Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 3 minusuri
6.7k vizualizari
Novice (140 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
La cele spuse...bănuiala că țiganii ar fi provenit din Egipt a putut duce și la indicarea lor prin "faraoni", de unde, probabil, numele unei localități din județul Bacău, Faraoani. (Ciudat este: că numele localității ăsteia s-a dat înainte de-a fi avut între români și robi țigani, că nu au existat atît de mulți țigani-faraoni, încît să numele să indice un sat țigănesc)
La cele spuse...mare parte a populației oacheșe din zona deșertică (și a Egiptului) era formată din triburi itinerante;nu este exclus ca deschiderea granițelor făcută de otomani să fi permis migrarea acestor faraoni care, deși nefiind țigani, au ajuns prin mod de trai și culoarea pielii să fie asociați cu rromii-țiganii veniți din India.
0 0
Autoritățile (i.e. cele franceze) pare că n-au interesul de-a clarifica poporului carnasier care este diferența dintre naționalitate și etnicitate.
Sînt cetățean român (v.pașaportul, cartea de identitate) și etnic român. Aș putea fi etnic sîrb,maghiar, turc, însă, trăind prin naștere în România, am cetățenie/naționalitate română.La fel--în baza șederii îndelungate ori a cumpărării (pot să-mi cumpăr naționalitatea/cetățenia, dar nu etnicitatea)
Astfel, țiganii veniți din India sau din Egipt sînt de aceeași etnie, dar de cetățenii/naționalități diferite.
Între Uniunea Europeană și statele care o compun există un fel neconcordanță și inconsecvență în strategia privind proprii cetățeni, proprii etnici. De aici și problema că de vrem să pedepsim un cetățean (deoarece toți cetățenii sînt egali în fața legii), vine Uniunea și ne condamnă că vrem să pedepsim un biet etnic.
Confuzia cetățenie-etnie există la nivele înalte. Am văzut în Spania o revistă, de altfel onorabilă, care prezentînd portul popular românesc, a dat imaginea unei chivuțe (unei țigănci care, în trecut, cumpăra și vindea haine vechi).
0 0
Nu stiu ce s-a scris dar numele de rrom nu are legatura cu denumirea de roman este o intamplare lingvistica, rom fiind un cuvant tiganesc important in zona identitatii etniei ca si cel de tigan ambele de origina tiganeasca .

Solutia decenta pe care tiganii o pot da ei problemei este ca in Franta si in alte tari sa-si spuna rromi iar in Romania, tiganii neromanizati,  sa-si spuna tigani ca sa evite confuzii de nedorit nefiind corecte, desi cum meg lucrurile peste 100 de ani structura etnica a ppulatiei din aceasta zona poate avea mari shimbari iar istoria poporelor si a etniilor evolueaza destul de indiferenta la ce zice unul sau altul :)

5 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Termenul de "rrom" nu este derivat de la "roman".

Termenul de "rom", "dom", "lom" se pare ca provine din sanskrita fiindca tiganii au migrat din partea de nord a Indiei si Iran. Termenul inseamna "sot", "barbat", "stapan al casei".
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Multumesc pentru informatii. Chiar daca termenul de "rom" ( ca sa ne luam dupa cei culti precum dl CC ) nu provine de la roman, confuzia, poate chiar voita, este deranjanta.
0 0
Este deranjanta.E una dintre motivele pentru care în Cehia am fost întrebată la un moment dat: "Dacă ești româncă,atunci de ce nu ai pielea maro și culoarea mov la baza unghiilor?!"
Sincer nu vreți să știți ce reacție am avut.
2 plusuri 2 minusuri

termenul de "rrom" e folosit de cei inculti. Pt a nu fi asociat cu termenul de roman tot mai multi scriu "rrom". Daca te uiti in dex termenul corect de tigan este "rom"

legat de intrebarea ta nu pot sa pricep nimic din aberatiile care le-ai nascocit "britti" wtf ? Sper ca stii ca celelalte tari au limba lor si nu toti vorbesc romana ca sa nascoceasca cuvintele inventate de tine.

