Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
816 vizualizari
În urmă cu ceva timp am auzit la radio, pe Radio România Actualităţi, o emisiune în care se spunea, în esenţă, cât de rău este zahărul. Nu se spunea de ce, dar eram asiguraţi, noi, ascultătorii, că e nenorocire dacă nu renunţăm la el. Această poveste e trecută de multă vreme în cultura comună. De aici până la a spune că e o legătură între consumul de zahăr şi cancer nu a mai fost decât un pas, care s-a făcut deja. Am citit mai multe articole în care se face o astfel de legătură.

Dar cât de serioasă este o atare afirmaţie? Există studii care să arate vreo legătură între zahăr şi cancer?

Altfel, este consumul de zahăr nociv? Sigur, nu mă refer la consumul în exces, ci la unul să-i spunem obişnuit, de 2-3 linguriţe pe zi, în cafea, ceai etc.
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Salut Quark

      Zaharul nu conduce la evolutia rapida a cancerului, toate celulele, inclusiv cele cancerigene depind de nivelul de zahar din sange respectiv glucoza, care furnizeaza energia necesara fireasca dezvoltarii.

        Este adevarat ca celulele sanatoase si celulele cancerigene convertesc hrana lor in energie prin metode diferite, dar diferenta este un efect si nu o cauza a cancerului.Totusi este bine sa nu exageram,1-2 lingurite pe zi nu face rau (eu prefer mierea de albine) altfel ajungem in urmatoarea grupa de boli grave, cele cardiovasculare.

         In concluzie este bine sa consumam zaharuri naturale zilnic.Privarea celulelor prin eliminarea zaharului, nu va ucide, nu va preveni cancerul dar celulele sanatoase nu vor mai avea sursa necesara de energie.Pastrarea unui echilibru intre alimentele nutritive plus miscarea de zi cu zi obligatorie si o greutate normala, pastrarea unui nivel al insulinei in limite, aceasta este o metoda de a reduce riscul aparitiei cancerului.

.
Experimentat (1.6k puncte)
0 0
Cu mentiunea ca mierea, desi foarte sanatoasa ca atare, nu e recomandata de a fi pusa in cafea sau ceai fierbinti, pentru ca la temperaturi ridicate dezvolta compusi toxici.
0 0
Da asa este, daca se depaseste 40 grC mierea pierde din substantele active si dezvolta compusi toxici cu cit temperatura este mai ridicata.
1 plus 0 minusuri

Zahărul rafinat (sucroza) este format dintr-o moleculă de glucoză şi o moleculă de fructoză, iar dacă glucoza este absorbită la nivelul ceulelor din organism, fructoza este metabolizată doar de ficat şi transformată în grăsime la nivelul ficatului, iar o parte din grăsimile astea ajung în sânge. Rezultatul este că se obţine o rezistenţă la insulină şi sindrom metabolic (o serie de efecte negative, cum ar fi creşterea nivelului trigliceridelor din sânge, a colesterolului "rău", hipertensiune şi numeroase alte dereglări) şi deci se păşeşte sigur spre bolile cardiovasculare.

Legat de cancer, sunt nişte studii care spun că la suprafaţa tumorilor se fixează nişte receptori de insulină, iar aceştia practic stimulează creşterea tumorii cu ajutorul glucozei, lucrează ca un catalizator, iar de aici se vede legătura dintre consumul de zahăr şi cancer.

(am sintetizat un articol pe care-l poti vedea aici)

În principiu zahărul nu ucide instant, dar din cauza procesării lui (care implică automat existenţa unor toxine) şi mai ales a faptului că el concentrează cantităţi uriaşe de monozaharide faţă de ce are nevoie corpul nostru, trebuie să avem mare grijă, să reducem la maxim consumul lui pentru că este nesănătos chiar şi în cantităţi mici, dar chiar toxic în cantităţi mai mari. Zaharidele naturale (care de fapt sunt polizaharide) pot fi o alternativă sănătoasă, mai ales că nu sunt produse deloc de către animale, dar şi acelea trebuie să fie limitate, consumate fără exces.

Experimentat (3.1k puncte)
...