Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
560 vizualizari

Am citit recent un articol pe acest site despre carii - Caria dentară. Scurt istoric. Rolul salivei. Nu prea lămureşte care e cauza apariţiei cariilor. Spune ceva, dar nu lămuritor, cel puţin nu pentru mine.

Care e cauza de fapt a cariilor dentare?

Şi cum se face că încă nu s-a găsit o substanţă care să ne protejeze de carii? Eu m-am cam săturat să tot dau banii la dentist. Aş prefera să-mi clătesc zilnic gura cu nu ştiu ce soluţie care să-mi păstreze dinţii sănătoşi.

În legătura cu aceste carii am mai întrebat şi aici, cu răspunsuri ok: http://www.scientia.ro/qa/10624/de-ce-unora-li-se-cariaza-dintii-foarte-usor-iar-altii-au-dinti-foarte-rezistenti-la-carii?show=11003#a11003

Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
N-am un raspuns avizat, de aia doar comentez, dar ma gandesc ca aceste carii fiind provocate de o suma de bacterii ce se afla in gura tot timpul, pentru a nu provoca o cariere a dintilor ar fi nevoie de substante puternice, gen antibiotice. Efectul folosirii unor astfel de substante de cateva ori pe zi ar fi mult prea negativ fata de rezultatele pozitive, adica lipsa cariilor. Ca sa nu mai vorbim ca s-ar dezvolta si rezistenta in timp - de altfel si la pasta de dinti se dezvolta rezistenta, e recomandata de dentisti rularea diferitelor tipuri de paste.

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Nici eu nu știu încă prea bine de ce, dar cauza sunt bacteriile, care formează placa bacteriană lipindu-se de dinții noștri prin intermediul salivei, mucusului din ea și altor substanțe lipicioase, și mai ales hrănitoare pentru bacterii, cum ar fii zahărul rafinat.

Ele stau acolo bine mersi și se înmulțesc, unele fiind totuși distruse, atât cât poate și corpul nostru să se apere singur.

Ce putem noi să facem pentru a-l ajuta este să respectăm igiena orală (teoria spune că ața dentară, apoi periajul corect și la urmă apa de gură reduc riscul cariilor la 0, ce mai rămâne de făcut este să mâncăm corect, dulciuri mai puține și doar în timpul mesei, de exemplu) și evitarea medicamentelor cum sunt antibioticele și probabil multe altele, care uneori ne fac rău și strică și mecanismul de protecție împotriva cariilor.
Junior (994 puncte)
...