Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
2.1k vizualizari
Novice (116 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

9 plusuri 0 minusuri
Nu e vorba doar de viteza de rotire, ci de existenţa unui observator care vede cadre (instantanee) ale unei mişcări cu o anumită frecvenţă şi sincronizarea acestei frecvenţe cu viteza mişcării. În principiu este efectul stroboscopic cel care crează iluzia unei mişcări false.

Roţile maşinilor le vei "vedea" rotindu-se invers doar dacă sunt iluminate artifical (seara de ex.), iar efectul apare din cauză că lumina aceea e de fapt pulsatorie, iar ochiul percepe doar o parte din imaginile roţii care se învârte. Dacă viteza roţii este sincronizată cu cea a frecvenţei acelei lumini pulsatorii (submultiplii sau multiplii ai acestei valori), atunci roata pare că stă pe loc, iar dacă există diferenţe de sincronism, atunci roata pare că se învârte într-un sens sau altul, în funcţie de defazaj, cu o altă viteză decât cea reală.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Efectul este si mai puternic, indiferent de lumina, in filme, acolo unde imaginea in miscare se formeaza exclusiv prin succesiunea de cadre.
0 0
Aşa este Puiu, acolo vorbim direct de cadre de film, ochiul percepe acolo de fapt exact secvenţele imortalizate prin filmare, dar fenomenul în sine e cam acelaşi.
0 0
Da, da, cum va spuneam, avem foarte multe imperfectiuuuuni ! Chestia este ca Natura nu urmareste perfectiunea, urmareste efortul minim pentru a asigura supravietuirea speciei. Si noi am prea supravietuit ...

Ochiul uman "compune" miscarea din "cadre" individuale, vreo 30 pe secunda, dar am citit ca cica nu le "citeste" la intervale egale !
0 0
De fapt sunt cam 24 de cadre pe care ochiul le poate urmări constant, filmările realizate la 30 de cadre pe secundă acoperă mai complet acel necesar, evită desincronizările cu capacităţile ochiului, iar filmarea pare cursivă (fără nici o sacadare). Mai mult de 30 de cadre sunt practic inutile dacă se urmăreşte filmarea în timp real (deci nu se incetineşte), inerţia ochiului nu mai permite surprinderea celorlalte cadre.
0 0
``
9
0
Nu e vorba doar de viteza de rotire, ci de existenţa unui observator care vede cadre (instantanee) ale unei mişcări cu o anumită frecvenţă şi sincronizarea acestei frecvenţe cu viteza mişcării. În principiu este efectul stroboscopic cel care crează iluzia unei mişcări false.``
deci viteza se sincronizeaza cu frecventa si are nevoie de un observator...
``Roţile maşinilor le vei "vedea" rotindu-se invers doar dacă sunt iluminate artifical (seara de ex.), iar efectul apare din cauză că lumina aceea e de fapt pulsatorie``
e chiar interesant,nu? :))
0 plusuri 2 minusuri
de fapt nu la viteze prea mari,la o anumita viteza care nu e prea mare;se poate calcula,stiind ca retina ochiului retine cadrele pe care le vede 1/10 de sec,dupa care urmeaza altul;deci daca viteza cadrelor(rotilor) este putin peste 1/10 de sec,nu sesizam complet cadrele(imaginile),formam inceputul(cam jumatate)care se compune cu cadrul anterior si vedem rotile mergand inapoi
Novice (211 puncte)
0 0
Nici vorbă. Efectul nu are legătură cu persistența imaginii pe retină.

Dar dacă credeți că aveți totuși dreptate, vă rog, calculați cu ce viteză aparentă se învîrte roata. Vă alegeți singur parametrii, cum vă place.
0 0
a da?ai vreun argument?
cu ce are legatura efectul ?ai vreo parere?
0 0
Sigur că am, și argumente și păreri. Dar aștept să faceți calculul.

Uite, vă ajut eu să-l începeți: roata are n spițe și se rotește o dată la t secunde, iar iluminarea se face cu f pulsuri de lumină pe secundă. Care este viteza unghiulară aparentă a roții? Și unde anume intră timpul de persistență al retinei în calcul?

Ați spus că se poate calcula. Hai să vedem.
0 0
aaa, ms...asteapta,dar eu cred ca daca aveai vreun argument il dadeai;iluminarea e continua,efectul nici nu apare la stroboscop;ce viteza aparenta?nu avem asa ceva
0 0
Dacă iluminarea e constantă în timp (bănuiesc că asta ați vrut să spuneți cu „continuă”) și dacă observarea se face tot cu sensibilitate constantă în timp (adică de exemplu nu prin intermediul unei înregistrări video sau pe film), atunci efectul nu apare, indiferent de viteză. Este nevoie ca între învîrtirea roții și observarea de către ochi să apară o variație periodică a sensibilității cu care se vede reflectivitatea roții.

Admiteți că există o mișcare aparentă înapoi, dar spuneți că nu există o viteză aparentă? Sînteți confuz.

Efectul se numește în engleză „wagon-wheel effect” (de la vechile westernuri) sau „temporal aliasing” (de la un efect înrudit din funcționarea radiourilor cu heterodinare). Se obține în două feluri distincte, care corespund celor doi „dacă” de mai sus:

- fie iluminarea e oscilantă, de exemplu cu o sursă stroboscopică sau cu lămpi fluorescente alimentate la curent alternativ, iar observarea se face direct cu ochiul;

- fie iluminarea e constantă, iar observarea se face prin filmare cu una din metodele obișnuite (pe film, cu vidicon, cu CCD etc.), adică prin înregistrare de cadre succesive între care există timpi morți. Timpii morți dintre cadre sînt esențiali: dacă s-ar reduce la zero efectul ar dispărea.

Efectul apare și dacă cele două metode se combină --- și lumină oscilantă, și înregistrare pe cadre ---, dar atunci apar interferențe între trei frecvențe, nu două, și deci e ceva mai complicat dacă toate trei (sau multiplii lor) se apropie.

Persistența retinei contează numai ca condiție. Nu intră în calcul ca unul din parametri. Mai întîi e nevoie ca oscilația luminii stroboscopice sau cadența cadrelor înregistrării să fie destul de rapidă pentru ca ochiul să nu fie incomodat în vedere (peste 10 Hz). Apoi mai e nevoie ca în mișcarea aparentă părțile de imagine care contribuie la crearea impresiei de mișcare să aibă o oscilație a luminii cu frecvență mai mică decît cea la care putem observa mișcările (sub 10 Hz). De exemplu, fenomenul se observă foarte comod dacă iluminarea oscilează cu 100 Hz și cadența mișcării aparente a spițelor e de 1 Hz.

Nu mai aștept calculul. Dacă îl puteați face îl făceați deja.
0 0
ei,mai asteapta...
vad ca ai copiat materiale de la alti ``destepti``si le-ai aruncat cu furca aici
``Este nevoie ca între învîrtirea roții și observarea de către ochi să apară o variație periodică a sensibilității cu care se vede reflectivitatea roții.``
mda,cam asa ceva...:))
0 0
M-am lămurit.

Și nu, n-am copiat de la alții. Nu știu ce vă face să credeți asta. Poate n-oi fi eu așa deștept ca dumneavoastră, dar mai știu cîte ceva, pe ici pe colo.
...