Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
502 vizualizari
Este bine sau nu din punct de vedere moral fara a face diferenta de varsta.Am pus aceasta intrebare pt ca acest fenomen se poate intampla oricui, oricind.
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Nu e clar contextul. Persoana muribundă nu știe că urmează să moară?
0 0
Persoana respectiva nu stie.
0 0
exemplul tau se refera stric la copii.
Nu-mi imaginez de ce un om in varsta nu ar stii daca urmeaza sa moara sau nu. Nu as intelege de ce as ascunde unei persoane in varsta acest lucru.
Legat de copii un raspuns ar putea sa ti-l dea o persoana care a trecut prin asa ceva.
0 0
Ciprian Constantin, există boli mortale care nu se văd. Doctorii, de exemplu oncologii, se află adesea în situația de a le da pacienților o asemenea veste. De asemenea uneori rudele muribundului află vestea înaintea lui și se găsesc astfel în aceeași situație.
0 0
Mai exista si cazul unui accident (in care varsta are o plaja mai larga)care nu evolueaza in bine, intr-un timp relativ scurt.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
În majoritatea cazurilor ar fi de fapt imoral să-i ascundem muribundului un lucru atît de important, poate cel mai important posibil. El trebuie să aibă șansa să se pregătească pentru moarte, indiferent ce înseamnă pentru el pregătirea asta: testament, spovedanie, contactarea anumitor persoane, răsplata unor datorii (de orice fel) și așa mai departe. Cu toții vrem ca viața noastră să fi însemnat ceva, pentru noi înșine sau pentru ceilalți, iar ca să ne asigurăm că a însemnat ceva e nevoie nu numai de a trăi într-un anumit fel, ci și de a ne pregăti plecarea, lucru care cere timp.

Dar sînt și situații cînd nu are rost să-i spunem muribundului. De exemplu, la copiii care încă nu știu ce e moartea explicațiile noastre nu creează decît confuzie; putem încerca să le transmitem altfel ideea. Chiar și la cei ceva mai mărișori, a le spune că urmează să moară nu produce decît suferință inutilă. În cazul lor probabil tot ce putem este să le facem sfîrșitul cît mai plăcut posibil, sau cît mai suportabil dacă suferă de dureri sau altceva.

La fel, la bolnavii psihici, în funcție de caz, este posibil ca vestea morții iminente să producă numai suferință, fără alt avantaj, dacă boala psihică îi împiedică să se pregătească în vreun fel pentru moarte sau chiar numai și să înțeleagă bine ce urmează. Aici intră și unii bătrîni a căror sănătate psihică s-a degradat mult.

În astfel de cazuri --- copiii mici, unii bolnavi psihici, unii bătrîni ---, probabil uneori este mai bine ca în loc de a le da vestea morții să-i ajutăm în alt fel să-și încheie socotelile cu viața: îi ajutăm să se reîntîlnească cu oameni care le sînt dragi, îi ducem în locuri pe care și-au dorit mult să le vadă sau să le revadă, le împlinim o dorință veche etc.

Trebuie să recunosc totuși că vorbesc teoretic, fără să fi trecut concret printr-o astfel de experiență. Nu e cert că dacă aș fi pus realmente în fața unei asemenea decizii aș proceda așa cum cred acum, la rece, că aș proceda.
Expert (12.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Cand intrebi daca "e bine sau nu...", acel "bine" cui i se adreseaza? Mai exact, pentru cine sa vrei sa stii daca e bine, ptr cel care da vestea sau ptr persoana care este pe moarte?
Junior (558 puncte)
0 0
Pentru persoana care este pe moarte,evident cred ca e de bun simt sa stii ultimele raspunsuri.
...