Senior (6.9k puncte)
0 0
Uite domnule ce cult esti dumneata! Treaba este clara, poate mai putin pentru unii. Daca e "tigan", de ce ii spui "rom"? Si de ce, pana la geniala schimbare de denumire, nu le-a zis nimeni tiganilor, "romi"? Si apropo, daca nu poti face o conexiune intre cuvintele "nascocite "de mine si popoarele de la care erau inspirate, atunci inseamna ca ai decat un  creier de "dex". Si, daca vrei sa stii, forma de "rrom"a fost cea propusa initial de catre academicieni. Personal, nu ma intereseaza cum ii numim. Ma doare ca de foarte multe ori, lumea confunda romanii cu romii.
1 0
Țiganii sunt nomazi.E clar!Și dacă se știe din ce tară au emigrat,atunci să poarte un nume după numele țării respective.Nu să folosească un pseudonume cum ar fi "soț","bărbat" sau "stăpân al casei",sau orice altceva ar mai putea însemna "rom".Dacă au venit din India,atunci sunt indieni.Dacă au venit din Pakistan sunt pakistanezi și așa mai departe.Ce e atât de greu?!
Și sa îi numim țigani e greșit doar pentru faptul că nu sunt țigani (egipteni).Țigan înseamnă de fapt egiptean.În perioada emigrării lor,acești nomazi au ajuns în Grecia și datorită culorii pielii au fost catalogatii drept egipteni (Agiptianos).Pe parcurs denumirea a fost răspândită prin popoare luând diferitele forme:gypsy în engleză,gitan,în franceză,gitano în spaniolă,zingari în italiană ,tiganiuk în maghiară și țigani în română.
Așa că nu au de ce să se simtă vexați când îi numim țigani.De ce nu au spus de la bun început din ce tara au emigrat?Poate aveau ceva de ascuns?Hmmm...Acești oameni simpatici și minunați ar fi putut fi niște răufăcători la rădăcini?Cine ar fi crezut!
2 plusuri 0 minusuri
Folosirea termenului de ,,rom´´ sau ,,rrom´´ în locul tradiționalului ,,țigan´´ are conotații politice cu ușor iz de trădare națională.

 În fapt și în realitate țiganii adevărați se denumesc ei pre ei înseși ,,țigani´´ ceea ce face ca denumirea sa fie legitimă, corectă lingvistic și acceptată social. Anterior  acest termen nu era folosit  și/sau cunoscut nici măcar de masa de țigani vorbitori ai dialectelor țigănești.

Totuși țiganii ajunși în cercurile de putere politică parlamentari sau sforari guvernamentali, au organizat această schimbare.

Fără a pune la îndoială bunacredință a celor care justifică ( pe acest site doar, în rest este certă reaua voință) rădăcinile lingvistice,  țin să le precizez că aceiași legitimitate ar fi avut  redenumirea țiganilor cu alte  forme ca de exemplu : ,,domene´´, ,,umanes´´, ,,omanes´´,,,magraon´´ și altele.

