Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
8.2k vizualizari
Bănuiesc că nu mulţi ştiu că, deşi le numim cifre arabe, pentru a le deosebi de scrierea folosită de romani în antichitate, semnele 0,1,2,..., până la 9 nu sunt scrise la fel de către arabi ori indieni, şi aceştia din urmă având 10 semne distincte (şi se pare că de la indieni a plecat spre arabi scrierea cu 10 semne distincte a cifrelor de la 0 la 9).

Aveţi idee cum au ajuns semnele arabe pentru cele 10 cifre la forma europeană? Când şi de către cine au fost folosite prima dată în Europa?

 

P.S.
Întrebarea mi-a răsărit în minte citind întrebarea anterioară a lui Marian Mărchidanu...
Senior (8.1k puncte) in categoria Matematica

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus

Iata ce am gasit la acest link http://mariuspetrescu.blogspot.ro/2009/02/istoria-numerelor.html

"Interesant este ca arabii au popularizat aceste numere, dar ele au fost initial folosite de comerciantii fenicieni, cu mult inainte, pentru a-si tine socotelile operatiunilor lor comerciale.

Te-ai gandit vreodata de ce aceste simboluri, cifrele feniciene, au fost alese pentru a fi folosite in viata de zi cu zi? Care este logica din spate? De ce 1 este "unu",. .. de ce 2 este "doi"?
Cifrele romane sunt usor si intuitiv de inteles, dar care este logica din spatele cifrelor feniciene?

Totul se poate explica prin numarul de unghiuri!
Daca vei scrie toate cifrele pe o foaie de hartie, (vezi poza atasata), in vechea lor forma, cea initiala, vei intelege imediat!
Unghiurile sunt marcate cu "o"-uri.
1 are un singur unghi.
2 are doua unghiuri.
3 are trei unghiuri.
etc...
iar 0 are zero unghiuri!"

Junior (1.3k puncte)
0 0
Povestea cu unghiurile e categoric falsă. În particular afirmația că astea ar fi fost vechile forme ale cifrelor este demonstrabil falsă, pentru că formele așa-zise „vechi” nu apar nicăieri, în nici un document și nici o inscripție.

De altfel e ușor de bănuit originea primelor patru cifre: 1, 2 și 3 erau una, două și respectiv trei bare (orizontale sau verticale, nu conta), iar 4 era o cruce, desenată fie ca + fie ca X, și descria felul cum tai ceva rotund în sferturi. Restul cifrelor au istorii neclare, la fel ca literele. Cifra 0 are o istorie aparte și a fost inventată mult după celelalte.
...