Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
4.9k vizualizari
Am citit undeva ca ~75% din curentul consumat intr-o casa este consumat de electrocasnicele ce stau mereu in priza, chiar si cand sunt oprite. E adevarat?
Novice (208 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
75% e neverosimil de mare. Poate fi valabil în casele unde aproape toate consumatoarele sînt oprite, dar în cazul ăsta cei 75% reprezintă un consum foarte mic.

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Eu nu am găsit o asemenea statistică, însă un lucru e cert, aparatele electrice aflate sub tensiune, chiar dacă nu sunt în funcţiune, consumă energie.

O cauză este acea stare de veghe numită uzual "stand-by", care deşi presupune decuplarea majorităţii montajelor care consumă energie când echipamentul este în funcţiune, nu toate sunt oprite, se menţine tensiunea pe anumite module (care conţin informaţiile curente de tip data, ora), în special memorii şi circuite de semnalizare, afişare sau de activare. Asta înseamnă un consum mic, dar e consum.

O altă cauză este de natură electromagnetică, şi se simte la funcţionarea surselor (interioare sau exterioare) echipamentelor, prezente în toate aceste echipamente electronice. Chiar dacă aparent este complet deconectat (deci nu "stand-by") aceste surse pot rămâne doar ele sub tensiune, iar fizica arată foarte clar că există pierderi (consumuri) şi în starea de asta, fie că e o sursă bazată pe un transformator clasic cu înfăşurări, fie e una în comutaţie. Randamentul surselor (din punct de vedere al puterii active şi reactive) este undeva între 60-80% la cele clasice cu trafo, şi 90-95% la cele în comutaţie. O decuplare cu consum zero înseamnă fie scoaterea din priză, fie un intrerupător bipolar (care decuplează ambele fire) undeva pe fir, ceea ce e cam acelaşi lucru cu scoaterea din priză.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Cînd eram student mă amuzam cu colegii spunînd că au inventat și românii un circuit logic: are un singur pin, care se pune la masă, iar funcția logică pe care o implementează e ȘI-CE-DACĂ.

De ce trebuie ca întrerupătorul să decupleze ambele fire? Pentru rațiuni de siguranță aș înțelege: dacă rămîne faza conectată la consumator, în anumite condiții (de obicei o defecțiune sau o operație neglijentă a utilizatorului) există un pericol de electrocutare. Dar pentru rațiuni energetice nu înțeleg de ce ar trebui decuplate ambele fire. Dacă rămîne un fir cuplat se scurge ceva prin el?
0 0
Părerea mea este că motivele reale sunt cele de siguranţă, dar aş adăuga ca răspuns la ultima întrebare, că (din câte am observat, măsurat etc) într-adevăr printr-un singur fir (deci un circuit deschis) se pot scurge câţiva microamperi până la câteva sute de microamperi, la tensiunea reţelei şi mai ales la blocurile comuniste din beton armat, funcţie de lungimea firului, tipul izolaţiei, umiditatea zonei şi tipul materialului prin care trece.
Bine-nţeles că aceste ordine de mărime sunt nesemnificative, dar fenomenul totuşi există.
De ex. în cazul unei locuinţe de vreo sută de metri pătraţi, P + 1, fără nicio sarcină aveam o scurgere de cca 9 mA, ceea nu înseamnă decât vreo 50 W pe zi. Puţin, dar într-un an totuşi suma pierderilor se ridică la peste 18 KW...!
0 0
Dacă unul din fire este întrerupt, atunci curentul pe care îl măsurați nu știu unde se duce, dar numai de întors nu se întoarce. Dacă aveți contorul pe firul întrerupt atunci din punctul de vedere al consumului de energie (plătit) acel curent nici nu există.

Altfel sigur că putem include în calcul tot felul de curenți, de exemplu energia radiativă (firele funcționează ca antene), curenții care se scurg prin condensatoarele apărute accidental, de exemplu în firele paralele sau în întrerupător, și poate și alți astfel de curenți neglijabili.

Aș fi curios în ce condiții ați măsurat sute de microamperi printr-un circuit deschis. Mai ales valoarea de 9 mA mi se pare suspectă. Probabil izolația era suferindă rău.

