Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
28.1k vizualizari
Junior (928 puncte) in categoria Religie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

 

    Mitul este o legenda care relateaza manuchiul evenimentelor de origine populara si necugetata scrisa sau orala de catre un ansanblu uman, vehiculate de la inceputul timpurilor fara seaman. Miturile in general relateaza nu numai originea lumii, a planetelor, a animalelor sau a fiintei umane. Ele cuprind toate evenimentele primordiale in urma carora fiinta umana a devenit ceea ce este astazi.

    Evident ca avem nevoie de mituri. Prin existenta miturilor, fiinta umana a reusit sa evolueze. Cu ajutorul miturilor omul isi pastreaza originea si nu numai. Prin prezenta miturilor fiinta umana este organizata in societate. Cu ajutorul miturilor omul traieste si prospera dupa anumite reguli si pot adauga inca o sumedenie de motive pentru care mitul trebuie sa faca parte din viata si aceasta este opinia mea.

   Aici gasesti un articol coplex si interesant despre evolutia miturilor si nu numai http://www.ortodoxiatinerilor.ro/credinta

   Mitul exista bineinteles pentru majoritatea persoanelor care cred in el. Mitul detine o diversificata gama de categorii.

    1.  Miturile cosmografice, care reprezinta cadrul divin, lumile coexistente si aici ma refer la lumea divina - demonica si umana, cerul, pamantul si subpamantul.

    2. Miturile memoriale, care sunt detinatoarele faptelor ancestrale unde se poate presupune ca ele au inregistrat anumite actiuni de caracter terestru - ( ipostezele cunoasterii focului, revolutia agrara) sau cursul amanuntit a diverse actiuni neobisnuite, infaptuite in general la confluenta existentiala a doua populatii de nivel spiritual foarte diferit .

     Voi adauga cel mai ,,cu bun simt,, exemplu existent in istoria moderna - http://www.semneletimpului.ro/stiri/C unde poti concluziona cum doresti.

     3. Miturile transcendentale - comparate de omul primitiv elucidarii contradictiilor existentiale aparente si aici ma refer la cele acceptate de el doar ideologic.

     4. Miturile fenomenologice care privesc toatele fenomenele de nivel cosmic - http://www.psant.com/romana/mitul, aici gasesti si diferenta dintre mitul etno - religios si mitul literar

   

  

Junior (1.4k puncte)
0 0
Ce spuneti de aceasta definitie:"Mitul este adevarul penultim"?.Exista si mituri ale secolului 20 (Tarzan , Marilyn Monroe....) sau le numim altfel?
3 plusuri 0 minusuri
Mitul este substituentul sărac în adevăr dar spectaculos în prezentare a întrebărilor cu privire la geneză, în sens larg. Acesta este produsul unor formațiuni culturale destul de evoluate pentru a descoperi necesitatea unor răspunsuri existențiale, dar insuficient pregătite pentru a discerne realitatea obiectivă de subiectivismul dorit prin rezolvarea mitică. Putem spune că mitul și gândirea mitică fac parte din copilăria societății umane, în care definirea binelui și răului au corespondent demiurgic.

Odată cu sistematizarea și recunoașterea valorii cunoașterii de tip științific meritul mitului de exemplificare a „realității” devine din ce în ce mai pueril, rămânând ca valoare doar la nivel de exercițiu estetic. Toate religiile, ca exponente instituționale a unor mituri în detrimentul altora, au avut de furcă cu fenomenele mitologice, defăimându-le pe cele neconforme sau sincretizându-le pe cele imposibil de distrus. Concomitent, acestea, pe fondul nevoii de răspuns a oamenilor, au creat alte nenumărate mituri, ce fie au venit în completarea celor vechi, fie au contrazis prezumțiile acestora, oferind alte soluții, la fel de demiurgice și imposibil de validat. Nici societatea modernă, insuficient cultivată științific la nivel mediu, nu a scăpat de mitizare. Au apărut mituri urbane, moderne, ce oferă fantastice răspunsuri în același ton spectacular, dar lipsit de dovezi sau cu interpretări defectuoase. Aici amintim miturile ce pot sta la baza unor noi religii: presupusa existență a extratereștrilor pe Terra, a bioenergiei, teoria conspirației mondiale sau universale, influența astrelor, memoria apei etc. Unele sunt preluate și prelucrate din mituri mai vechi, religii, convingeri sau insuficientă cunoaștere științifică, altele sunt deliberat generate, la început ca zvon, mai apoi ca mit (legendă urbană).
Ca exemplificare amintesc mitul că morcovii cruzi fac vederea bună. Acest mit a fost lansat de serviciul de informații britanic, ce dorea prin acest zvon să protejeze noua invenție de identificare aeriană a inamicului, RADAR-ul. Pentru asta au lansat informațiile, false științific, că piloții englezi sunt capabili de vedere nocturnă deoarece au consumat foarte mult morcov crud, bogat în betacaroten. Cine credeți că sunt cei mai mari consumatori de morcov crud în copilărie acum? Germanii, cei vizați de acest zvon ce s-a transformat în mit.

A doua întrebare (avem nevoie de mituri) suportă răspunsul NU. Nu avem nevoie de mituri, avem nevoie de răspunsuri corecte, avem nevoie de a identifica miturile, ca formă de interpretare populară, față de cunoaștera științifică. Am putea gândi că acest tip de cunoaștere, prin știință, ar fi o metodă mitică de a ne raporta la existență. Nimic mai fals. Metoda de cunoaștere științifică presupune tocmai posibilitatea de a infirma o anumită teorie. Teoria științifică suferă de „infirmabilitate” sau „falsificabilitate”, adică nu este un adevăr imposibil de verificat, cum este cel revelat prin mit, ci dimpotrivă.

Din nou NU pentru că toate religiile, mai ales cele actual majoritare, sunt bazate doar pe mituri (mitul convorbirii directe cu Dumnezeu, mitul nașterii din fecioară, mitul învierii, mitul existenței raiului și a vieții veșnice), lucru ce duce la intoleranța celor ce iau aceste mituri ca adevăruri de netăgăduit față de cei ce le consideră ceea ce sunt: povești ale copilăriei societății umane.
Junior (1.3k puncte)
0 0
Legat de intrebarea mea mai veche (daca numarul de intrebari este egal cu numarul de raspunsuri): am o intrebare cu doua raspunsuri (la "daca avem nevoie de mituri") da si nu.Ce ma fac? S-aud numai ce vreau s-aud?.Poate avea intrebarea aceasta doua raspunsuri sau sunt si doua intrebari care au aceeasi forma?
0 0
Adevărul nu este "undeva la mijloc" astfel încât să "alegi" în funcţie de numărul de răspunsuri.
Referitor strict la mit şi la nevoia de mituri, să exemplificăm prin unul dintre ele, foarte comun copiilor, mitul lui Moş Crăciun. Faptul că au fost minţiţi crezi că îi avantajează psihologic în momentul în care descoperă adevărul? Tu te-ai bucurat când ai aflat că ai fost minţit cu Moşu'? Devine mitul mai "adevărat" dacă mai mulţi oameni (copii, adulţii nu cred că sunt atât de naivi) cred în el? Nu cumva "fericirea" afişată cu prilejul darurilor oferite este în realitate o demonstraţie de popularitate, capacitate şi autoritate a celor ce i se substituie lui Moş Crăciun pentru a avea un ascendent psihologic asupra copiilor sau prietenilor?
...