Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
1.1k vizualizari
Am citit că galaxia noastră s-ar deplasa cu circa 2 milioane de km pe oră. Dar cum ştim aşa ceva? La ce ne raportăm pentru a stabili această viteză?
Senior (11.9k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Quark, vad ca ai mai pus intrebarea, si ai ales chiar si un raspuns castigator.

http://www.scientia.ro/qa/737/care-este-viteza-de-deplasarea-in-spatiu-a-galaxiei-noastre-calea-lactee

1 Raspuns

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Am invatat ca in Univers totul este relativ... Miscarea Pamantului o raportam la Soare, miscarea Soarelui la centrul galaxiei etc. Putem raporta miscarea galaxiei la Grupul Local de galaxii din care facem parte, la galaxii sau roiuri de galaxii foarte indepartate etc.

Dar exista vreo masurare valabila pentru orice corp sau grup de corpuri, mic sau mare, pentru a avea masuratori comparabile intre ele? Ei bine, exista. In mod normal ne-am dori sa ne raportam chiar la spatiu, luandu-l ca sistem de referinta general, numai ca nu putem diferentia spatiul de aici de cel de acolo. Asa ca metoda folosita este raportarea la radiatia de fond ce umple tot Universul, care are mici variatii dupa care ne putem ghida pentru a marca o pozitie, si care este relativ statica, deci un bun sistem de referinta.

Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Buna Gabriela ! Banuiesc ca, odata avand referentialul, viteza se calculeaza utilizand efectul Doppler, corect ?
0 0
Corect, asa este.
0 0
Un studiu util, din care am reușit să extrag câteva idei și concluzii clarificatoare pe această temă atât de interesantă, găsiți la http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0310808v2.pdf. Apar lămuriri inclusiv la formulele utilizate pentru calculul vitezei de recesiune, inclusiv corecțiile relativității generalizate necesare, ca și limitele de utilizare ale ecuației lui Doppler pentru calculul vitezei de recesiune în funcție de redshift. Nu e chiar simplu de studiat, dar merită.
0 0
"Asa ca metoda folosita este raportarea la radiatia de fond ce umple tot Universul, care are mici variatii dupa care ne putem ghida pentru a marca o pozitie, si care este relativ statica, deci un bun sistem de referinta." ???

Acesta este un exemplu de gândire circulară: mărul e măr pentru că e măr.

Ce ne garantează că radiaţia cosmică de fond e o referinţă validă?
Dacă deplasarea galaxiei este sinconizată cu o presupusă variaţie axială a radiaţiei cosmice de fond?
Să nu uităm că măsurăm radiaţia relativ la poziţia şi deplasarea Pământului, implicit a galaxiei, şi apoi utilizăm radiaţia cosmică de fond ca să determinăm viteza relativă a galaxiei? Castel construit pe fundaţie de nisip.

Mai util ar fi să folosim deplasările doppler are galaxiilor îndepărtate, pentru că universul este suma galaxiilor sale, aşa cum ai menţionat în primul paragraf.
0 0
Intrebarea nu a fost "cat de bine putem sa ne dam seama cu ce viteze ne miscam?" ci "care e metoda care se foloseste". Raspunsul este ca asta se foloseste si e ce avem mai bun in prezent. Daca radia de fond e cel mai bun etalon sau nu, asta e alta discutie.

Cat despre deplasarile doppler ale galaxiilor indepartate, as fi curioasa sa ad cum le folosesti cand si tu si ele se misca in diverse directii? Daca Universul e suma galaxiilor sale (ceea ce mi se pare o aformatie filozofica, nu stiintifica), ar trebui atunci pt o asemenea analiza sa stim miscarile tuturor galaxiilor, inclusiv al acelora aflate dincolo de orizontul nostru, alea pe care nu le vom vedea niciodata.
0 0
Dacă aş fi răspuns la întrebare nu postam sub formă de comentariu...

În concluzie la cele spuse, indiferent de meoda folosită, nu putem avea vreo certitudine că viteza de deplasare a galaxiei este cea corectă.
...