Atenție la unitățile de măsură: 50 W pe zi și 18 kW pe an nu sînt unități de măsură valide. Una e wattul și alta e watt-ora.
0 0
@AdiJapan. Există pericol de electrocutare în anumite condiții, dacă faza nu e întreruptă? Nu de curentare? :))
0 0
Sigur că referinţa o făceam energina consumată şi nu la putere, adică într-un an s-ar fi consumat 18 KWh sau ceva de genul ăsta.
Este vorba despre o instalaţie electrică în care au intrat peste 1.500 m de cablu (dacă mai reţin bine...), iar măsurătoarea s-a efectuat prin înserierea miliampermetrului pe linia de fază la intrarea în tabloul general de siguranţe, fără să se fi montat vre-un consumator (nici becuri + comutatoare cu indicator optic). Ţin minte că m-a intrigat destul de tare acest fapt şi am căutat posibile defecţiuni (pe care însă nu le-am găsit), iar mai apoi instalaţia a funcţionat corect. Nu neg că s-ar putea ca şi aparatul de măsură să eroneze...
Însă concluzia pe care am tras-o (dincolo de valorile cantitative) este că aceste tipuri de pierderi (pe care le-aţi descris mult mai exact în comentariul dvs) există...
0 0
Puiu, pericolul real este acela de electrocutare, nu de curentare. Faptul că te pișcă fără să pățești nimic nu reprezintă un pericol, decît poate dacă ești foarte slab de inimă și mori din sperietură. Deci am zis bine.  :-P

Stroex1, modul în care ați măsurat nu vă spune nimic despre relația de fază dintre curent și tensiune, esențială. Foarte probabil ați măsurat un curent reactiv, prin toate capacitățile parazite din instalație. Dacă așa stau lucrurile atunci acest curent nu reflectă o pierdere de energie.

Am măsurat și eu de curiozitate cît poate fi un asemenea curent și am găsit că un simplu prelungitor de 3 m produce un curent de 23 µA (la 50 Hz, dar la o tensiune de 100 V, că asta am eu aici). Presupunînd că instalația casei de care vorbiți este făcută din același tip de cablu ca prelungitorul meu, că cei 1500 m reprezintă cablu bifilar și că tensiunea e de 220 V, rezultă că s-ar măsura vreo 5 mA, ceea ce se potrivește bine cu ceea ce ați măsurat dumneavoastră efectiv.

Ca să măsurați pierderile trebuie să folosiți un wattmetru. Probabil se găsesc în comerț și în România, cu puțin efort. Un wattmetru măsoară valorile instantanee ale tensiunii și curentului, le înmulțește și apoi mediază valorile obținute (și eventual le integrează în timp pentru a contoriza și consumul de energie). Astfel curenții reactivi dispar din calcul, pentru că dau valori ale puterii care alternează în jurul lui zero. Rămîne doar consumul real de putere.

O estimare a pierderilor prin izolație mai puteți face cu un ohmmetru, decuplînd instalația de la rețea și măsurînd rezistența între cele două fire de intrare. Într-un astfel de caz condiția de a nu avea consumatori cuplați la instalație este și mai strictă; de exemplu dacă rămîne cuplat transformatorul de sonerie el va fi văzut în curent continuu ca o rezistență mică, mult mai mică decît impedanța lui la 50 Hz.
0 0
Protecţia la curentare/electrocutare este asigurată şi prin alte metode, dar sigur că întreruperea fazei este suficientă de cele mai multe ori. Însă şti sigur care e faza întotdeauna? O măsori înainte de a băga aparatul în priză şi o monitorizezi? Din acest motiv e mai util un întrerupător bipolar, sau scoaterea din priză.

