Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
761 vizualizari

Am citit articolul Gabrielei de pe scientia si sunt putin nedumerit:Motorul cu fuziune ramjet poate ajunge teoretic la 77% din viteza luminii.Cu aceasta viteza ne spune Gabriela ca ar putea ajunge până la Pleiade în 11 ani. DAR pleiadele se află la 400 ani lumina distanta.O nava care s-ar deplasa cu 99 la suta din viteza luminii ar avea nevoie de 400 de ani ca sa ajunga la o asemenea distanta!!!Deplasându-ne cu viteza luminii intr-un an parcuregem distanta de 1 an lumina,iar in 400 de ani distanta pina la pleiade!Sau unde gresesc?

Linkul Călătoria în spaţiu. Variante de propulsie. 2

Junior (936 puncte) in categoria Tehnologie
0 0
Vad ca au raspuns altii inaintea mea, asa ca nu mai are rost. Da, era vba de timpul trecut dpdv al astronautilor, si de o acceleratie continua pe parcursul drumului. Nu stiu ce calcule au facut altii de le-a dat diverse valori, eu spun ce calcule a facut Michio Kaku, de la el am preluat valorile respective. Cand oi avea vreme o sa le fac si eu de curiozitate, dar l-am mai verificat da 2-3 ori si era ok. Nu cred ca un fizician de talie mondiala spune prostii.
0 0
Scuze, Gabriela are dreptate. In calculele de mai jos am uitat  sa iau acceleratia in calcul. Cu acceleratie, pentru cel din naveta timpul se scurge asimptotic relativ la orizontul evenimentelor, iar asta il face sa parcurgao  distanta atat de mare intr-un timp foarte mic (pentru el). Pentru viteza constanta, fara acceleratie, calculele de mai jos arata situatia.

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Nu stiu sa fac calculele, dar Gabriela se refera la timpul astronautilor, nu la al tau, un amator in ale relativitatii, ca si mine, care ramane pe Terra, nu merge cu nava spatiala.
Senior (8.1k puncte)
0 0
Bine ai revenit pe site si vot pozitiv din partea mea.
4 plusuri 0 minusuri
Distanta pana la Pleiade (400 de ani lumina) e masurata de pe Pamant, si e distanta stationara (nu sufera corectii relativiste), masurata in sistemul inertial al Pamantului. Astronautii din naveta insa o sa aiba nevoie sa o corecteze, pentru ca la viteza lor aceste corectii devin mari, si dupa cum stii la viteze mari distanta se contracta (pentru astronautii din nava, pentru noi raman tot 400 de ani-lumina). Astfel, pentru ei, distanta va fi 400 ani-lumina impartit la 1/ radical din (1 - v^2 / c^2), ceea ce o va face semnificativ mai mica decat pentru noi cei de pe Pamant.

Daca esti curios sa verifici exact matematic, ai aici lista completa a transformarilor Lorentz, si atat timp cat esti atent in ce sistem lucrezi, ar trebui sa ajungi usor la rezultatul final : http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_transformation
Junior (647 puncte)
0 0
Da,corect si acum sunt lamurit!Si ceea ce e extrem de important este ca acest tip de propulsie sa fie pusa imediat in aplicare.NASA si omenirea trebuie sa investeasca zeci de miliarde in acest proiect!Si asta IN REGIM DE URGENTA,pina mai avem resurse ca sa nu fie prea tarziu iar totul sa ramana in stadiu de proiect.
0 0
Oricum, 11 ani nu e o valoare corecta. Chiar si pentru cei din nava, e mult mai mult de atat, si e destul cat sa fie morti de vreo 3 ori astronautii.

Pentru o durata de vreo 11 ani pentru astronauti ai nevoie de o viteza de aproximativ 99.969 % din viteza luminii. Nu pare de atins prea curand.
2 plusuri 0 minusuri
Bună seara!

La un calcul "simplu", sunt aproximativ 400 de ani iulieni, într-adevăr, dar și... vreo 3.800 de catralioane  (+/- 100 de catralioane) de metri. :)  Însă, cum naveta nu atinge nici 80% din viteza luminii, probabil că le va lua peste jumătate de mileniu. :P  Așa că, să mai așteptăm vreun secol și două, trei decenii ca să depășim viteza luminii, mai întâi.  Luke Skywalker e tot acolo, printre stele; ne așteaptă. :D
Novice (109 puncte)
0 0
Celor din naveta le-ar lua vreo 331 de ani si jumatate (presupunand ca merg la viteza constanta de 77% din cea a luminii), iar pe Pamant se vor scurge 519 ani si jumatate in acest timp. Asta e doar dus. 77 % e neimpresionant si inutil daca vrei zbor uman la asemenea distante.

In schimb la o asemenea viteza se poate ajunge la Sirius (presupunand ca ai astronauti capabili sa stea mai mult de 10 ani intr-o naveta).
0 0
Bineinteles ca biletul va fi doar dus si nu dus-intors!Interesant e ca teoretic cu 99,97 din viteza luminii se poate ajunge in 100 de ani pina la marginea universului vizibil.Si putem depasi la o asemenea viteza expansiunea universului!Interesant e cum rezolva natura aceasta chestie ca e posibil sa intrec universul!!!Si unde ajungem atunci???
0 0
Cu 99.97% nu ajungi prea curand la limita universului vizibil. Ai mai avea extrem de mult pana acolo. Pentru a te plimba prin univers cum iti casuna tie, in timpul unei vieti umane, ai nevoie de 99.999..% din viteza luminiii, cu cat mai multi de 9 acolo. Am zis si mai sus, pentru un factor gamma de 40, ai nevoie de 99.969% din viteza luminii, constant. Iar gamma 40 e nimic raportat la miliardele de ani-lumina pe care le-ai avea de strabatut.
...