Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
685 vizualizari
Am citit ca atunci cand trecem filmele pe caseta video ele devin mai scurte cu in jur de 4% (ca timp) si ca asta are legatura cu numarul de frame-uri pe secunda. E adevarat? Cum se explica asta? Care e diferenta dintre un film pe caseta video si unul pe PC?
Senior (8.1k puncte) in categoria Stiati ca?-Tehnologie
1 0
Valoarea de 4% îmi sugerează că e vorba de filme înregistrate cu standardul de 24 de cadre pe secundă și rulate pe un monitor cu 25 (sau un multiplu) de cadre pe secundă. Am citit și eu asta undeva, acum mulți ani, și înțelesesem că posturile de televiziune (în țările cu 50 de semicadre pe secundă) se bucurau că prin ușoara scurtare a timpului de proiecție puteau băga mai multe reclame. În schimb în țările unde televiziunea e cu 60 de semicadre pe secundă aproximația e prea grosolană ca să mai treacă neobservată, încît trebuie neapărat făcute niște transformări (se repetă un cadru la fiecare 4, sau așa ceva). Probabil că lucruri similare apar în toate cazurile unde cadența înregistrării nu se potrivește cu cadența proiectării.

Figura cu repetarea cîte unui cadru nu merge și la transformarea unui film de 24 fps proiectat cu 25, pentru că ar fi necesară repetarea unui singur cadru în fiecare secundă, ceea ce devine supărător la ochi (mișcarea pare să înghețe o dată pe secundă, deci devine sacadată). Dacă chiar e nevoie de aceeași viteză de rulare atunci se pot folosi tehnici digitale de interpolare a cadrelor, cu cît mai performante, cu atît mai sofisticate și consumatoare de putere de calcul.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Dacă se respectă exact rata frame-urilor al fimării originale (trebuie ştiută, nu aproximată) şi se captează întreaga peliculă în digital, nu are cum să fie mai scurt. Dacă ai citit undeva, ar trebui să vedem şi noi textul acela, să vedem ce argumente sunt aduse acolo în discuţie.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Textul citit de mine era undeva pe site-ul BBC. Nu am reuşit să îl regăsesc. Dar am căutat mai abitir pe net legându-mă de acest 4% cu care am rămas în minte si am dat peste o pagină care explică în detaliu problema, în registrul prezentat de AdiJapan:

http://www.michaeldvd.com.au/articles/PALSpeedUp/PALSpeedUp.asp

Din ce scrie pe acolo rezulta ca ramasesem cu o idee gresita. Diferenta este, din cate înţeleg acum, între filmele proiectate la cinema şi cele de pe casetă video VHS/TV/DVD.
0 0
Acel 4% ar fi diferenţa de 1 cadru raportat la cele 25 dintr-o secundă eventual, pentru că în linkul dat , de la 136 la 132 de minute este o diferenţă 4 minute, adică de 2,9% (raportate la cele 136, ca să păstrăm regula). Dar oricum, astea erau probleme ce se întâmplau doar în "era" analogă şi erau datorate standardelor video analoge diferite la unele ţări, standarde folosite de aparatele de atunci, e de fapt vorba de conversii de la un standard la altul, iar astea de regulă se fac cu pierdere de calitate vizibilă, faţă de materialul original.
Dacă o captură digitală este făcută folosind aparatura analogă adecvată şi se setează corect şi parametrii de capturare (adică identici - acolo unde se poate - cu ai originalului), nu are de ce să apară acea problemă. Poate apare când din nou rularea se face printr-un aparat (digital sau analog) care realizează o conversie de format, al numărului de cadre etc, lucru care nu prea se întâmplă.
0 plusuri 0 minusuri
Nu sunt mai scurte.

AdiJapan are dreptate legat de transformarea digitalã a unor filme cu rate diferite de "f.p.s.". Dar transformarea prin înregistrarea pe un dispozitiv analog se face prin captarea semnalului asa cum este redat, rezultatul fiind scãderea calitãtii imaginii datoratã înregistrãrii simultane a unor fragmente înregistrate din cadre separate. cu cît miscarea imaginii e mai rapidã, adicã diferentele de imagine intre diferite cadre consecutive sunt mai mari, cu atît imaginea e mai proastã la transformare.

Probabil cã inclusiv înregistrarea pe un dispozitiv cu suport analog (bandã) se face acum prin filtrarea digitalã a semnalului.(La camere video mai destepte)
Novice (142 puncte)
...