Dar folosirea unui întrerupător măcar monopolar pe fir are şi o altă motivaţie. Ai dreptate AdiJapan, dacă circuitul nu se închide, nu are cum să apară curent şi deci consum. Dar problema e alta, când ne folosim doar de butoanele de conectare ale aparatului, de fapt nu ştim ce întrerupem, e posibil ca să nu fie întreupt decât circuitul de forţă, nu şi cel de comandă (supraveghere-activare, afişare, monitorizare, alertă etc), care are şi el un consum propriu. De regulă se foloseşte o construcţie dublă a surselor, o sursă "master" (de mică putere) care asigură acele elemente de comandă, iar asta rămâne permanent sub tensiune, într-un circuit permanent închis, şi o sursă "slave" (de putere) care asigură necesarul de putere în funcţionare maximală. Asta mai ales la sursele în comutaţie, dar e valabil şi pentru cele cu transformator, care în plus, dacă nu sunt decuplate în înfăşurarea primară pentru a asigura tensiune pe înfăşurarea secundară din sursa "master", consumă şi prin efectul curenţilor turbionari din miez.

.. bună aia cu "ȘI-CE-DACĂ".. :))..
0 0
Da, sigur, aparatele electrocasnice, de vreo 10-20 de ani încoace, consumă pe partea de comandă o putere nenulă. Eu mi-am măsurat puterea (nu curentul, ci chiar puterea) consumată de TV, video, amplificator audio, cutia cablului TV, stația wi-fi și ce mai am eu pe-acolo și am fost surprins că, deși toate erau „stinse”, împreună consumau ceva de ordinul zecilor de wați, poate chiar 100 W (nu am la mine hîrtia cu rezultatele).

Iar pe timp de vară, dacă am aerul condiționat pornit, asta înseamnă că la aceeași temperatură termostatată de fapt consumul e de cîteva ori mai mare, fiindcă pentru a scoate 100 W suplimentari de căldură din casă aerul condiționat consumă vreo 200 W în plus. Deci dintr-un foc consum 300 W inutil.

Întrerupătoarele bipolare se folosesc, dar de obicei numai la aparatele de putere, industriale, unde pericolul e mai mare.

Aia cu ȘI-CE-DACĂ mai are și alte variante: ȘI-DACĂ-RAMURI-BAT-ÎN-GEAM sau MĂ-DOARE-ÎN-PIN (ăla pus la masă) sau ȘI-AȘA-ȘI-AȘA etc.
0 0
Unele aparate au pe etichetă sau pe ambalaj explicit şi consumul în stand-by, dar numai care se şi laudă cu consumuri mici, la alealalte se cam  "uită" acest mic detaliu, iar consumurile ajung uşor la 10-15W. La aerul condiţionat nu ştiu care e randamentul, dar cred că e mai mare de 50%, iar asta ar însemna că pentru a "evacua" 100W e nevoie de mai puţin de 200W consum de energie, dar acolo nu e vorba doar de un schimb unu la unu, mai sunt şi pompe, ventilatoare etc. Oricum e imposibil să măsori precis asta acasă, cu aparatura din casă.
Într-adevăr, în general doar doar la cele industriale sunt prevăzute întrerupătoare bipolare, dar şi la centralele termice de apt. e bine să fie puse. Eu ziceam de ele şi ca o soluţie pentru consum zero.
0 0
Păi tocmai, că întrerupătoarele bipolare nu oferă un consum mai zero decît cele unipolare.
0 0
Dacă aparatul este perfect funcţional este suficient şi unul monopolar, dar oricând pot fi şi scurgeri accidentale de curent spre masă, care nu sunt periculoase, nu decuplează siguranţele, dar crează un consum mic, diferit de perfectul zero.. :).. Scurgerile pot fi din cauza materialelor de proastă calitate a izolaţiilor, proasta calitate a unor contacte, praful în combinaţie cu umiditatea etc.
0 0
Daca firul ramas este cel de faza , iar tu ai  consumatori legati la pamantare ar putea sa iti fure energie.
1 plus 0 minusuri
Electrocasnicele consuma si atunci cand sunt oprite, dar in modul "stand-by". Butonul on/off decupleaza complet ("moarte"), dar ledul aprins, in general, semnaleaza un mod de stand-by (stare de veche, adormire). La fel cum oamenii care dorm inca mai consuma resurse, nu sunt morti.
Novice (163 puncte)
...