Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
984 vizualizari
Ma refer aici la alimentatie. Aud peste tot, referitor la anumite alimente: "bun antioxidant".

Poate ne lamureste cineva ce e cu oxidarea si antioxidantii astia. Ce sunt ei si ce rol au, cum pot ajuta sau dauna ?

Multumesc.
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Alimentatie

3 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus

   Salut, antioxidantii sunt practic substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule ce poarta denumirea de ,,radicalii liberi,,.

   Cercetatorii considera aceste molecule ca fiind principalele elemente care promoveaza bolile arteriale printre care si cancerul. In alimentatie, antioxidantii se gasesc de regula in fructe si vegetale care contin minerale si aici ma refer la ,,seleniu,, sau vitaminele A si E.

 Aici ai un top si rolul acestora -http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/top-10-alimente-antioxidante-11631.html

Junior (1.4k puncte)
0 0
Ok, si ce sau cine "oxideaza" in organismul nostru. Sau cine e responsabil de "radicalii liberi" ?
0 0
@Radicalii liberi sunt cei care oxidează în organismul nostru. De apariţa lor sunt responsabili: stresul, alimentaţia nesănătoasă şi dezechilibrată, alcoolul, fumatul, drogurile, unele medicamente, mediile toxice şi nu în ultimul rând slăbirea sistemului imunitar o dată cu înaintarea în vârstă.
La ora actuală şi în ţara noastră se fac teste de sânge prin care este determinată cantitatea de radicali liberi din corp, în funcţie de care se recomandă dietă, exerciţii fizice, fizioterapie şi altele de acest gen.
3 plusuri 1 minus

Părerea mea este că e vorba de pseudoştiinţă ce spune adrian. Iar sursa pe care o dă el... sanatate.acasa.ro?

Am găsit pe aici site un articol interesant pe subiect scris de Sergiu Vijiala: http://www.scientia.ro/blog-sergiu-vijiala/3934-antioxidantii-pe-intelesul-tuturor.html. Reproduc doar atât:

"studii clinice pe numeroşi pacienţi nu au găsit un avantaj deosebit, ci, dimpotrivă, au concluzionat că un exces al acestor complemente (suplimente) cu antioxidanţi pot avea chiar efecte negative".

Şi am mai găsit un articol: http://www.scientia.ro/homo-humanus/75-granitele-gandirii/3307-despre-prostiile-medicinei-alternative-1.html, unde se spune:

"Prea mulţi antioxidanţi ingeraţi sub formă de suplimente alimentare vor distruge echilibrul organismului, provocându-vă mai mult rău decât bine. Nu există teste clinice care să ateste, fără urmă de îndoială, vreun beneficiu în urma consumului de antioxidanţi. Dimpotrivă."

Nu sunt doctor, dar înclin să cred ce spun specialişti consacraţi ori măcar  indivizi preocupaţi de ştiinţă şi dotaţi cu o minte clară, decât toate stupizeniile publicate pe te miri ce site-uri de nu ştiu ce jurnalişti de 2 lei, care nu au habar despre ce scriu.

Senior (11.9k puncte)
0 0
@Quark - întrebarea lui ktn91land se referea la anioxidanţii din alimentele naturale, ci nu la suplimentele alimentare, cele care sunt cu totul altă mâncare de peşte, cele pe care eu nu le pot considera totuşi alimente.

Citat: "studii clinice pe numeroşi pacienţi nu au găsit un avantaj deosebit, ci, dimpotrivă, au concluzionat că un exces al acestor complemente (suplimente) cu antioxidanţi pot avea chiar efecte negative".

Afirmaţia asta m-a pus în dilemă, nu ştiu ce-ar trebui să înţeleg, adică nu sunt avantaje deosebite când se ia doza recomandată, dar evident pot exista CHIAR efecte negative când se depăşeşte ea, chestie logică de altfel, totuşi de ce continuă să se producă anual milioane de tone de suplimente alimentare?! Explicaţia cu teoria conspiraţei nu ţine la mine. Evident că excesul dăunează absolut în orice domeniu.

Părerea mea este că ar trebui să gândim un pic înainte de a-i judeca pe alţii, în spatele fiecărui supliment alimentar (ca şi în spatele fiecărui medicament de altfel) stau echipe de medici, chimişti şi farmacişti, poate ani şi ani de muncă şi sume importante de bani cheltuite. Îmi este greu să cred că toţi sunt nişte idioţi şi că şi-au propus să ne omoare pe toţi, înşelându-ne în privinţa rodului muncii lor. Nu rar mi-a fost dat să citesc, inclusiv aici, pe scientia.ro, cel care se consideră un site de promovare a ştiinţei informaţii medicale (şi nu numai) contradictorii.

PS: nu sunt jurnalist de 2 lei, însă mi s-a părut vexantă remarca ta, şi-apoi de unde ştii că acel articol de pe sanatate.acasa.ro nu este scris chiar de un medic, mai ales unde tu nu eşti medic?! :P
2 plusuri 1 minus
Antioxidanţii sunt fenoli (polifenoli) prezenţi în legume şi în fructe care au proprietatea de-a lupta împotriva radicalilor liberi, cei care provocă oxidarea conducând în final la boli cardiovasculare, cancer, îmbătrânire şi uzură prematură etc.
Fructele de culoare neagră, ca afinele, murele, strugurii etc. sunt considerate a conţine cel mai mare număr de antioxidanţi, printre care şi vestitul resveratrol, cel care m-a obligat să iubesc şi mai mult vinul. 
Tot din această categorie fac parte şi mai nou apărutele la noi, fructe de goji, considerate de către unii specialişti ca fiind cel mai puternic antioxidant natural.
Personal nu cred că antioxidanţii din fructe şi legume pot dăuna cuiva, dimpotrivă, după aproape 15 ani de alimentaţie aproape vegetariană eu sunt încă dovada vie! :))
Acum, starea noastră de sănătate depinde foarte mult şi de modul în care au fost crescute acele legume, personal sper ca azotaţii din legume să mă ucidă mai încet decât hormonii din carnea de pui sau de curcan din comerţ, de exemplu! 
 
Novice (158 puncte)
...