În final doresc să precizez antevorbitorului ( ante-comentatorului) că nivelul de cultură nu este măsurabil prin respectarea dicționarului, ba chiar din contra din perspectiva noului dex, iar ,,cultura´´ în sine este diferită fundamental de cunoaștere. Evident din acest punct de vedere, atitudinea semidocata de care a dat dovadă este ,,transculturala´´ .
Novice (148 puncte)
0 0
E tot ceea ce vroiam sa stiu. Multumesc!
0 0
Salut! Termenul de 'rrom' este un endonim,iar termenul de 'tigan' este un exonim. Termenul corect este ce de 'rromi'. De ce? Pentru ca termenul de ''rrom'' este un cuvant vechi al limbii rromani folosit dintotdeauna de rromi  pentru desemnarea apartenentei etnice.  Adica,un endonim.
Termenul de ''tigan sau limba tiganeasca'' este autonim pentru ne-romi. Adica,este un exonim. Exonim,adica denumire data de altii ''din exterior''.
Conform unor istorici din secolele XVII-XVIII,locuitorii din Tarile Romanesti
se numeau  oficial Valahi. Valah era o denumire data de alte popoare,
populatiilor romanizate. Desi,intre ei isi spuneau romani inca din secolul XIV. Deci,termenul de '' valahi'' este un exonim,iar termenul de ''roman'' este un endonim. Termenul de '' valah'' este unul Romanesc? Desigu,nu!
Originea numelui de ''valah'' este legat de linvistica germanica. Deci,este un exonim. Asa cum v-au denumit alte popoare cu exonimul ''valahi'',asa i-au denumit si pe ei alte popoare cu exonimul de ''tigani''! Treptat,in timp,UNII si-au asumat acest exonim. Cei care se autoidentifica cu
termenul de 'tigan'' il percep ca pe un nume dat etniei. Este imoral sa-ti insusesti o denumire data de altii,nu? Nu pot sa-mi insusesc o denumire doar pentru ca  ''ixulescu'' ma intituleaza  pe limba lui '' tigan'' sau ''valah''! Spre exemplu,daca eu intitulez pe cineva   cu o denumire pe
limba mea ,,cutovlah'',asta inseamna ca el isi asuma aceasta identitate si se identifica cu ea? Desigur,nu!  E imoral sa-ti asumi o identitate doar pentru ca ''ixulescu'' te intituleaza pe limba lui : Tigan! Ironia este ca termenul de '' tigan sau limba tiganeasca'' nici nu exista pe limba lor,ci exista doar cuvantul '' rrom''! Asa cum va identificati voi in limba romaneasca cu clasicul '' sunt roman!'',asa se identifica si rromii  pe limba (rromani -chib ) cu clasicul '' me sem rrom!'',nu tigan!  Repet: ''tigan sau limba tiganeasca ''sunt echivalente in toate limbile,dar nu si in limba rromani-chib. Problema nu sunt cei care utilizeaza terenul de ''rrom'' sau
''tigan'',problema sunt cei care vor sa INTERZICA  denumirea de rrom,care e o denumire PROPRIE,venita din din lomba lor,nicidecum din alta limba. Acum sa fim cinstit si sa recunoastem,v-ar place va interzica
UE endonimul de ''roman''? Sa invoce ca pretext ca denumirea de 'români'
de apropie cu denumirea cetatenilor romani cu capitala la Roma.


Nimeni de pe aceasta lume nu v-a putea impune sau interzice un endonim sau un exonim unui popor impotriva vointei lui. Este imoral,nedemocratic,neconstitutional,sa impui sau sa-i interzici unui popor sa se denumeasca impotriva vointei lui.  Daca  UE ar interzice endonimul de ''rrom'',va asigur ca se va interzice toate endonimlele.
Inclusiv pe cel al germanilor '' deutsch'',pe cel al maghiarilor ''unguri','
pe cel al tiganilor ''rromi'',pe cel al valahilor ''români'',etc. Nu se poate interzice doar rromilor endonimul,pentru ca asta ar idefavoriza doar etnia rromilor. Ceea ce este rasist! Daca se v-a interzice un endonim,atunci se v-a intrezice toate endonimele.  Aceasta acuzatie ca termenuul de ''rrom'' creaza confuzie cu cel de ''român'',este o aberatie rasista 100%!  Nu spune nimeni ca romanii majoritari sunt tigani,dar toti tiganii din Romania sunt romani de etnie tiganeasca-rroma! Despre ce confuzie este vorba?
Contitutia Romaniei spune clar : Cetatenia româna se dobandeste prin:
(NASTERE ),adotie,casatorie,acordare la cerere.  Dobandesc automat cetatenia de romani doar prin simplu fapt ca se  nasc pe teritoriul Romaniei!  Deci,au tot dreptul tiganii-rromi din Romania sa spuna ca sunt romani,punct. O seara buna!
0 0
Liviu Rusu says: '' Folosirea termenului de ,,rom´´ sau ,,rrom´´ în locul tradiționalului ,,țigan´´ are conotații politice cu ușor iz de trădare națională.''

 

Folosirea termenului  ,,român'' in locul traditionalului ,,valah'' are conotatii politice usor iz de tradare nationala. Da'chiar,de ce nu va duceti sa le spuneti  japonezilor care-si spun ''nipponi'' ca folosirea termenul ''nippon'' sau ''japonez'' are conotatii politice cu iz de tradare nationala? De ce nu va duceti sa le spuneti bozgorilor din din Romania ca folosirea termenului '' maghiar'',''ceangau'' si ''secui'' in locul traditionalului ''ungur'' are conotatii politice cu iz de tradare nationala? De nu va duceti sa le spuneti germanilor din Romania ca folosirea termenului ,,sas'' are conotatii politice cu iz de tradare nationala germana?

