Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
2.3k vizualizari
Nu de putine ori am preferat sa-mi aleg fructele si legumele de la cultivatorii din pietele agroalimentare, constietizand de calitatea pe care o au fata de legumele si fructele modificate genetic.

    Din pacate majoritatea cultivatorilor au disparut din piete, fiind inlocuiti de ,,taranii de oras,, care nu au reusit sa-mi defineasca modul de cultivare a conopidei, broccoli sau a ardeiului iute, deci?
Junior (1.4k puncte) in categoria Alimentatie

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Toate legumele sunt „modificate genetic” atâta doar că pentru unele s-a folosit ingineria genetică iar pentru celelalte ingineria horticolă (selecție artificială). În ultimă instanță toate plantele pot avea același cod genetic cu cele ce ajung așa pe căi de selecție naturală: la un moment dat una dintre plante obține un insecticid natural mai bun decât al surorii ei, supraviețuind atacului, nu și sora ei.  Cea obținută pe căi horticole obține insecticidul prin selecție artificială, în timp de generații. Ingineria genetică a implementat artificial gena de producere a insecticidului, putem spune că într-o singură generație. Insecticidul produs de plantă obținut pe cale de selecție naturală, întâmplătoare, poate fi toxic pentru om, cel artificial nu.

Dacă totuși dorești să mănânci doar plante obținute prin selecție naturală atunci trebuie să iei produse doar din pădure, sălbatice. Cele cultivate sunt modificate, fie prin selecții repetate, fie prin inginerie genetică.
Junior (1.3k puncte)
0 0
SI totusi difera gustul, cel putin la rosia de tara de exemplu, de la bunica din curte, difera gustul fata de cele de la un magazin.
0 0
Binențeles. Chiar dacă ar fi aceeași specie, modificată sau nu genetic, în condiții de creștere diferită gustul lor va fi diferit. Am un exemplu personal, dar este posibil să fie mai multe. Un prieten a cultivat roșii tip Cherry, specie străină României. A avut grijă de ele și le-a hrănit cu gunoi de grajd, gustul lor fiind mult mai bun decât al celor importate, pentru mine la fel cu cel de „roșii românești”. Pentru că o foarte mare influență o au substanțele din sol, plantele fiind un burete al acestora.
De asta a fost interzis DTT-ul, de exemplu, pentru că se aglomera în sol și implicit în plante. Chiar dacă nu era toxic pentru om în stadiul primei tratări, după tratamente succesive terenul devenea toxic, și automat plantele. De asta ingineria genetică și obținerea protecției plantei împotriva dăunătorilor prin gene proprii este de preferat.
1 plus 0 minusuri

Una e cum au fost cultivate fructele şi legumele, alta e zestrea genetică.

Credeţi că ţăranii autentici folosesc seminţe strămoşeşti? Le cumpără. Credeţi că ştiu ce cumpără? Habar nu au, fireşte. Or fi, nu or fi modificate genetic...

Dar cred că alta-i discuţia importantă: e periculos să mănânci plante / fructe modificate genetic? Eu nu ştiu de experimente serioase care să arate asta. Voi ştiţi? La urma urmelor noi nu mâncăm gene, în sensul că descopunerea alimentelor are loc la alt nivel.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Pai nu esti la curent cu ultimul mega-scandal ? :)
Ia citeste aici :http://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-13260924-studiu-efectuat-franta-relanseaza-dezbaterea-legata-organismele-modificate-genetic-cancer-mortalitate-crescuta-sobolani-hraniti-porumb-omg.htm

Eu unul nu ma grabesc sa trag concluzii, mai multe studii trebuie sa fie convergente inainte de sentinta. Si totusi, ramane o dilema: care este efectul OMG asupra corpului uman pe termen lung - 15-25-50 de ani ?

Mai este ceva de subliniat - este foarte posibil ca unele OMG sa fie sanatoase iar altele periculoase ! Nu putem interzice apriori un domeniu pe care pur si simplu il impune viitorul !
0 0
Am citit,  dar am vazut ca e un studiu contestat.  Cercetatorii cam tin ascuns cum au facut ce au facut.  Ziaristilor ce li s-a spus cate ceva au semnat clauze de confidentialitate...  Nu prea suna a stiinta.  Dar sa avem rabdare.
0 0
Bunica mea punea in gradina numai seminte de anul trecut, fasole, rosii etc. In camara avea in fiecare iarna un cos de nuiele plin cu cartofi de samanta. Nici idee nu avea ca ar putea cumpara din magazin.

A murit vara trecuta la 100 de ani si o zi.
0 0

Porumbul sau rosiile de exemplu au inceput sa fie cultivate de vreo 300 de ani la noi in Europa fiind create o gramada de soiuri iar consumul lor firesc nu a daunat nimanui . Alimentele devin periculoase pentru organismul uman atunci cand poarta in ele compusi toxici artificiali adugati in timpul ciclului de crestere pentru a combate daunatorii naturali sau pentru stimularea cresteri pentru a obtine un aspect comercial placut. Legume sau fructele crescute in mod natural fara a interveni in perioada lor de dezvoltare, ajunse la maturitate raman cu urme lasate de daunatori, fungi, sunt mai gustoase etc. Luati un mar de ala care arata bine si are eticheta bio sau eco si taiatil pe jumatate, iar alt mar luat direct din mar de la taran din curte, taiati si din el o bucata si vedeti care dintre ele se oxideaza mai repede. Eu cred ca 90% din produsele care apar pe rafturi in comert nu sunt sanatoase chiar daca au eticheta care arata ca sunt crescute in mod natural, valoarea etichetei dispare datorita metodelor de conservare pentru a rezista cat mai mult pe raft iar elementele hranitoare se depreciaza mai repede sau sunt anihilate pe loc

0 plusuri 1 minus
Păi prin metoda ochiometrică poţi găsi câteva indicii, cele din grădinile locale au multe imperfecţiuni, unele deformări, culori mai deosebite, arome mai puternice etc, faţă de celelalte, care parcă-s făcute pe bandă rulantă, fără imperfecţiuni şi cu culorile foarte uniforme cam peste tot, iar de gust mai bine să nu deschidem subiectul.

Dacă tu ai cunoştinţe despre cum se produc şi cum ar trebui să arate fructele şi legumele autohtone, n-ar trebui să fie foarte greu să le identifici. În magazine extrem de rar ajung produse autohtone.. majoritatea sunt import, iar cele care totuşi sunt crescute aici sunt tot din seminţe de aiurea, modificate sau selectate cum spunea Profu, arată la fel ca alea de la străini. Însă în piaţă mai găseşti legume şi fructe proaspete, din fond genetic autohton, sunt mai scumpe, dar eu zic că merită.

Necazul e că seminţele autohtone, care cândva erau ţinute cu foarte mare grijă în bănci naţionale, acum sunt distruse, dispărute, aşa că trendul este mai ales spre acele seminţe midificate genetic.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
dar de efectele simple din cavitatea bucala inclusiv clantanirea dintilor dupa mestecarea si inghitirea fructelor&legumelor din rafturi de exemplu dupa mai putin de jumatate ciorchine strugure iti scartaie dintii , etc, cred ca e cel mai vizibil semn al fertilizarii si modificarii genetice .peace
...