Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
442 vizualizari
Intr-un Bucuresti imaginar exista trei tipuri de cetateni: unii care spun mereu adevarul, unii care mint mereu si unii care alterneaza adevarul cu minciuna.

Ai dreptul sa pui doua intrebari pentru a afla cu cine stai de vorba la un moment dat: cel care spune adevarul mereu, cel care minte mereu ori cel care alterneaza adevarul cu minciuna.

Care sunt acele doua intrebari?
Senior (11.9k puncte) in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Soluția A. Mă îmbrac cu o cămașă albastră, mă duc la el și îl întreb de două ori: „Este cămașa mea albastră?” Din cele două răspunsuri îmi va fi evident cu cine stau de vorbă. În loc de cămașă pot să-i pun întrebări despre obiectele din jur.

Soluția B. Dacă n-am voie să folosesc informații despre obiectele din jur, ci exclusiv informații din dialog, atunci îi pun următoarele întrebări:

1. La întrebarea următoare o să-mi spui un adevăr sau o minciună? --- Dacă răspunde „Un adevăr” atunci e din cei care spun adevărul sau din cei care mint. Dacă răspunde „O minciună”, e din cei care alternează, caz în care nu mai am nevoie de a doua întrebare și mă opresc.

2. Ce răspuns ai dat la întrebarea anterioară? --- Dacă răspunde „Un adevăr” atunci e din cei care spun adevărul. Dacă răspunde „O minciună”, e din cei care mint.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Soluția A este banală, dar nu se poate folosi decît dacă ambii interlocutori au acces la obiecte comune și dacă au păreri comune despre acele obiecte (pentru un daltonist cămașa mea albastră ar putea părea verde).

Soluția B se dispensează de orice altă informație exterioară și orice impresii personale.
0 plusuri 2 minusuri
Solutia A este cea mai simpla.

Evident ca punand aceeasi intrebare de 2 ori va rezulta daca cel din fata este mincinosul, vorbitorul de adevar ori "alterantul", caci daca va spune ca nu e albastra de 2 ori, e mincinosul, daca va spune ca este albastra de 2 ori, este cel care spune adevarul, iar daca va spune o odaca ca e albastra, o data ca nu e albastra, atunci e "alternantul".
Senior (11.9k puncte)
...