Eu unul aş fi preferat o modalitate de adresare mai simplă, mai amicală, dar cum doriţi.. :)..
Unele pesticide se concentrează în coaja merelor şi nu e vorba doar de pesticide de sinteză, ci chiar şi naturale. Nu dau nume pentru că nu le ştiu, nu am vreme să ma detaliez întodeauna la un nivel de datliu foarte mare, nici nu am nevoie, o fac alţii iar eu verific cât mai multe surse. Una din surse vine încă din şcoala primară, când ni se spunea clar că nu e o idee foarte rea să curăţăm coaja unor fructe, iar la mere.. depinde! Există o serie de "semnale" foaaarte evidente care mă conving uneori instantaneu ca am în faţă o coajă tratată extrem de serios. Nu mai departe de alaltăieri, soţia a luat nişte mere din supermarket pentu că îi plăcea cum arătau şi chiar arătau foaarte bine! Doar că erau atât de ceruite încât nici cu apa caldă nu s-au săpălat aşa cum ştiam eu că trebuie să fie, am pus chiar şi detergent de vase să vad dacă măcar aşa merge jos... Şi n-a mers! Mi-ar fi plăcut să pot să fac o analiză chimică detaliată, dar până una alta am ales să curăţ coaja acelor mere. N-o fac mereu, merele de aici de prin zona mea arată în general acceptabil şi sunt gustoase, le mâncăm cu toţii spălate bine, dar cu coajă. Alegerea a fost una de circumspecţie, de neîncrederea în faptul că tot ce se vinde într-un astfel de magazin e perfect sănătos! Cine are o altfel de părere, eu consider că e cel puţin prost informat!
Nu mă ştiu a fi panicat sau panicar, dar pesticidarea, fungicidarea, poluarea în general face foarte multe probleme în zilele noastre, iar nişte măsuri de precauţie elementare (evidente uneori) pot fi un compromis util!
Sunteţi absolut convins că tot procesul de erbicidare, pesticizare, fungicizare şi ce s-o mai face, se face absolut corect, că verificarea recoltelor este perfectă, că un măr pur şi simplu spălat bine (ce-o fi însemnând asta) este complet curat (hai să facem abstracţie de toxinele naturale, alea erau acolo oricum)? Nu e perfectă, iar o abordare precaută a cazurilor suspecte mi se pare o idee bună.
Nu e nevoie de zvonuri pentru a realiza proasta calitate a mâncării noastre, e suficient să aruncăm o privire prin spitale, prin şcoli.. pe stradă! Iar unul din facotrii importanţi este legat de poluare vrută şi nevrută, de lipsa conoştinţelor pentru un control real, uneori optimismul producătorilor de chimicale, trece limitele admise.