Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
435 vizualizari

Oare prin statistica?

ASTROLOGÍE s. f. (În antichitate și în evul mediu) Prezicere a viitorului pe baza studierii poziției și mișcării aștrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cerești. DEX

ASTROLOGÍE s. f. pseudoștiință care pretinde că poate prezice destinul și caracterul omului după poziția și mișcarea aștrilor. MDN

Junior (928 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 3
efectul astrelor asupra fiintelor de pe pamant... dar pentru ca traim in ignoranta, daca nu simtim nu exista, probabil ca nici planeta nu se invarte daca nu cumva ne-am simti trasi cu 500m/s.
e mai complicat intrucat daca esti in sistemul de referinta nu observi diferente... o sa aflam cu totii care-i treaba cu astrologia, te asigur.
0 0
Chiar şi în acelaşi sistem de referinţă pot exista diferenţe de observare, d-apăi când sistemele diferă. Dar nu asta e neapărat problema, ci faptul că nu respectăm aceeaşi coerenţă în gândire, legat de orice aspect al observaţiei. Iluziile uneori ne impactează mai puternic decât poate mintea controla, proiecţiile mentale virtuale tind să ia locul celor care pot fi verificate şi răsverificate, care pot fi accesibile fiecăruia, iar de acolo se nasc tot felul de filozofii. Nu zic neapărat că sunt false, nu am cum să contra-dovedesc eu orice aberaţie, dar ideea este că acele filozofii ramân cel mult ce au fost chiar din prima clipă: ipoteze nedemonstrate.
Afirmaţii de genul "te asigur" nu au valoare din simplu că sunt vorbe-n vânt! Păi aşa pot şi eu să "asigur" şi poate orice babă de pe dealurile din Cuca Măcăii!.... doar că nu ţine!
0 0
Spune-mi atunci... simti cum te afecteaza luna, soarele sau stelele?
pentru ca faptul ca ne influenteaza este un adevar dovedit(si chiar daca nu ar fi fost dovedit asta nu schimba situatia!)

2 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus
Ca si chiromantia, ghicitul in cafea, tarotul, etc. baza astrologiei este credulitatea si ignoranta victimei coroborata cu spiritul de anteprenor al sarlatanului. Pentru metode folosite in astrologie si celeltate "stiinte oculte" recomand

Ian Rowland - Full Facts Book of Cold Reading
Novice (289 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Toate aceste paraştiinţe grupează nişte observaţii empirice, observate şi răsobservate de mult timp (sute de ani uneori), sub filozofii care încearcă să coreleze acele observaţii. Unele corelări sună destul de interesant şi poate că mertiă să le acordăm atenţie, însă filozofiile în sine de regulă o zbârcesc rău de tot la capitolul logică. De asta spun eu că, deşi de cele mai multe ori e vorba doar de misticism şi de şarlatanie în aceste "ştiinţe", eu unul apreciez câteva din corelări luate izolat, mai ales pentru că vrând-nevrând, acelea chiar conţin frânturi de înţelepciune, doar că nu-şi au locul acolo.

Eu sper doar ca să existe cât mai rapid şi tot mai multe surse pentru acele mostre de înţelepciune, care să nu fie aservite vreunei filozofii depăşite total de cunoaştere, mai ales pentru că, din instinct de conservare, susţinătorii acelor filozofii sunt dispuşi la multe acţiuni care încearcă să anuleze cunoaşterea.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Care ar fi acele "corelări luate izolat" ori care "sună destul de interesant"?
...