 

Liviu Rusu says'' În fapt și în realitate țiganii adevărați se denumesc ei pre ei înseși ,,țigani´´ ceea ce face ca denumirea sa fie legitimă, corectă lingvistic și acceptată social. Anterior  acest termen nu era folosit  și/sau cunoscut nici măcar de masa de țigani vorbitori ai dialectelor țigănești''.

 

In realite isi spun ,,tigani''  in limba romaneasca,nicidecum in graiul lor (romani).In graiul lor isi spun ''romi'',nu tigani! isi spun ,,tigani'' cand vorbesc limba romaneasca,atat!  Sunteti siguti ca nu ati auzit niciodata de celebra expresie provenita din graiul romilor  ''janes romanes'' ? (vorbesti romanes)?

Ei sunt tigani in limba romaneasca,asa cum sunteti voi ''olahi'' si ''gajii'' in graiul maghiarilor si romilor. Iar daca admitem ca denumirea lor corecte este cea de ,,tigan'',atunci trebuie sa admiteti ca denumirea voastra corecta este cea de ''olahi'' si '' gajii''. Admiteti asa ceva? Desigur,nu!

 

Emilian Rusu says :'' Totuși țiganii ajunși în cercurile de putere politică parlamentari sau sforari guvernamentali, au organizat această schimbare''.

Este o afirmatie cu un usor iz de sovinism.  Statul Roman are ca fundament unitatea poporului roman si  solidaritatea cetatenilor sai. Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai.fara deosebire de rasa,de nationalitate, de origine etnica,de limba,de religie,de sex,de opinie,DE APARTNENNTA POLITICA , de avere sau de origine sociala.

Liviu Rusu says :'' fără a pune la îndoială bunacredință a celor care justifică ( pe acest site doar, în rest este certă reaua voință) rădăcinile lingvistice,  țin să le precizez că aceiași legitimitate ar fi avut  redenumirea țiganilor cu alte  forme ca de exemplu : ,,domene´´, ,,umanes´´, ,,omanes´´,,,magraon´´ și altele.''

D-le Liviu, un nume este un atribut al personalitatii. Fiecare natiune are dreptul la identitate.  Vorbiti de rea credinta - cand d-ta esti unul dintre ei - contestand un drept fundamental si  constitutional : dreptul la identitate.  Daca nu va convine ca s-au denumit ''romi'',de ce nu va  redenumiti   - Valahi - (asa cum v-ati denumit oficial timp de jumatate de mileniu 13301-1862)?! Puteati la fel de bine sa va denumiti : tigani latini,cutovlahi,caraormani,bogdanlai,ghiauri,ciribiri,vlahi, morlahi,magraoni latinizati s.m.d.a.

 

 Facem pe cultii,dar ,in schimb,habar nu avem ca un nume,o denumire este de multe ori rezultatul unui accident istoric,al unui anumit context poliitic si nu este dat imuabil. D-le Liviu Rusu,daca denumirile erai date imuabil,adica pe vecie, in ziua de astazi v-ati fii denumit valahi,nicidecum romani! Japonia s-ar fii denumit ''WAE''. Coreea s-ar fii denumit ''Goguryeo''. Romania s-ar fii denumit ''Valahia''.

Faceti bascalie cand voi v-ati denumit oficial ''romani'' in anul 1862? Hai sa fim seriosi!
0 0
Salut !

"Valachians" - apreciez interesanta argumentatie - se pare ca ai cunostinte serioase in domeniu. Eu cred ca problema va disparea in curand in Europa unita, in cele din urma vom fi apreciati dupa ce facem si nu dupa cum ne numim. De dragul discutiei, as avea cateva intrebari:

-   denumirea de "rom" este un "endonim" consacrat sau mai existau si alte variante ? Exista si surse scrise sau doar orale ? Care ar fi cele mai vechi surse scrise ?

- cine, cum si cand a stabilit ca trebuie sa folosim denumirea de "rom" ? Ma refer la decizia stiintifica - daca a existat, nu la cea politica.

