Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.7k vizualizari
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Încerc și eu un răspuns, care nu se vrea riguros, ci ușor de înțeles. Și o să-l dau sub forma unui experiment, pe care eventual Radu George chiar l-ar putea face.

Să luăm un cub de sticlă, cu fețele șlefuite bine. Tăiem cubul pe un plan diagonal, încît obținem două prisme care au ca baze triunghiuri cu unghiurile de 45°, 45° și 90°. Șlefuim bine și cele două fețe care au rezultat în urma tăieturii.

Acum să punem prismele în contact, refăcînd cubul (o să fie mai mic decît inițial, dar nu contează). Dacă cele două suprafețe se ating bine, adică au între ele o distanță foarte mică (mult mai mică decît lungimea de undă), un fascicul de lumină introdus în cub nu va „simți” tăietura; el va trece de la o față la fața opusă fără să se reflecte deloc pe tăietură.

Dacă însă depărtăm cele două prisme, lăsînd între ele circa 1 mm, observăm că lumina nu se mai transmite în partea opusă a cubului, ci se reflectă total pe tăietura diagonală (folosim sticlă optică obișnuită și lumină vizibilă).

Astea sînt situațiile extreme: lumina ori se transmite total, ori se reflectă total. Dar oare nu există nimic intermediar?

Ba există. Dacă punem prismele în contact și apoi le îndepărtăm puțin cîte puțin constatăm că intensitatea luminii transmise scade, iar cea reflectată crește. Deci trecerea de la absența reflexiei la prezența ei nu se face brusc, ci continuu, în funcție de distanța dintre suprafețe. Și anume este o funcție exponențială de distanța dintre suprafețe.

Ce înseamnă asta? Că deși între cele două suprafețe există un spațiu, lumina care ajunge la tăietură încă mai „simte” că dincolo de tăietură există din nou sticlă, și atunci o parte din lumină „sare” peste tăietură în prisma cealaltă. Dar de unde știe lumina că dincolo de tăietură mai e o bucată de sticlă? Lumina are un fel de „coadă” care iese din prismă, dar care nu transportă energie decît dacă coada intră în cealaltă prismă. Grosimea cozii scade exponențial, ceea ce face ca în cealaltă prismă să se transmită cu atît mai multă lumină cu cît distanța pe care o are de sărit lumina e mai scurtă.

Coada asta, care este o undă, se numește undă evanescentă. Este o undă staționară, adică nu se propagă și nu transmite energie, și este din ce în ce mai slabă, exponențial, pe măsură ce ne îndepărtăm de suprafață.

Aceeași undă evanescentă apare și în alte condiții. De exemplu la transmiterea luminii prin fibre optice confinarea luminii în miezul fibrei se face tot prin reflexie internă totală, dar dacă stratul exterior, cu indice de refracție mai mic, e prea subțire, atunci o parte semnificativă din lumină trece prin el și se pierde. Tot așa apar unde evanescente în fenomene de cîmp apropiat.

Nu știu de ce se numește undă evanescentă, dar m-aș putea gîndi la mai multe explicații. Oricum, cuvîntul latinesc evanescere se compune din ex „afară” și vanescere „a dispărea” (vanescere se mai înrudește pe departe și cu alte cuvinte românești: van, vacanță, vast). Undele evanescente scad exponențial cu distanța, adică dispar repede, nu se propagă pe distanțe lungi, ceea ce poate fi o explicație. O altă explicație ar putea fi că prin cuplarea undelor evanescente într-un al doilea mediu (a doua prismă din experimentul nostru), o parte din fasciculul principal, care în mod normal e reflectat, dispare.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Mersi. Am înţeles până şi eu :)
0 0
Va multumesc pentru raspunsul elaborat.
0 0
Quark, daca tot zici ca ai inteles, ce inseamna "Grosimea cozii scade exponential (...)" ?
0 0
Aaa, pe asta nu am înţeles-o. Scuze.
Ne-o poţi explica tu?
De fapt nu are rost pentru că ştiu: Wikipedia...
0 0
Poate ne explica AJ.
0 0
„Grosimea cozii” s-a vrut o metaforă, cu unda evanescentă imaginată ca asemănîndu-se cu coada unei șopîrle: groasă lîngă corp și apoi tot mai subțire. Imediat lîngă suprafața primei prisme unda evanescentă e intensă („groasă”) și pe măsură ce ne îndepărtăm e tot mai slabă. Cu cît a doua prismă e mai aproape de prima, cu atît ea „mușcă” mai mult din coadă și deci cu atît mai mult lumina se transmite dincolo.

