Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
8.0k vizualizari
De ce fierul e un bun conducător de electricitate, dar lemnul ori cauciucul nu? Care e diferenţa fundamentală dintre acestea?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
fierul nu e bun conducator. E chiar foarte prost. Metalele  bune conducatoare sunt aurul, argintul, zincul, cuprul, aluminiul.
0 0
Afirmația că fierul ar fi un „foarte prost” conductor e nu numai falsă, ci și periculoasă.

Fierul conduce prost numai dacă ești foarte pretențios și vrei de exemplu se minimizezi drastic pierderile de energie. Dar pe scara de la conductori la izolatori --- că despre asta vorbim aici --- fierul este categoric printre conductorii cei mai buni, chiar dacă e depășit de alte cîteva metale. Conductori proști sînt de exemplu semiconductorii sau apa de la robinet, nu fierul. Hai să păstrăm lucrurile în perspectivă.

Chiar și între metale și aliaje metalice, fierul se află în jumătatea celor care conduc bine, prin comparație cu plumbul, titanul, unele oțeluri, mercurul, nichelina, manganinul, constantanul etc.

Afirmația e periculoasă pentru că un neștiutor auzind că fierul conduce „foarte prost” ar putea crede că riscul de electrocutare ar fi mai mic decît la cupru sau chiar nu ar exista, și atunci ar putea să pună mîna unde nu trebuie. În comparație cu rezistivitatea corpului uman diferența dintre fier și cupru e nesemnificativă, încît ambele prezintă același pericol de electrocutare.

Aveți grijă în prezența cui faceți asemenea afirmații aberante. Vorbele necugetate ucid.
0 0
eu am raspuns din punct de vedere tehnic. Cunosti vreun exemplu de instalatie care foloseste fier cu rol de conducator de electricitate ?
Nu cred ca s-a pus problema care omoara mai repede, ca si apa te omoara in aceeasi proportie.  
Putea sa zica de ce fierul e conducator de electricitate nu "BUN"
Cum ar fi daca intreb eu de ce apa e buna conducatoare de electricitate, hai sa bagam prin tevile de polietilena si electricitate, nu numai apa.
0 0
Întrebarea nu privea aspectul tehnic, ci fundamentul fizic al diferenței de conductivitate dintre conductori și izolatori. Iar în contextul ăsta fierul este un excelent conductor.

Dar hai să vedem din perspectivă tehnică. Bineînțeles că există o mulțime de instalații care se bazează pe foarte buna conductivitate a fierului (nu la fel de bună ca a cuprului, dar foarte bună). Ba mai mult, nu fierul pur se folosește în tehnică, ci unele oțeluri, care de fapt au conductivitatea și mai mică decît fierul.

Dumneavoastră probabil vă gîndiți doar la conductori făcuți special pentru a transporta energia electrică pe distanțe mari cu pierderi minime. Dar nu numai acolo vorbim de conducție. Tot conducție avem și în tot felul de conexiuni electrice prin case, prin automobile și prin diverse aparate: împămîntările folosesc frecvent tije și șuruburi de fier (oțel), paratrăsnetele au părți făcute din fier, unele antene se fac din sîrme sau plase de fier, conexiunile la masă din automobile și din diverse aparate electronice se fac adesea prin intermediul șasiului de fier, capacele de la bateriile de 1,5 V sînt făcute din fier, creionul de tensiune are tija de fier etc. etc. etc. Dacă fierul era un „foarte prost” conducător nu s-ar fi folosit în toate aplicațiile astea, care necesită piese cu o bună conductanță.

Cu curentul prin țevile de apă, n-aveți grijă că dacă nu era pericol de electrocutare, dacă pierderile nu erau așa mari și dacă nu existau alte probleme atunci s-ar fi folosit și țevile de apă pentru transmiterea curentului electric.

Și la urma urmei hai să mai citim o dată ce-a scris Quark: „De ce fierul e un bun conducător de electricitate, dar lemnul ori cauciucul nu?” Deci întrebarea e de ce lemnul sau cauciucul nu sînt bune conducătoare, în timp ce fierul e. Pentru că absolut toate materialele sînt de fapt conducătoare de electricitate, dar unele sînt mai bune decît altele. De exemplu fierul conduce muuuuult mai bine decît sticla.