- ai enumerat cum le spune la tigani prin alte limbi (gitanes, etc). In acele state, este considerata rasista utilizarea acestor apelative ? A mai schimbat vreun stat denumirea incetatenita ?
1 0
Salut! Sunt eu .'' valachians''.  Etnia roma numara 3 grupuri mari de romi (sinti,manouche si kale). Insa,toate aceste denumiri sunt denumiri regionale (asa cum este denumirea regionala '' moldovean'',''muntean'' sau '' transilvanean''). Termenul '' rom'' este un termen umbrela pentru a insuma intreaga etnie a romilor.Nu exista romi diferiti,ci exista o singura etnie si un singur grai (romani). Grupul de romi '' sinti'' sunt de orgine din Pakistan,districtul Sindh. Tocmai de aceea nemtii utlizau denumirea '' sindh'' und '' roma''. Celalate grupuri de romi,provin din districtul Kannauj. Insa,nu sunt diferiti,ci toti au origini indice.  Cat despre etnonimul ''rom'',se spune ca tara de bastina a romilor se numea in trecut ''  Imperiul Rama''.

Insa,mai exista si alta varianta :se spune ca denumirea '' rom'' deriva din sanscritul ''domba''. Domba insemna '' muzicant ambulant''. Insa,cuvantul ''ambulant'' mai are si sensul acela :care se deplaseaza dintr-un loc in altul,care nu are loc fix. Adica,calator,drumet,nomad etc. Se scoate din contex peiorativul nomad - ramanand doar calator sau drumet. Probabil ca de aici vine si frantuzescul '' gens du voyage''.  Parerea mea :cred ca  romii si-au luat denumirea''rom'' din sanscritul ''drom''. Adica,calatori,drumeti.  

Cat despre legiferarea termenul '' rom'',denumirea ''rom''  este oficializata in anul 1971. Nu este  un termen impus,ci institutiile academice propun utilizarea termenului nepeiorativ : adica,rom,nu tigan! Nu cuvantul tigan  sau jidan este peiorativ,ci asocierea,fondul.  Iar cei de la academia romana si cei care citesc din carticica sefului de cuib,asociaza infractionalitatea si comportamentul antisocial cu etnia roma.  De ce spun '' cei care citesc din cartica sefului de cuib''...?! Pentru  unul educat si civilizat nu ar asocia infractionalitatea si comporamentul antisocial cu grupul,pentru ca infractionalitatea nu desemneaza grupul ,ci individul.  Sovinii extremisti ar trebui sa stie ca este rasist sa asociezi infractionalitatea sau comportamentul antisocial cu grupul,pentru ca aceasta ideea conduce la ideea de popoare distincte ( care se deosebesc prin anumite trasaturi propri). Iar daca sovinii extremisti nu pricep despre ce asocieri negative este vorba,le improspatez memoria cu zicalele romanesti : ''nu te tigani'',nu fi tigan'',nu te certa ca la usa cortului'',''nu te tigani'',''tiganul este tigan si-n ziua de paste '' etc. Chiar si Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste tiganul : tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate. Adica,infractor.  Tiganos,adj ( cu aspect de tigan: jegos).  Este evident pentru oricine,in virtutea unor criterii  generale de bun simt si cultural,ca este un sens peioativ mascat.  Si culmea,in loc sa fim fericiti pentru expresia '' tiganca imputita'' ( vorba lui Base),mai avem si nesimtirea de a vrea sa ne denumim romi. Despre aceste asocieri vorbesc,domnilor.

Cat despre echivalentul lingvistic al cuvantului tigan: zigeuner,ciganyouk,zingari,

gitan,gipsy,nu multi cunosc etimilogia si sensul corect al cuvantului tigan,ci il percep ca pe un nume dat etniei. Insa,denumirea de '' tigan'' desemna in trecut o stare sociala,aceea de rob,nicidecum etnia. Hrisoavele manastiresti ne-a listat ca '' bunuri manastiresti''. Adica,sclavi.  In prima faza,cuvantul tigan are conotatie peiorativa religioasa. Pentru ca denumirea de tigan deriva din grecescul religios

