Orice scurtare a acestei liste de alimente înseamnă un compromis la sănătatea noastră. În principiu e nevoie de o alimentaţie care să ne asigure o nutriţie echilibrată, iar nutrienţii să fie de calitate bună. Pentru asta există să zicem nişte principii.
1. Hrana proaspătă şi crudă are uriaşul avantaj că nu alterează valorile nutritive ale hranei, iar asta înseamnă automat o cantitate mai mică de hrană, calorii mai puţine, nutrienţii de cea mai bună calitate. Şi aici de exemplu avem legme şi fructe (inclusiv cele de pădure), unele produse animale (peşte, icre, lapte şi produse lactate naturale, ouă, unele fructe de mare, unele insecte sau larve)
2. Alimente care să asigure echilibrul caloric între aportul hranei şi consumul corpului. Un aport masiv de calorii au produsele care conţin amidon (cartof, cereale), grăsimi (fructe şi seminţe, grăsime animală)
3. Alimente care să asigure cantitatea şi numărul cel mai mare de nutrienţi (micro şi macro). Aici se pot pomeni de acele "super-alimente" în genul soiei, spirulina, maca, goji, cacao, al seminţelor de in sau canepă.
Alege fiecare ce poate, ce îi place.