Apropo, ce ziceți, sticla este un bun izolator electric?
0 0
depinde de domeniul de aplicatie. S-au folosit foarte multa vreme izolatoare din sticla. Din cauza costurilor, spargerii si a greutatii s-au inlocuit cu izolatoare compozit.
0 0
Eu am întrebat dacă sticla e un bun izolator sau nu. N-am întrebat dacă se mai folosește și cu ce s-a înlocuit.
0 0
da este.

 [Te rugam sa fii mai explicit (minim 10 caractere)]
0 0
Păi vedeți? De-aia n-are ursul coadă.

Fierul e doar de vreo 6 ori mai prost conducător decît cel mai bun (argintul) și v-ați grăbit să-l numiți „foarte prost”. În același timp sticla este un izolator de vreo 10 miliarde de ori (10^10, adică zece ordine de mărime) mai prost decît teflonul, și totuși o considerați un bun izolator.

Vedeți discrepanța? Cu sticla mumă, cu fierul ciumă.
0 0
Daca nu ar fi fost un bun izolator nu s-ar fi folosit atatia ani la rand pe post de izolator la linii electrice de inalta tensiune ( fie ele de 110kV, 220kV, 400kV si chiar 750 kV)
si inca sunt foarte multe linii electrice in tara care au izolatoare din sticla.
Eu m-am referit din punctul de vedere al conductivitatii. ca daor despre asta era vorba.
Daca fierul era un bun conducator avand in vedere pretul mult mai ieftin fata de aluminiu si cupru atunci ar fi fost folosit din abundenta.
Avand in vedere ca pretul cuprului este destul de ridicat se foloseste din abundenta pt ca este un bun conducator.
Sa stii ca transformatoarele folosesc anumite piese poleite cu aur sau aliaje din aur si nu pt a face vreo extravaganta ci pt ca este necesar.
0 0
Da, despre conductivitate vorbim. Iar dumneavoastră considerați că 10 ordine de mărime sînt neglijabile, dar un factor mai mic de un ordin de mărime devine brusc important. Și aveți dreptate în tehnică, pentru că rar e nevoie de o izolație mai bună decît cea oferită de sticlă, în timp ce nici conductivitatea argintului nu e suficientă în unele aplicații uzuale (o bună parte din cercetarea din domeniul supraconductorilor are în vedere aplicații în energetică). Dar întrebarea nu era una de tehnică, ci una de fizica solidului. Mai citiți-o o dată.

Nu știu ce relevanță are informația despre aur. Aurul nu se folosește în electrotehnică pentru conductivitatea lui --- cuprul conduce mai bine ---, ci pentru rezistența chimică.

Deci rămîne cum am stabilit: fierul nu e un conductor la fel de bun ca argintul sau cuprul, dar în tabloul tuturor materialelor cunoscute de om este categoric printre fruntași în conductivitate. De la argint la teflon conductivitatea variază pe vreo 33 de ordine de mărime, iar fierul este în primul vagon din cele 33.
0 0
va dau dreptate si va apreciez pt cunostintele dvoastra.
totusi eu de cate ori citesc intrebarea ma zgarie pt ca ar fi trebuit sa sune
"De ce fierul e un conducător de electricitate, dar lemnul ori cauciucul nu?" Acel cuvant "bun" a stricat-o.
Daca as intreba de ce apa foarte sarata este o buna conducatoare de curent fata de apa dulce, intrebarea ar fi gresita.  Eu nu consider ca un material care te omoara este bun conducator, ci acela care are pierderile cele mai mici. Ca altfel toate ar fi bune conducatoare.

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Diferenta consta in modul cum se aseaza electronii in straturi (benzi). La metale se aseaza de asa natura incat sunt liberi sa se miste pe cand la izolatori nu.
0 0
Adică la metale electronii sunt transferaţi între atomi, iar la izolatori nu?
0 0
O parte dintre ei sunt cvasi-liberi in sensul ca nu apartin niciunui atom si sunt liberi sa se miste prin metal.
0 plusuri 0 minusuri
Este vorba despre asezarea electronilor pe straturi,de exemplu elementele din gr.1 au un singur electron pe ultimul strat pe care il cedeaza devenind bune conducatoare.Vezi www.circuiteelectrice.ro
Novice (245 puncte)
...