'' athinganoi''.  Athinganoi insemna '' de neatins''. Adica,impur,pagan,spurcat,de neatins etc. Este o denumire reliogiasa peiorativa ( asa cum turcii i-au denumit in batjocura pe crestini ''ghiauri'' ).  Aici este problema: in prima faza,in imperiul bizant,denumirea '' athinganoi'' desemna o secta de rit pagan,iar in principatele romanesti cuvantul  ''atigani'',care a devenit mai tarziu '' tigani'' ,desemna o stare sociala,aceea de rob. Mai pe sleau : clasa dominanta ,treptat,in timp,au inrobit o buna parte din romi  - denumndu-i cu numele de tigani.  Grecescul '' athinganoi'' nu semna tigan,ci desemna religios o secta de rit pagan din casta inferioara a Indiei. Nu poti denumi o minoritate cu o denumire  peiorativa/religioasa,care in trecut desemna o stare sociala,aceea de rob, pentru ca este neacdemic, discriminatoriu,dedemocratic si neconstitutional. Este ca si cum ar debita bulgarii  si turcii ca denumirea corecta a majoritarilor din Romania este denumirea religioasa/sociala ,, serbi'' / ,,ghiauri''.   Asadar,peroratia cuvantul tigan provine din  doua motive : reliogiosul peiorativ '' athinganoi'',iar in principatele romane cuvantul '' atigani'' ,care a devenit mai tarziu '' tigani'' ,desemna o stare social,aceea de robi.  Cand spunem ''tigani'',spunem '' fosti sclavi''. Pentru ca in limba romaneasca veche,termenul utilizat pentru aceasta categoria sociala era  ''tigan'' . Asadar,domnilor,cand spunem '' tigani'',spunem ''fost sclavi''.

Iar cei care invoca ca '' pretext lingvistic'' ca in limba romana este corect sa li sa spuna tigani,ar trebui sa stie ca denumirea unei natiuni sau minoritati este asa cum se prezinta ea : romi sau tigani,germani sau deutsch,maghiari,secui sau ceangai,japonezi sau nipponi etc.  

 Ca fapt divers: Un turc imi servea aceleasi texte : in turceste li se spune  tigani,nu romi! Iar eu i-am replicat turcului : pe romanes li se spune turcilor '' xoraxani''.

Apoi, il intreb pe turc :maestre,cum este corect sa spunem,turc sau xoraxan?

Ipocritul a inteles ca denumirea corecta a unei natiuni sau minoritati este asa cum se recomanda ea : turci,romani,unguri,romi,sasi,secui,maghiari s.m.d.a./ nu cum le spun altii : tigan,zigeuner,gipsy,gitan,ciganyouk etc.  

 

Nu soros sau ilici a inventat denumirea noastra,ci stramosii mei se identificau de secole cu expresia ''  sam roma '' . Cuvantul rom nu are nici o legatura cu latinitatea,ci are legatura cu graiul vorbit de romi ( romani).  

 

Ilicici si soros sunt nascuti in acelasi an : 1930. Iar Mihail Kogalniceanu,Jean Alexandre Vaillant,George Borrow,Charles Godfrey Leland si multi alti istorici si lingvisti atesta denumirea ''rom'' in spatiul european in anul 1837. In spatiul anglo-saxon,denumirea rom are o vechime de cca. 250 de ani.

Vedeti ce spune Mihail Kogalniceanu la pag. 2-30  despre denumirea ''rom''.

http://books.google.ro/books/about/Esquisse_sur_l_histoire_les_moeurs_et_la.html?hl=ro&id=WfJLAAAAcAAJ

O zi buna!
0 0
Iar ca sa va raspund la intrebarea ''  a mai schimbat vreun  stat denumirea incetatenita'',sa stiti ca altii au schimbat chiar si nume si teritorii de tari asa ca trebuie sa ne stalcim gura cu ,, Fosta Republica Yugoslava''. Probabil ca pe motive similare s-au schmbat denumiri geografice cum ar fi Pekin. In Sua,negrii au devenit african-americans,separat de Assian -Americans proveniti din orientul indepartat.  

Repet : nu  este rasist sa-i spui unuia tigan,ci problema este ca atunci cand ixulica se recomanda cu numele ionel,interlocutorul trebuie sa-i respecte acestuia dreptul la identitate. Daca eu ma recomand ca cetaten roman de etnie roma,iar d-ta imi contesti denumirea,nu faci altceva decat sa-mi restrangi drepturile civile. Iar asta se numeste '' discriminare''.  Totul tine de '' bun-simt''.

