Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
700 vizualizari

Am dat de urmatoarea problema morala - Sunteti acasa cu cei doi copii minori. In casa intra doi talhari cu arme care cu siguranta daca va descopera va impusca. Va ascundeti intr-un dulap bine camuflat unde nu veti fi gasiti. Copilul cel mic este ingrozit si cand talharii sunt in apropiere da sa planga. Ii puneti mana la gura. Daca luati mana, copilul tipa, talharii va gasesc si va impusca pe toti trei. Daca mentineti mana la gura copilului acesta va muri sufocat.

Ce faceti? Ce dezie luati? Va sufocati propriul copil si va salvati, pe dvoastra si pe celalalt copil ori nu sunteti in stare sa va ucideti copilul cu propriile maine si va sacrificati si cel de-al doilea copil si pe dvoastra?

Dar daca nu l-ati avea decat pe copilul care plange? Ati schimba decizia?

Junior (546 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
mai e o varianta: il strangi de gat (stiu ca suna crud :D ) astfel incat sa-i opresti doar circulatia sangelui (nu si aerul), pana lesina. si asfel salvezi si copilul si familia ;)
Novice (208 puncte)
1 plus 0 minusuri

Dilema asta e tipica filmelor americane, unde toti cretinii au arme. In Romania nu cred ca ar intra cineva in casa (chiar si cu arma), daca ar stii ca e cineva acasa, eventual ar auzi zgomot si ar pleca repede.

In America (unde e probabilitatea mai mare sa se intample asa ceva), as avea si eu arma in casa si i-as intampina cu o surpriza. In Romania, poti incerca sa faci pe eroul cu coada de la matura...

Totusi, daca ar fi sa aleg, ar fi o alegere de moment, in functie de conditii; orice ti-ai planui sa faci, sau crezi ca ai face, in momentul cand va fi nevoie e destul de probabil sa iei alta decizie.

Statistic, presupun ca femeile ar alege sa riste sa se sacrifice pentru copii, mai mult decat barbatii, dar si femeile si barbatii, cred ca, ar risca sa sufoce UN copil, decat sa moara si/sau sa ii piarda pe amandoi. Daca ar avea un singur copil (sau chiar si cu doi), cred ca si-ar lua in calcul si varsta, si posibilitatea de mai face copii.

Precis ca multi vor spune "Vai, cum sa imi omor eu copilul?!", dar pusi in aceasta situatie nu ar sta sa se gandeasca prea mult. Adrenalina te impinge sa faci ceva, iar daca nu te poti controla, poti omori ambii copii, chiar daca nu e nevoie.

Despre raspunsul lui chromme - mi se pare o varianta buna dar periculoasa; poti strangula putin copilul ca sa lesine, dar nu oricine stie care sunt limitele, si si cei care le stiu, in acele conditii de panica, pot sa exagereze si sa tina stransoarea suficient de mult sau de tare cat sa-i asfixieze sau sa le rupa gatul.

Totusi, avand in vedere ca la noi nu prea exista dulapuri destul de mari cat sa camufleze 2-3 oameni, si ca hotii umbla peste tot, nu m-as baza ca as putea ramane ascuns, asa ca nu ar avea sens sa omor un copil, asa ca as merge pe alte variante: diversiune, diversiune si atac, sarit pe geam... 

Novice (270 puncte)
0 0
cand am citit intrebarea primul lucru la care m-am gandit a fost scenariu american, deci nu ma intereseaza deloc.
In al doilea rand cine nu are copii poate sa zica foarte simplu ca ar sacrifica copilul ca sa scape el, ca si asa e simplu sa faci altul.

Crede-ma ca cine are copii ar sacrifica orice pt acel copil. SI-ar da viata cu gandul ca va scapa si nicidecum nu va gandi ca maine poate sa faca altul.
Eu va inteleg ca daca sunteti copil sau necasatorit sau fara copii e foarte usor sa fii un pic egoist si sa te gandesti la tine, dar pe viitor iti vei schimba parerea.
0 0
Eu? 26 ani, fara copii. Am raspuns "Statistic, presupun...". Eu nu prea cred ca as ajunge la dulap si nici nu vreau sa ma gandesc la sacrificiu, dar, repet, in fatza unei asemenea situatii as face, mai mult ca sigur, altceva decat ce cred acum ca as face. Reactiile difera de la om la om si de la situatie la situatie.

Daca as reformula intrebarea astfel: "V-ati sacrifica pe D-voastra pentru a salva copiii, chiar daca stiti ca vor ramane singuri, fara parinti, sau ca  locuiti intr-o casa atat de izolata incat pot trece zile pana sa afle cineva ca ati fost ucisi (riscand sa lasati copiii sa moara de foame)?" , ce ati alege? Cred ca s-ar schimba putin raspunsurile.
0 0
De ce este considerat asa de important "sa fii moral"?Pe langa faptul ca multi dintre noi oricum nu sunt...eu nu pot intelege de ce ar trebui sa fiu.Adica,mi se pare ca logica ar prima mereu in fata asa-zisei moralitati,nu?
0 0
justy, creierul mic e programat sa te tina in viata, orice idei ai avea in cap si orice porumbei ti-ar iesi pe gura. Cand esti pus in situatia de a alege, de la atitudinea de "vai, eu nu as omori o musca", poti trece direct la a pune mana pe mitraliera si a trage in toata lumea din jur. Creierul mic e extrem de egoist si nici nu stie nici nu ii pasa de moralitate; tu trebuie sa iei o decizie inainte sa preia el controlul si sa faci ravagii.
0 0
Pai eu asta spuneam,ca nici mie nu-mi pasa...Consider ca instinctul de conservare ar trebui sa fie ideea mea cheie,nu moralitatea,care dupa parerea mea,e mai mult izvorata din vechile religii,care adaugau norme morale ca pretext pentru ca sclavii sa nu mai fie agresati fizic asa de des.=))
0 0
nush cat de bine e setat creierul mic sa te tina in viata, pt ca viata bate filmul.  Am vazut 2 cazuri in care 2 persoane perfect sanatoase pana in 50 de ani au murit in mai putin de un an de la supararea ca au pierdut un copil sau o sotie. Aceasta suparare fiind alimentata de creier.
0 0
Cipriane, aici e vorba de ce ai face pe moment; creierul mic are doar instructiuni de baza (fugi / ataca, scoate mana din foc, nu te apleca pe muchia prapastiei...), nu si mecanism de combatut prostia. Cu cele 2 persoane nu e nimic nou, depresia ii face pe multi sa se neglijeze, sa devina nepasatori fatza de propria lor viata, sa isi piarda energia vitala, daca vrei.
Poti sa monitorizezi mai multe familii, sau sa intrebi lumea, vecinii, si ai observa ca vaduvii se duc destul de repede, asta e si din cauza supararii dar si a lipsei unui partener de viata, a unui ajutor si a unui ritm cu care oamenii se obisnuiesc dupa cateva decenii.
2 plusuri 1 minus
Daca ti s-a pus intrebarea asta la vreun test, recrutare, etc. raspunsul trebuie sa fie ca ii salvezi pe toti. Cum? Asta trebuie sa gandesti tu.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
... te descurci precum Pistruiatu.. :)
0 0
Daca nu e test grila raspund ce vreau si cum vreau. Pot sa dau raspunsul dorit (ma dau superman chit ca imi iau un glont), chiar daca nu asta as face, sau pot sa fiu cinstit si sa irit spiritele.
...