Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 2 minusuri
4.0k vizualizari
Zilele trecute mi-a trecut prin cap, din senin, urmatoarea intrebare: ce se intampla cu focul in vid? Dar in conditiile in care nu exista gravitatie?

Daca pe pamant aprindem o lumanare, flacara ce se formeaza are o tendinta de "urcare" ( arde controlat, nu se imprastie). Oare asa se intampla si in vid sau daca nu exista gravitatie?
Junior (1.2k puncte) in categoria Fizica

7 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
Din cate stiu eu in vid (sau cel putin la nivel teoretic in "vidul perfect") nu exista materie si deci nu vei avea nici foc. Daca insa dai foc la ceva intr-un spatiu inchis din care apoi extragi gazele focul se va stinge.

In conditii de gravitatie zero flama tinde sa devina sferica si eventual sa se stinga deoarece dispersarea CO2 din aria respectiva nu se produce la fel de rapid in conditii de micro sau zero gravitatie si tinde sa "sufoce" flama.
Novice (185 puncte)
2 plusuri 2 minusuri
In cazul in care nu exista gravitatie , focul apare  ca o " sfera"    datorita lipsei gravitatiei aerul nu poate circula (aerul cald , deci cu mai putin O2  nu se mai"ridica") avand ca rezultat stingerea focului. Acest lucru face ca flacara sa fie slaba , albastruie si de o temperatura scazuta.
Junior (565 puncte)
1 plus 4 minusuri

mda nu prea inteleg aberatiile de raspunsuri de mai sus, sa ma rog sa ma scuze cei de la scientia !

1. Deci nu exista foc in vid. Ca sa ai un foc trebuie sa ai un combustibil si un mediu proprice arderii cum ar fi oxigenul. Daca nu ai asa ceva cum ai vrea sa arda

2.Nu exista vid absolut. Dupa ultimele cunostiinte despre univers se pare ca in spatiul cosmic nu exista vid asa cum credem noi. El pare vid la scara umana, la o scara mai mare este destul de aglomerat continand gaze de toate felurile, corpuri materiale de toate dimensiunile de la praf cosmic la cele mai masive corpuri,  raze de energii foarte putrnice. La o scara mult mai mica decat cea umana spatiul cosmic este plin de tot felul de particule unele cunoscute altele ne cunoscute. Unele avand dimensiuni foarte mici.

Senior (6.9k puncte)
0 0
Daca prin aberatii te referi la forma raspunsului iti pot da dreptate.
Daca te referi la continut iti recomand urmatoarele materiale:
despre vid: http://dexonline.ro/search.php?cuv=vid sau http://ro.wikipedia.org/wiki/Vid (asta la o cautare superficiala a surselor)
pentru comportamentul unei flacari in conditii de gravitatie 0: http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/fire1.htm
Dar presupun ca e mai usor sa critici ceva pentru ca apoi sa dai copy-paste din alt forum :)
0 0
Daca ai fi  putin atent ai observa ca eu am vorbit DOAR despre cazul in care nu exista gravitatie.
6 plusuri 0 minusuri
Salut. Flacara are nevoie de oxigen, iar oxigenul nu există în afara atmosferei terestre.Focul poate apărea într-un mediu conţinând oxigen în spaţiu, dar el NU se comportă aşa cum o face pe Pământ. Gravitaţia Pământului impune o mulţime de condiţii focului care nu s-ar putea întâmpla în microgravitaţie sau gravitaţie zero. Pe Terra cind o flacără se aprinde, aceasta încălzeşte aerul din jurul ei. Fapt care face ca acea porţiune de aer să devină mai puţin densă. Această secţiune cu densitate scăzută a aerului se ridică, deoarece gravitaţia trage în jos totul, iar secţiunile mai reci şi mai dense ale aerului dau deoparte aerul cald pentru a ajunge mai aproape de pământ. Nu la fel stau lucrurile atunci când gravitaţia este zero. Aerul care este încălzit de foc se extinde, dar, în condiţiile în care gravitaţia nu e prezentă pntru a trage aerul mai dens în jos, în locul celui cald, acesta din urmă rămâne pe loc. Între timp, focul continuă să consume oxigen şi să genereze în schimb dioxid de carbon până când arderea nu mai poate continua.Flăcările lumânărilor, îşi schimbă şi culoarea în spaţiu. O parte dintr-o lumânare aprinsă este foarte endotermă - consumatoare de căldură. Atunci când fitilul lumânării arde, acesta este descompus moleculă cu moleculă. Acest proces consumă energie. Cu toate acestea, în cazul în care moleculele, în acest caz şiruri lungi de atomi de carbon, sunt împinse către în sus, ele ard precum cărbunele şi strălucesc cu un galben viu. În condiţii de gravitaţie zero, şirurile de atomi de carbon nu se ard, iar flacăra devine albastră, rece şi mult mult mai întunecată. Oricât de minunat vă imaginaţi că ar putea fi, focul în condiţii de gravitaţie zero este o chestiune nu tocmai spectaculoasă.PA
Junior (435 puncte)
0 plusuri 3 minusuri
CRED CA GLUMESTI...fara aer nu poti avea foc,oxigenul arde,si noi avem foc...in vid nu poti sa aprinzi nici un foc...
Novice (146 puncte)
2 plusuri 1 minus
@Marius 29:Ce am scris mai sus e de pe scientia.Cauta pe site si o sa vezi ca e asa cum spun eu.PA
Junior (435 puncte)
0 0
Iar faci copy-paste, neica? Iar scrii raspunsuri de dragul punctelor? Crezi ca daca sunt de pe scientia e cumva mai moral ceea ce faci? Te inseli amarnic! Sa vezi ce o sa te raportez eu de acum incolo cand calci pe bec!
3 plusuri 1 minus
Salut!

Eu ma gandesc ca si soarele este un foc in vid. Gandeste-te ce se intampla cu soarele si cum arde; stiu ca este un foc gigant, dar este singurul lucru care poate sa fie si intalnit in... "practica". Exemplu de un "foc mai mic" nu stiu sa-ti dau si sa-ti explic, dar cred ca un punct de plecare poate fi orice stea.
Novice (183 puncte)
0 0
Salut, de la rationamentul asta am plecat si eu cand am pus intrebarea: stiu ca focul nu poate arde fara oxigen ( de fapt oxigenul intretine arderea); cum se face ca soarele si stelele ard in spatiul cosmic, daca in cosmos nu exista oxigen sau foarte foarte putin?
0 0
Sa zicem ca Soarele (si stelele) ard putin diferit fata de focul de pe Pamant, adica in stele se produce o fuziune a doi atomi de hidrogen rezultand un atom de heliu, iar aceasta fuziune se intampla doar la o temperatura foarte mare, iar focul de il intalnim noi zi de ze este de fapt o oxidare, daca arzi hidrogen in prezenta oxigenului stii bine ca obtii apa. Cam asta ar fi diferenta dintre cele 2 focuri.
Reactia nucleara pe care o intalnim la stele cred ca a pornit datorita masei uriase pe care o are fiecare stea, masa a determinat o comprimare a hidrogenului ce a inceput sa se incalzeasca pana la punctul critic cand a inceput fuziunea. Odata inceputa fuziunea, pe langa atomul de heliu ce rezulta in urma contopirii a doi atomi de hidrogen, rezulta si multa caldura care mentine procesul de fuzionare.
0 0
1 . soarele are atmosfera
2 . in soare nu e foc sunt doar reactii nucleare (care elibereaza foarte multa energie )
...