O zi buna!
0 0
măi ce tot vorbiti atîta dacă nu stiţi..mai citeam pe fb..că tiganii nu sînt români si că pe români îi face străini romi tigani..si că fac belele prin străinatate..doar nati vrea să trăiti doar voi..fiecare face cum poate..este lege tată..să se aplice..ori unde te vei duce în orice ţară..din europa  si vei întreba în limba romani..rom san..sa vezi daca nuti raspunde rom som..numai cei ce au uitat limba nu vor sti sati răsp..căci multi au uitat..si sîrbii..tot rom zice..si ungaria..asa căci rom vine de la vestitul rege al tiganilor romengro..din anul 800/900..
1 plus 0 minusuri
Este un caz grav de discriminare. Numele unui popor i-l dau alte popoare in limbole lor. Numele de german, ungur, elvetian, finlandez, etc. suna cu totul altfel in alte limbi si in limba respectivelor popoare. Daca tiganii isi spun pe limba lor romi (cu un singur r si nu toti) este o idiotenie sa decretam o exceptie si sa ne masluim limba nationala.
Junior (817 puncte)
0 0
Discriminarea cui?
0 plusuri 0 minusuri

În perioada IliciKGB, ţiganii au fost făcuţi rrom(i)âni

Precizez, de la început, că nu sunt rasist. Nu cred în superioritatea nici unei naţii faţă de alte naţii. Totuşi, nu-mi plac cei care fac probleme comunităţii, paraziţii care nu fac nimic, dar distrug ce fac alţii. Tot timpul o pondere importantă a ţiganilor a furat, a distrus, a cerşit, cu alte cuvinte, a trăit din munca altora. În 2010, România are ocazia să îndrepte greşeala comisă de gaşca neocomunistă venită la putere după 1989, atunci când, fără nici o justificare, au transformat numele de ‘ţigan’ în ‘rrom’, iar din acel moment românii au fost identificaţi cu ţiganii, chiar de occidentali bine intenţionaţi. Iată câteva precizări despre această iniţiativă, pe care le-am găsit în <a href="http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Prigoana_vrea_sa_impuna_prin_lege_denumirea_de_tigan_0_374363108.html" target="_blank" style="color:#3b9c9c;">Adevărul</a>.<br/><br/>Deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie rromă din "rrom" în "ţigan", deoarece termenul '"rrom" generează "confuzie pe plan internaţional". După ce a constatat că Academia susţine proiectul, premierul Emil Boc a cerut date suplimentare. De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în septembrie, că schimbarea denumirii ţiganilor în rromi este o decizie greşită, pentru că europenii fac confuzie între rromi şi români. Academia Română a transmis Guvernului că termenul "ţigan" reprezintă "numele corect al acestei populaţii transnaţionale". “În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nicio restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: 'tsiganes' în franceză, 'zingari' în italiană, 'Zigeuner' în germană, 'tzigani' în rusă şi polonă, 'cigany' în maghiară, 'ciganin' în bulgară şi sârbă, 'cigano' în portugheză, 'zigenare' în neerlandeză", se precizează în adresa Academiei Române către Guvern. "Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom + ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsă direcţionare", îşi motivează Silviu Prigoană iniziativa legislativă. Proiectul de lege propune ca în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie rromă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă", iar atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă. <br/><br/>Să sperăm că Guvernul României va alege calea corectă, adică revenirea la denumirea de ‘ţigan’. Vezi <a href="http://www.serbanhuidu.ro/2009/tigani-sau-romi/comment-page-1/" target="_blank" style="color:#3b9c9c;">aici</a> ce scrie Şerban Huidu despre revenirea la denumirea de ‘ţigan’. Iată un fragment: “In plus, aceasta apropiere a unei denumiri oficiale de o denumire artificiala (romi), este frustranta pentru majoritate, care nu de putine ori a tras ponoasele coabitarii timp de sute de ani, in acelasi teritori, cu minoritarii ! Nu e normal ca Elvetia sa ne faca ciori si corbi cand vine vorba de romani si bulgari, si e de-a dreptul grav ca nu ripostam la asa o magarie, chiar daca ar fi vorba doar de conationalii rromi sau tigani!”.

Junior (1.3k puncte)
...