Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
331 vizualizari
Ce se întâmplă cu miezul unei stele care explodează? Se sparge sau rămâne?

Pun acestă întrebare pentru că nu am aflat de stele care să dispară după explozie, singura modalitate prin care un nucleu stelar poate să fie distrus este prin absorţia (prăbuşirea) lui într-o stea mai mare sau o gaură neagră.
Junior (941 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut Marian !

Dupa stiinta mea, iti dau dreptate, nucleele stelare nu dispar in nicio situatie: Scurta recapitulatie:

- nucleul stelelor de marime "normala" (cum este si Soarele nostru) sfarseste in "pitica alba", care apoi se raceste pana la stadiul de "pitica neagra";

- Stelele gigante sfarsesc prin a deveni supernove, iar in functie de marime, nucleul lor se transforma in "stea neutronica" (cele relativ mici) sau in "gaura neagra" (cele suficient de mari). Hawking zice ca gaurile negre se evapora pana la urma (prin radiatie Hawking)  - deci ar fi singurul sfarsit care nu lasa urme.

Colega noastra Gabriela este "cosmonauta", sa vedem ce zice si ea.
Senior (8.7k puncte)
0 0
Numai găurile negre al căror bilanţ masic este negativ dispar, pentru că radiaţia Hawking este extrem de redusă, iar absorţia de materie mult mai mare. Conform teoriilor numai microgăurile negre primordiale (care e posibil să nici nu fi existat) ar fi dispărut până acum prin acest fenomen.
Dacă universul va sfârşi prin Big Rip atunci e posibil ca radiaţia hawking să ducă la evaporarea găurilor negre până la dispariţie, altfel nu prea văd vreo posibilitate.
...