Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
2.0k vizualizari
Presupunem ca avem doua surse de foc: una care emite foc de culoare rosiatica iar alta care emite foc de culoare alba. Care dintre cele doua focuri are temperatura mai ridicata? De ce?

In spectrul vizibil de culori ROGVAIV ( rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet) culoarea rosie are lungimea de unda a radiatiei emise cea mai mare, deci frecventa radiatiei electromagnetice este cea mai mica ( rezulta ca se va plasa in domeniul de energie mica in spectrul electromagnectic), iar aceasta frecventa creste in ordine spre violet, deci violetul are cea mai mare frecventa ( sau cea mai mica lungime de unda) din acest spectru ( din fizica cuantica, vezi deplasarea spre rosu). Albul, culoare ce se formeaza in amestecul culorilor de mai sus, va avea lungimea de unda undeva egala cu media aritmetica a lungimilor de unda a culorilor mai sus amintite, deci va avea o valoare mai mica decat cea a culorii rosii. Rezulta ca focul de culoare rosiatica are temperatura mai ridicata decat cel de culoare alba. Sper ca ati inteles cat de cat :)
Junior (1.2k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
Frecventa radiatiilor emise de un corp, este direct proportionala cu temperatura  corpului respectiv. La 20 grade C un corp emite in infrarosu, pe la 7 - 8 sute, incepe sa emita in rosu, iar pe masura ce temperatura creste, spectrul creste spre ultraviolet ; X si gama. Practic, frecventa de oscilatie (vibratie) a atomilor din structura materiei, creste cu temperatura.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Frecvența luminii emise și frecvența de vibrație a atomilor din solid nu sînt legate. Un corp negru poate fi alcătuit din atomi mai grei sau mai ușori, care oscilează mai mult sau mai puțin violent, dar lumina emisă de corp are o culoare care depinde exclusiv de temperatură.
4 plusuri 0 minusuri

Întrebarea e legitimă, dar explicația dată în continuarea întrebării conține unele inexactități.

Lumina albă nu are o lungime de undă. Culorile componente au propriile lor lungimi de undă, care nu se mediază. Tot așa, un sunet compus din multe frecvențe nu are o frecvență medie, ci un amestec de frecvențe.

Există focuri colorate. De exemplu dacă presari sulfat de cupru peste o flacără va apărea o lumină verde, dacă presari sare de bucătărie apare lumină galbenă și așa mai departe. Amestecînd diferite săruri se poate crea o flacără albă, care însă nu e deloc mai fierbinte decît focul simplu sau decît in foc colorat în roșu.

Strict vorbind, relația dintre temperatură și culoare este valabilă numai la corpul negru. Cu cît un corp negru este mai fierbinte, cu atît culoarea lui este mai albă și luminozitatea mai mare. Cînd temperatura tinde spre finfinit, culoarea tinde spre un alb albăstrui. În diagrama cromatică de aici se poate vedea o curbă neagră, care corespunde culorii corpului negru în funcție de temperatură.

 

Expert (12.9k puncte)
...