N-am vrut să fie o explicație ca la carte, ci una care se poate înțelege intuitiv în cuvinte. Dacă eram cu toții într-o cameră și puteam desena și explica pe desen era mai simplu. Așa am recurs la metafore, ceea ce nu prea e ortodox.
0 plusuri 1 minus
Sunt unde (moduri de oscilatie) localizate, intensitatea lor scade exponential cu distanta, pe cand in cazul unei unde nelocalizate intensitatea scade cu patratul distantei. Gasesti destule informatii pe wikipedia.
0 0
Pentru cineva care chiar vrea să înțeleagă, răspunsul ăsta nu ajută cu nimic. Puneți-vă în locul cuiva care a auzit de undele evanescente și vrea să știe ce-s alea. Evident, mai întîi a căutat pe internet, dar tot ce a găsit (pe limba lui) e fie insuficient, fie prea greu de înțeles. Cu ce-l ajută pe el detaliul că sînt niște unde localizate cu scădere exponențială? Cu prea puțin. E ca și cum v-aș spune eu că un amfipterogop este un fel de protocitoc care are de două ori mai multe ximine. Informație utilă zero.
0 0
Cautand explicatii la o intrebare recenta referitoare la microscopul electronic, am dat de acest termen de'' unde evanescente''.Am citit cate ceva dar nu am reusit sa-mi fac o idee despre acest termen, ce a scris AdiJapan in comentariul sau este cit se poate de adevarat. Din ce am inteles eu despre acest subiect daca am sa aud discutandu-se, am sa fiu rezervat si nu ma voi hazarda in explicatii.
0 0
@AJ: cineva care *vrea* sa inteleaga cauta mai inati sa citeasca ceva, sa aiba un minim de documentare si apoi intreaba ce nu a inteles. notiunea de undele evanescente poate apare in multe contexte iar n-am de unde sa ghicesc unde a citit si ce nu a inteles, putea sa furnizeze mai multe detalii daca *vroia* cu adevarat sa inteleaga. daca mi-ai da si o referinta unde sa citesc despre protocitoc nu e informatie zero.
nu e evident ca a cautat pe internet, tu ai facut un minim de documentare cand tot intrebai despre legea plagiatului ? nu, nu-mi spune mie ca sa consider evident.
0 0
Perfect de acord cu AdiJapan (comentariul lui de mai sus). HarapAlb pare un fel de dispecer: în esenţă îi dirijează pe oameni către Wikipedia.
Mie îmi plac mult răspunsurile ÎN ROMÂNĂ ale celor care ştiu să răspundă la întrebări mai complicate. Răspunsul de mai jos (al lui AdiJapan) e ilustrativ.
1 plus 0 minusuri
La frecvente foarte mari, transmisia energiei electromagnetice se face prin linii de transmisiuni speciale (de ex., ghiduri de unda, fibre optice etc.). Ea se face cu atenuare foarte mica (teoretic zero) daca intre frecventa semnalului si dimensiunile liniei exista anumite relatii matematice. Distributia spatiala a liniilor de camp defineste modul de propagare. Problema poate fi privita si invers, in sensul ca la o anumita distributie a liniilor de camp corespunde un anumit mod de propagare, deci o anumita relatie intre frecventa si dimensiuni. Daca se modifica brusc forma sectiunii transversale, distributia spatiala a liniilor de camp se schimba, distributie care se asociaza unor moduri superioare (teoretic in numar infinit). Modurilor superioare le sunt specifice frecvente mai mari. In situatia in care  restrictiile matematice nu se vor mai indeplini, campul cu noile distributii spatiale se va propaga cu o atenuare exponentiala cu atat mai mare cu cat frecventa semnalului este mai departata de frecventa initiala. Aceste moduri se numesc evanescente. In noua situatie preponderenta va fi energia inmagazinata in camp magnetic sau cea in camp electric, ceea ce se poate echivala cu introducerea, in acea pozitie spatiala, a unui element reactiv de tipul bobina sau, respectiv, condensator.
Novice (107 puncte)
...