Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
694 vizualizari

Plecand de la premisa realitatii acestuia, un biolog britanic vine cu o noua ipoteza privind originea efectului Placebo: se pare ca in trecutul speciei umane (dar si la animale), pe vremea cand alimentatia era precara si nesigura, evolutia a plasat in creier un "intrerupator" al efortului imun - si asta pentru ca organismul nu putea sustine mecanismul imunitar la nivel ridicat pe termen lung.

In urma cu vreo 10.000 de ani, alimentatia a devenit indestulatoare odata cu generalizarea agro-zootehniei, evolutia schimband abordarea si dotandu-ne cu un raspuns imun permanent, dar vechiul intrerupator din creier a ramas si el - putand fi activat inclusiv prin mecanismul Placebo.

http://www.newscientist.com/article/mg21528812.300-evolution-could-explain-the-placebo-effect.html

Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Biologie
0 0

"mind over matter" (exact cum zice) asta e raspunsul intrucat vorbesti de "efectul placebo" nu de un placebo in sine.
Curios sistemul imunitar chiar e implicat si mai curios poate fi controlat.
0 0
O fi curios, dar cert este că nu poate fi controlat mental, conştient!.. aşa cum nu sunt controlate mental extrem de multe procese.
Ce face IceMan este o combinaţie de talente şi capacităţi mult diferite de ordinar (nu există mulţi oameni aşa), cu exerciţiu în cantităţi industriale, dar şi de autoeducare (fără discuţie). Dar nu e nimic conştient în procesul de control, el doar crează condiţionări care au ca rezultantă acel control, e indirect şi nu e abordabil în orice condiţii. Nu spun că nu se poate, ci doar faptul că e foartă multă speculaţie la mijloc. Rezultatele lui sunt valabile pentru el şi poate încă câţiva, dar cam atât. Există oameni care pot să-şi bage mâinile în priză şi nu se electrocutează, nu au efecte secundare, organismul lor prezintă nişte particularităţi foarte diferite de ceilalţi, dar asta NU înseamnă că e un exerciţiu accesibil pt. oricne, chiar nu vă recomand! Aşa cum nu recomand nici alergatul prea lung prin jar sau zăpadă.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Şi care-i ideea? De ce s-ar activa acel întrerupător când iau o pastilă placebo, că nu m-am prins.

Am înţeles povestea de la animal: când sunt condiţii de hrană, organismul potenţează sistemul imunitar, că-l poate susţine. Dar la om care-i similitudinea?
Senior (11.9k puncte)
...