Să dau și un exemplu: apa și alcoolul etilic au densități diferite, dar se pot amesteca în orice proporție, deci sînt miscibile. De fapt practic toate perechile de lichide miscibile au densități diferite.
Și invers, se pot prepara lichide care să aibă exact aceeași densitate, dar care să nu fie miscibile. De exemplu dacă amesteci apă și etanol într-o anumită proporție poți obține un lichid care să aibă aceeași densitate cu uleiul. O picătură de ulei pusă în acest lichid va sta în echilibru undeva în interiorul volumului, fără să urce sau să coboare (echilibrarea densităților se poate regla fin prin temperatură). La echilibru picătura de ulei e perfect sferică. Și totuși, deși densitățile sînt egale, uleiul nu se amestecă cu soluția de etanol.
Cum spune Iosif, miscibilitatea e un fenomen care se produce la nivel molecular. Un rol important îl joacă polarizarea electrică a moleculelor, așa încît substanțele polare (de exemplu apa și etanolul) sînt de obicei miscibile între ele, iar cele nepolare la fel. Dar fenomenul e ceva mai complex decît atît.