarea uzului.
0 0
Și apoi unde vedeți dumneavoastră că i s-a atribuit persoană lui „a trebui”? I s-a atribuit număr, deci și dacă spun „românii vor trebui să” verbul a rămas tot unipersonal (impersonal). Există și alte verbe unipersonale care au diferență de număr: calul va necheza / caii vor necheza; găina s-a ouat / găinile s-au ouat etc.

Asta înseamnă că și dacă aplicați orbește regula pluralul rămîne oricum legitim.
0 0
I-ati atribuit persoana verbului a trebui cand ati afirmat ca

 Deci, ca să vă răspund cocncret la întrebare, se spune așa:
- românii vor trebui să facă
- românii trebuiau să facă(AICI I-ATI ATRIBUIT PERSOANA A TREIA PLURAL- TREBUIAU). Sa nu ma contraziceti ca nu i-ati atribuit persoana ca ar insemna sa nu aveti responsabilitatea vorbelor deci, sa va pierdeti credibilitatea castigata pana acum.
0 0
Îmi pare rău, sînt nevoit să vă contrazic, indiferent dacă vi se pare că-mi pierd credibilitatea.

Ca verb unipersonal, „a trebui” este întotdeauna la persoana a III-a. Bănuiesc că asta e regula pe care vă străduiți s-o respectați. Dar fie că-l punem la singular, „trebuia”, fie că-l punem la plural, „trebuiau”, persoana NU se schimbă, rămîne a III-a. Sîntem de acord? Ceea ce s-a schimbat e numărul, nu persoana. Ca urmare, cînd spunem „românii trebuiau să” verbul rămîne unipersonal.

Adesea verbele unipersonale au numai formă de singular, dar „a trebui” și o serie de alte cîteva au și plural. Spunem de exemplu „românii urmau să sufere”, deși aici „a urma” este un verb unipersonal. Sau dumneavoastră spuneți „românii urma să”?

V-am invitat să vă uitați în lucrări de gramatică, se verificați. Ce-ați găsit? Aveți mai sus o legătură spre cartea de gramatică a Narcisei Forăscu. V-ați uitat ce scrie? Poftim: „la viitor sau la trecut, acordul este marcat: «Ei vor trebui să plătească o despăgubire.» «Ei au trebuit să plătească o despăgubire.»” Clar.

Noul DOOM spune că „a trebui” are la imperfect formele „trebuia” și „trebuiau”, iar la viitor are pluralul „vor trebui”.

În Gramatica Academiei, vol. I, p. 571, „a trebui” este pus în clasa verbelor unipersonale care au și forme de plural.

Apoi e uzul. De la Eminescu la Pleșu, de la Sorescu la Patapievici, autorii fac acordul după număr: au trebuit să, trebuiau să, vor trebui să, trebuiră să, trebuiseră să. Iar uzul e sfînt, mai sfînt decît orice regulă a oricărui grămătic.
0 0
Eu urmez
Tu urmezi
El/ea urmeaza
Noi urmam
Voi urmati
Ei/ele urmeaza
                          E diferenta intre cele doua verbe. A urma poate fi verb personal insa a trebui nu poate, in niciun context.

Eu trebuie
Tu trebuie
El/ea Trebuie
Noi trebuie
Voi Trebuie
Ei /ele trebuie
0 0
Iar daca zici ca uzul este sfant ce ai face la un examen de bac, sau la orice alt examen unde s-ar creea un subiect asemanator celui dezbatut de noi, ai raspunde in functie de uzul gramaticii  sau in functie de regulile acceptate, standardizate.  HA? Cred ca ai incerca sa raspunzi corect, si nu uzual.
0 0
Înțeleg că deși discutăm de atîta vreme încă nu v-ați uitat în dicționar la „a trebui”. Ar fi fost primul loc pe care să-l consultați. Ați fi observat că „a trebui” poate fi și verb personal, nu doar impersonal. Ca verb personal are paradigma completă, la toate persoanele și numerele. De exemplu putem spune:

- Îmi trebuiau două cuie.
- Mă vei părăsi cînd nu-ți voi mai trebui.

Dar lucrul ăsta l-am spus deja foarte clar încă de la început, în răspuns. Nu degeaba am numerotat situațiile, ci ca să le vedeți mai bine. Am impresia însă că citiți din doi în doi (sau nici atît).

Apoi discuția asta îmi lasă impresia că vorbesc de unul singur. Eu vă pun întrebări și încerc să comunic prin ele, iar dumneavoastră le ignorați grațios. Vă mai întreb o dată: ați văzut ce scrie Narcisa Forăscu? Ați văzut ce spune DOOM2? Ați văzut ce spune Gramatica Academiei? Ați înțeles că „românii trebuiau să” nu reprezintă o schimbare a persoanei, ci a numărului? Spuneți „românii urmau să” sau „românii urma să”?

Cele două conjugări pe care le dați (a urma, a trebui) sînt de fapt doar o conjugare, pentru că la „trebuie” subiectul nu este eu, tu, el etc. Pe primul l-ați pus în varianta personală, pe al doilea în cea impersonală. Atunci bineînțeles că e o diferență între ele. Ați comparat mere cu elicoptere. Iată cum trebuia să comparați:

- eu trebuie să plec / eu urmează să plec
- tu trebuie să pleci / tu urmează să pleci
- etc.

Observați că în sintaxa asta sînt amîndouă la fel de impersonale? Și totuși, la persoana a III-a plural ambele se acordă în număr cu subiectul aparent: ei trebuiau să plece / ei urmau să plece.

La examen aș spune exact același lucru, pentru că și la examen rămîn valabile aceleași adevăruri ca în realitate. „Regulile acceptate, standardizate” au fost făcute prin constatarea uzului, nu altcumva. Asta tot încerc să vă explic și nu reușesc. Uzul este „românii trebuiau să”, iar regula consemnează acest uz. Regula nu ne cere să spunem altfel. E simplu, dar v-ați încăpățînat să credeți altceva.
0 plusuri 1 minus

sunt corecte ambele formulari :

 

La viitor: va trebui / vor trebui.

eu va trebui să fac
tu va trebui să faci
el va trebui să facă
noi va trebui să facem
voi va trebui să faceţi
ei va / vor trebui să facă

Novice (169 puncte)
...