Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
2.9k vizualizari
stim ca pamantul se roteste in jurul propriei axe.odata cu aceasta rotatie atmosfera pamantului nu ar trebui sa adere si ea la aceasta rotatie.sant necunoscator in ale fizicii insa vreau sa invat si pt acest lucru urmaresc sitele asta si citesc intrebarile voastre si raspunsurile.si daca tot am intrat pun si eu intrebarile mele.stau pe marginea unui drum trece pe linga mine un vant iara din partea opusa un TIR.in momentul cand TIR-ul trece pe linga mine nu mai simt decat forta lui si pur si simplu parca te ia in miscarea lui.deci norii nu ar trebui sa se miste cumva sau ma rog curentii de aer in directia imprimata de rotatia pamantului?pt ca de ex daca pamatul sar opri sa se roteasca tot de pe pamant din aer din apa ar veni gramada.de aici deduc cumva ca totul ar treb sa i se supuna rotatiei pamantului.si atunci de ce vad nori deplasanduse la ;la E la V de la N la S si in toate directiile posibile?
Novice (144 puncte) in categoria Fizica
0 0
Vrelian, este o întrebare interesantă! Sper să şi primeşti un răspuns la fel de frumos exprimat... doar suntem pe un site de ştiinţă. Unde altundeva puteai pune această întrebare?
Sau nu suntem?

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Ce legatura au miscarile locale ale atmosferei cu atmosfera ca intreg?

Atmosfera se roteste odata cu Pamantul, altfel am simti un vant puternic continuu batand de la est la vest. Miscarile locale ale atmosferei se pot produce in orice directie si sunt determinate modul in care aerul se incalzeste si circula. Intr-un loc cu temperatura ridicata aerul va fi mai cald, deci mai usor, deci se ridica, iar in locul sau vine aer rece. Intr-un loc ce are o presiune mai scazuta aerul vine sa umple golul, plecand din zone cu presiune ridicata, deci avem vant.

Nu este timp si loc aici pentru a explica de la zero intreaga complexitate a atmosferei.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Şi totuşi, suntem pe un site unde vrem să învăţăm unii de la alţii, nu-i aşa? ...nu pentru a ne etala cunoaşterile dintr-un unghi superior. Nimeni de-aici nu poate afirma că ştie totul. Toţi (ne) punem întrebări şi sperăm să aflăm răspunsuri.
Vrelian a pus o întrebare plină de bun simţ. Recunoaşte într-un mod exprimat sincer şi modest, că vrea să înveţe.

Admin, ştii să ne explici care este rostul acestui site? Doar să citim şi să tăcem chitic? De ce "experimentaţii" pot răspunde cu aroganţă "novicilor", descurajându-i să mai scrie ceva? Cum adică "Nu este timp si loc aici pentru a explica de la zero intreaga complexitate a atmosferei"... când citesc aici, zile la rând, articole pe o anumită temă? Ex - Interpretarea analizelor medicale sau cele despre memorie.
De ce doar să aşteptăm să primim informaţia, dar să fim suficient de aroganţi să împărtăşim cu cei care vor să fie mai mult decât ignoranţi?!
De ce să nu ne facem timp să fim mai buni?
0 0
Raspunsul e strict la intrebare, simplu si pe inteles. Nu e aroganta, e informatie, iar asta inseamna ca este neaparata nevoie de documentare suplimentara.

Intrebarile se pun cand e greu de lamurit un aspect. Nu se pun pentru a explica aici ceea ce se explica in cel putin o carte intreaga. Pentru sistematizarea cunostintelor se porneste de preferat de la carti pe subiectul respectiv, iar intrebarile, stirile si informatiile disparate in domeniu sunt doar pentru a adauga intelegere la baza pe care ti-ai format-o. Nimeni n-o sa invete ceva de o asemenea amploare din intrebari punctuale.

Dar evident, daca ii spui cuiva ca nu stie, neaparat trebuie sa interpreteze ca-l insulti, ca ai ceva cu el, ca "nu esti bun la suflet". Despre atmosfera se invata si la scoala, si sunt o groaza de lectii doar pentru cele mai de baza notiuni. Nu e ceva atat de simplist despre care sa scrii 3 randuri si-ai terminat. Asta doar cineva care nu stie nimic pe subiect poate crede.
0 0
roteste tu ceva o elicie un motoras si o sa vezi ce se intampla.indiferent ce aer ai ca e cald sau rece va urma a celasi curs cel imprimat de elicie.raspunsul tau nu ma lamurit nicicum si nu stiu daca ar lamuri pe careva.doar ai facut o trimitere nu stiu la ce gradinita.nu te mai obosi sa dai raspunsuri daca nu poti face oamenii sa priceapa.nu esti buna ca invatator.
0 0
Ce legatura au miscarile locale ale atmosferei cu atmosfera ca intreg?te citez.am pus eu cumva o astfel de intrebare?mai citeste odata intrebarea.am spus daca miscarea de rotatie a pamantului are o influenta asupra atmosferei.draguta nu stiu cine esti si ce faci pe aici dar ai face bine sa citesti bine o intrebare si de mai multe ori pina sa o pricepi.si apoi daca esti in stare da un raspuns.daca doar te bagi asa in seama sa te vada lumea ca ai activitate mai bine taci.si asa am inteles.atmosfera este influentata de rotatie,se deplaseaza odata cu pamantul sau in acelasi sens,insa in interiorul atmosferei au loc miscari ale curentilor in orice directie dar tot ansamblu asta se roteste odata cu planeta.ok am inteles.uite asa daca explicai era f bine si frumos.o zi buna
0 0
Nu am de unde sa stiu ce capacitate de intelegere are fiecare. Majoritatea oamenilor inteleg ce le explic, dar evident nu toti sunt la fel de capabili. Daca ma iau dupa modul dezastruos in care scrii, probabil n-ai citit mult in viata, deci si capacitatea de intelegere e redusa.

Si apoi, fiind singurul raspuns, si vazand ca ai priceput totusi ceva in cele din urma, cum de s-a intamplat asta, ma intreb...
0 0
Buna seara!Nu sunt specialist,asa ca voi risca o presupunere:pentru ca suprafata pamantului nu e neteda,se creaza curenti turbionari,amplificati si de diferentele de temperatura de pe suprafata Terrei si de cele altitudinale...Pare plauzibil?
0 plusuri 0 minusuri
Rotatia in jurul axei Pamintului creaza intre ecuator si tropice niste curenti de aer specifici, deci influenteaza atmosfera.
Novice (302 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
ba da,atmosfera se roteste impreuna cu pamantul;aerul are greutate si se supune atractiei gravitationale ca toate corpurile;

aici ai descris si alte fenomene  locale,unde se creeaza forte mai mari decat gravitatia aerului,de-aia e aerul impins in alte directii,de ex.la TIR-ul care trece cu viteza(la tren e la fel)are loc efectul bernoulli,(presiunea transversala scade din cauza cresterii vitezei longitudinale),dar per total,atmosfera urmeaza miscarea de rotatie(cu o mica intarziere data de frecare)
Novice (211 puncte)
...