Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
463 vizualizari
Cred ca cel mai greu este sa fii anonim pentru ca, in general, nimeni nu prea vrea sa fie anonim. Dar daca ai vocatia de anonim (in sensul de "nestiut"), iti mai poti pastra anonimatul?
Junior (928 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Eu nu înțeleg nici întrebarea, nici logica afirmațiilor din ea.

1. „Mai putem fi anonimi” --- De ce spuneți „mai”? Ca să aibă logică acel „mai”, e nevoie de o schimbare în timp a circumstanțelor, de exemplu „Mai putem bea vinul după ce s-a oțețit?” Dar întrebarea nu vorbește de nici o astfel de schimbare a circumstanțelor.

2. „cel mai greu este sa fii anonim” --- Cel mai greu din care mulțime de lucruri? Cu siguranță nu din toate, pentru că eu știu lucruri mult mai grele decît a fi anonim: depășirea vitezei luminii, săparea unui puț care să străpungă diametral Pămîntul, construirea unui creier artificial etc.

3. „Cred ca cel mai greu este sa fii anonim pentru ca, in general, nimeni nu prea vrea sa fie anonim.” --- E ilogic. Faptul că în general oamenii NU VOR să fie anonimi nu este o dovadă (spuneți „pentru că”) pentru afirmația că e greu. Iată: în general nimeni nu prea vrea să bage două sîrme în priză ca să se curenteze. Dar de putut oricine poate.

4. „vocatia de anonim” --- Nu înțeleg ce-ar putea să însemne asta. Înclinare deosebită spre a fi anonim? Un talent sau o aptitudine anume?

5. „iti mai poti pastra anonimatul?” --- Iarăși „mai”. În urma cărei schimbări?
0 0
[Deasupra era răspunsul Lidiei, care începea cu: „Of, Adi... întrebarea a fost scurtă, simplă. De ce te-ai pus pe analizat atât de minuţios?”.]

Mulțumesc, dar îmi pare rău; eu tot nu înțeleg întrebarea.
0 0
Adiiii, nu ţie ţi-am răspuns! Am scris şi eu aşa, ce mi-a venit pe moment, legat de întrebarea pusă de trabuk. Am greşit clicul, ştiu. Ar fi trebuit să clicuiesc mai sus.
Dar oricum, îmi place răspunsul tău! Eşti drăguţ/ă cu această sinceritate debordantă!
0 0
Atunci nu înțeleg nici partea care începe cu „Of, Adi...”. Crezusem că mie mi-e adresată. Se pare că înțeleg tot mai puțin din tot mai multe lucruri.
0 0
Ignoră "Of, Adi". Simplu.
Dar mai simplu e să o şterg. Voi muta totul la răspuns. Dar nu pot ignora acel "Of Adi", că îmi place :) Se leagă de răspunsul meu filozofic. Voi încerca să reformulez însă, ca să nu mai fie atât de vizibil.

2 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Întrebarea a fost scurtă, simplă. Omu' s-a referit, cred eu, la a fi sau nu observat (de alţii). Este chestie psiho aici.
Să facem, aşadar, puţină filozofie:

Este greu să nu fii observat, da. Este greu să ştii că poţi să faci ceva bun pt alţii, dar ei să refuze să te vadă, să te asculte, să îţi vadă firea blândă, chiar dacă se scaldă în propria lor ignoranţă şi incertitudini.
Dacă ai "vocaţia" - adică eşti un om modest, căruia nu-i place să fie aplaudat şi ridicat în slăvi, şansele să rămâi anonim sunt mari. Este o alegere.
În lumea în care trăim, aroganţa, obrăznicia, propria publicitate conduc. Cel care se bate mai tare cu pumnul în piept, cel care ştie să-şi "coloreze" cât mai strident propria imagine, astfel încât să fie vizibil, are succes.
Faptele bune, gândurile frumoase... de când lumea şi pământul au fost recunoscute după dispariţia autorului. Exceptând, desigur, pe cei care nu au ales o viaţă retrasă şi nu s-au jenat să-şi exprime gândurile.

Astfel că... anonimatul este la fel de relativ ca toate în lumea noastră. Totul depinde numai şi numai de noi şi, în principal de felul în care ne privim pe noi înşine.
Obişnuiam să le spun copiilor mei când erau mici, să-şi imagineze că au în faţa lor doi căţeluşi: unul care ţine coada între picioare şi un altul care e voios şi dă cu bucurie din codiţă. Pe care l-ar alege? Pe care l-ar vrea prieten?  
Amândoi l-au ales pe al doilea.

Aşa este şi cu oamenii. Totul pleacă de la noi.
Dacă vrei să fii observat, nu te umili, nu te sacrifica pentru alţii... ci observă-te pe tine dintr-un unghi exterior şi vezi dacă vrei să fii aşa sau dacă vrei să te schimbi. Cum te vei observa pe tine, la fel te vor observa şi ceilalţi. În măsura în care te placi aşa cum eşti, la fel te vor plăcea şi cei din jurul tău. E treabă de rezonanţă, un termen foarte cunoscut în ştiinţă.

Iar dacă nu ţi-am răspuns întrebării aşa cum te-ai fi aşteptat... îmi cer scuze. Eu aşa am "citit" întreabarea ta.

Junior (403 puncte)
1 plus 0 minusuri
NU. Si nici nu trebuie. "Omul e un animal social". Nu te poti implini in anonimat ci numai in relatie cu ceilalti.
Experimentat (3.6k puncte)
...